Türkiye’nin ilk kadın pilotları arasında yer alan Sabiha Gökçen, Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevi evladından birisi idi. Başarılarıyla bilinen Gökçen, kariyeri süresince 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi. Adı ise İstanbul’un 2. havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı’na verilmiştir. Tüm hayatı başarılarla dolu Sabiha Gökçen’in yaşamı, zorlukları, ödülleri, ve kariyerine dair tüm bilgileri Pendik Gazetesi’nin Magazin bölümünde yer almakta.
İlk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen, Hatay’ın Türkiye’ye katılması konusunda büyük başarı elde etti. Ayrıca yaptığı Balkan turuyla da basının büyük ilgisini uyandırmış; her yerde göklerin kızı olarak anılmasına neden olmuştur. 1996’da havacılık kariyerinin en büyük ödülünü alan Sabiha Gökçen, onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü’ndeki törende “dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” seçildi.
SABİHA GÖKÇEN KİMDİR?
22 Mart 1913’de Bursa’da doğan Sabiha Gökçen, ailesiyle beraber Bursa’ya sürülmüştür. Sabiha Gökçen, Bursa Vilayet Başkatibi olan Hafız Mustafa İzzet Bey ile Hayriye Hanım’ın kızlarıdır. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Gökçen, 1925’te 12 yaşındayken Bursa’yı ziyareti esnasında dönemin Cumhurbaşkanı Atatürk’e ulaşmayı başarmış ve okumak istediğini iletmiştir. Atatürk Gökçen’in ağabeyinden izin alarak Sabiha’yı evlat edindi ve Ankara’ya götürdü.
SABİHA GÖKÇEN KARİYERİ
1935’te Sabiha Gökçen, planör gösterisinde çok etkilendi ve havacılığa ilgi duymaya başladı. Aynı yıl Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi, Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Daha sonra tek kız olarak altı aylık yüksek planörcülük eğitimini tamamladı. Manevi kız kardeşi Zehra’nın ölümü sonrası büyük üzüntü yaşayan Sabiha, dünyaya küstü. Atatürk’ün ısrarlarıyla yeniden çalışmalara başlayan Sabiha Gökçen, 5 Şubat 1936’da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı. Buradaki başarısı günlerce konuşuldu. O yıllarda kızlar askerî okullara alınmadığı için özel bir üniforma giydirilerek Eskişehir Uçuş Okulu’nda, 1936-1937 döneminde 11 ay boyunca özel eğitim aldı.
ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ SONRASI SABİHA GÖKÇEN
Manevi babası Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümü sonrası Gökçen, kadınların orduda görev yapmasına ilişkin yasa çıkmadığı için ordudan ayrıldı ve Türkkuşu Uçuş Okulu’na başöğretmen tayin edildi. 1955’e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü. Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Hayatı boyunca toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçtu.
SABİHA GÖKÇEN ÖLÜMÜ
Sabiha Gökçen 22 Mart 2001 tarihinde kalp yetmezliği sebebiyle 88 yaşında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde hayatını kaybetti.
SABİHA GÖKÇEN MADALYALARI