GündemHaber Girişi : 22 Ağustos 2023 11:27

Sabahları neden yorgun uyanıyoruz?

Sabahları neden yorgun uyanıyoruz?

Gece yeterli saat süresinde uyusak bile bazı sabahlar uyandığımızda yorgun ve bitkin hissederiz. Hatta yeterli saat uyumamıza rağmen uykumuzu alamamış gibi oluruz. Peki, sabahları neden yorgun uyanıyoruz, yorgun uyanmamak için neler yapabiliriz? Detaylar haberimizde…

Sabahları yorgun uyanmak, gün içinde yaşanan halsizlik; çoğu zaman yüksek iş temposu ve şehir yaşamının hızından kaynaklandığı düşünülebilir.  Ama uzun süreli bir yorgunluk var ise bir hekime başvurmalısınız. Nedeni mutlaka araştırılması gerekir.

Hangi Hastalıklar Sabah Yorgunluğuna Sebep Olur?

Sabah halsizliği kendi başına bir hastalık değildir, ancak bir hastalığın habercisi olabilir. Vücudunuzda iyi çalışmayan bir şey olduğu anlamına da gelebilir. Hangi hastalıklar yorgunluğa sebebiyet veriyor?

  • Kalp Problemleri Yorgunluk Yapar
  • Hormonal Hastalıklar Sabah Yorgunluğu ile İlişkili
  • Psikolojik Sorunlar Yorgun Uyanmanıza Sebep Olur
  • Beslenme Yanlışlıkları (Geceleri ağır yiyecekler yemek)

Sabah Yorgunluğunun Çeşitli Sebepleri

Tüm bu rahatsızlıkların yanı sıra uyku apnesi, diyabet gibi kronik rahatsızlıklar, kansızlık, aşırı kafein tüketimi gibi birçok nedenden dolayı yorgun uyanıyor olabilirsiniz. Ayrıca su tüketiminin az olması durumu da sabahki halinizi etkilemektedir. Yaşam alışkanlıklarınız da sabah yorgunluğunuz ile ilişkili olabilmektedir. Sigara ve alkol tüketimi yaşam kalitesini düşürmekte ve sürekli bir yorgunluk hissine sebep olmaktadır.

Yorgunluk için ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Eğer bir kişi, daha önce rahatça yaptığı işleri artık yorgunlukla yerine getiriyorsa, bu bir sağlık sorunu habercisi olabilir. Bu ağrıların nedenleri incelenmeli ve bir uzmana başvurulmalıdır.

Geçici yorgunluklar genellikle endişe verici değildir, ancak kronik yorgunluk durumunda ciddi bir sorun olabilir. Bu nedenle uzman bir doktordan yardım almak önemlidir. Sağlık sorunlarının erken teşhisi daha etkili bir şekilde tedavi edilebilir ve kişinin yaşam kalitesi artırılabilir. Bu nedenle, beslenme ihmal edilmemeli ve profesyonel tıbbi yardımlar düzenlenmelidir.

Yorgun hissetmemek için neler yapabilirsiniz?

  • Çalışma ve dinlenme periyotları doğru ayarlanmalıdır. Kısa ve sık dinlenme aralıkları verilerek yorgunluğun ortaya çıkması önlenebilir.
  • Çalışma ortamının iyi havalandığından emin olunmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar vücudumuzda ekstra bir stres yaratır.
  • Vücudun çok hafif düzeyde susuz kalması dahi metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle günde en az 8-10 bardak su içilmesi, kahve ve çayın mümkün olduğunca az tüketilmesi gerekir.
  • Düzenli uyku ile yeterli ve dengeli beslenme, bağışıklık sisteminin güçlü olması için gereklidir.
  • Düzenli yapılan 30 dakikalık yürüyüş, vücut ağırlığının dengelenmesine, kemik sağlığının korunması ve geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır, daha fazla enerji oluşumu sağlanır. Kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyle oksijen taşınmasını sağlar.

