Kültür ve SanatHaber Girişi : 17 Temmuz 2022 21:43

Sakinliği ile Ün Salan Şehir: Perşembe

Sakinliği ile Ün Salan Şehir: Perşembe

Ahmet Işıkdağ başkanlığındaki Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) üyeleri, Karadeniz kültür gezisi kapsamında Ordu’nun ‘Sakin Şehir’ (Cittaslow) unvanına sahip Perşembe ilçesinde Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan’ın misafiri oldu.

Belediye Başkanı Tandoğan gazetecilere gezi boyunca eşlik ederek ilçenin tarihi, kültürü hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Kuş cenneti: ‘Hoynat Adası’

Türkiye’de tepeli karabatak kuşlarının yuva yaptığı iki bölgeden biri olan ve çift gümüş martıların yaşadığı ‘Hoynat Adası’ gazeteciler tarafından ilgi gördü.

Yason Burnu’nda doğa ile tarih bir arada

Perşembe ilçesine bağlı Çaytepe Mahallesi sınırlarında yer alan Yason’da doğa güzelliğinin yanı sıra kilise ve fener de bulunuyor.

Doğal tabiatlar mirası listesinde 1’inci derece arkeolojik, 2’nci derece doğal sit alanı olarak kabul edilen Yason Burnu;

mitolojide Kaptan Yason önderliğindeki Argonotların Herkül ile birlikte ‘altın post’u aramak için geldiklerine inanılıyor.

İşletmeciliğini Özcan Deniz’in yaptığı Sunset Yason’da da gazetecilere ilçenin yöresel fındık tatlısı ikram edildi.

Timsah Adası Şaşırtı

Fatsa ve Perşembe ilçeleri sınırında bulunan ve adını şeklinden alan ‘Timsah Adası’, basın mensuplarını hem şaşırttı  hem de hayran bıraktı.

Perşembe’nin yöresel yiyecekleri olan lahana çorbası, turşu kavurması ve buğulama levrek’i de tadan gazeteciler yemeklere tam not verdi.

AYGAD üyeleri Belediye Başkanı Tandoğan’a göstermiş olduğu misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti. Başkan Tandoğan da ilçemizde sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Cittaslow (Sakin Şehir) Nedir?

İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow Sakin Şehir anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, ye­rel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir.

Pendik gazetesi Perşembe ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan ile birlikte