Daha iyi bir uyku için nelere dikkat etmeliyiz?

Uyku alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirmek ve bunları mümkün olduğunca disiplinli şekilde uygulamak uzun vadede uyku kalitesini artıracaktır.

1) Hafta sonları da dahil olmak üzere yatma ve kalkma saatini mümkün olduğunca aynı saatlerde olmasına dikkat edin.

2) Uyku için kendinize yeterli süre ayarlamaya çalışın. İhtiyaç duyulan uyku süresi kişiler arası farklılıklar gösterse de, ertesi gün dinlenmiş uyanmak için ihtiyacınız olan ortalama uyku süresi 7-8 saattir.

3) Yatak odanızın karanlık, sessiz ve serin olmasını sağlayın. Uyuduğunuz odanın içinde bulunan elektronik eşyaları kapatın, kalın perdeler kullanarak ışık ve sesin odaya girmesini engellemeye çalışın. Sabah kalktığınızda perdeleri açın. Gün ışığı uyanıklığa daha çabuk geçmenize yardımcı olacaktır.

4) Uyku öncesi ılık bir duş almak ya da kitap okumak gibi alışkanlıklar geliştirin.

5) Uykudan bir-iki saat önce televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi parlak ışığa sahip cihazları kullanmayı bırakın. Bu tip ekranların yaydıkları ışık, beyinde melatonin adlı uyku getirici hormonun salgılanmasını engeller, uykunuzun gecikmesine neden olur.

6) Yatmaya yakın egzersiz yapmaktan kaçının. Gün içinde egzersiz yaparak uykunuzu düzenlenmesine yardımcı olun.

7) Kafeinin vücuttan atılımı kişisel farklılık gösterebileceğinden, kafeinli içecekleri mümkün olduğunca azaltın, akşam yemeğinden sonra hiç almayın.

8) Gün içinde bir kez yapılacak şekerleme, 20 dakikayı geçmediği sürece, gece uykusuna yardımcı olacaktır.

9) Yarım kalan işleri yatak odanızda yapmayın. Bir süre sonra yatak odası yarım kalan işleri akla getireceğinden kaygı duyulan bir yer olarak hatırlanmaya başlanacaktır.

10) Uykunuz gelmediği zamanlarda yatakta uykuyu beklemek yerine kalkıp az bir ışıkta kitap okuyun, müzik dinleyin. Televizyon izlerseniz programın içeriğine göre planladığınızdan daha fazla televizyon karşısında kalmak zorunda kalabilirsiniz. Sonuçta bu durum uykunuzun daha da açılmasına neden olur.

Yorgunluk hakkında merak edilenler

Hangi vitamin eksikliği halsizliğe yol açar?

Nitekim B12 vitamini eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin eksikliğine veya megaloblastik anemiye neden olabilir. B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine sebep verebilir.

Psikolojik yorgunluk ne demek?

Kronik yorgunluk sendromu; kişinin dinlenmesine rağmen sürekli olarak kendisini yorgun hissetmesi, iş verimliliğinin düşmesi, isteksiz olması ve sosyal yaşantıdan uzaklaşması, mutsuz olması gibi semptomlarla kendini belli eden psikolojik bir rahatsızlıktır.

Sürekli uyku hali ve halsizlik neyin belirtisi?

Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır. Çok uyuduğunuzda baş ağrısı ile uyanabilirsiniz.

Vücutta yorgunluğa ne iyi gelir?

Şekerleme yapmak, spor sonrası istirahat, yürüyüş yapmak vücut yorgunluğunuzu en aza indirir. Mate ve nane yapraklarıyla demlenen çay, uyarıcı etkiye sahip olup birkaç kabuk tarçınla kan şekerinizi dengeleyerek daha enerjik hissetmenizi sağlar. Bununla birlikte yeşil ve beyaz çay içmek vücut yorgunluğunu azaltır.