GündemHaber Girişi : 03 Nisan 2023 11:52

Şanlıurfa’da Koklear implant ameliyatı gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da Koklear implant ameliyatı gerçekleştirildi

Koklear implant’ı anlatan Uzm. Op. Dr. Sefa İncaz, “Koklear implant (biyonik kulak) ileri yahut çok ileri derecede işitme kaybı olan şahıslar için işitme duyusunu geri kazandırmaya ve irtibat kalitesini yükseltmeye yardımcı olan bir iç kulak protezidir. Koklear implant, işitme aygıtından gereğince yarar göremeyen çocuk ve yetişkinlere, duymayı kolaylaştırma ve konuşmaları daha yeterli manaya kolaylığı sunmak üzere tasarlanmıştır. Koklear implant, iç ve dış olmak üzere iki parçadan oluşur. İç parçalar alıcı-uyarıcı, dış parçalar ise sesi iletme bölümünü içerir.” diye konuştu.

Uzm. Op. Dr. Sefa İncaz, hangi tür işitme kayıplarında biyonik kulak takılabildiğini şöyle açıkladı:

“Doğuştan yahut sonradan işitme kaybına uğrayan 0-5 yaş ortası çocuklar ve yetişkinler, işitme kaybı yalnızca iç kulaktaki bir problemden kaynaklanan ve işitme aygıtları ile kâfi konuşma bilgisi alamayanlar, işitme yeteneği varken geçirilmiş hastalık operasyon ve kaza sonucu işitmesini kaybeden erişkinler, menenjit enfeksiyonu sonrası ileri düzeyde işitme kaybı olan hastalar, 2 yaş üstü çocuklarda her iki kulakta 80 dBHL yahut bir kulakta 90 dBHL öbür kulakta 70 dBHL üstü kaybı olanlar, 2 yaş altı çocuklarda her iki kulakta 90 dBHL üstü kaybı olan çocuklar bu uygulamadan yararlanabilir.”

Biyonik kulak ameliyatını gerçekleştiren Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı Uzm. Op. Dr. Sefa İncaz, “Şanlıurfa kamu hastaneleri bünyesinde hastanemizde birinci biyonik kulak ameliyatı yapmanın gururunu taşıyoruz. Özellikle yeni doğan işitme tarama testlerinde olumsuz sonuç gelmesi sonrasında işitme kaybı teyit edilerek, cerrahi süreçle iç kulaktaki salyangoz kısmına yani Kokleaya aygıt yerleştirilebiliyor. Bu hastaların bir ay sonrasındaki dış parça grubunun akabinde toplumsal hayata adaptasyonu sağlanabilmekte.” dedi.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde birinci sefer bu ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirten Uzm. Op. Dr. Sefa İncaz, “Bu ameliyatla ilgili biraz bahsedecek olursam; 17 aylık doğuştan işitme pürüzü olan hastamızın her iki kulağına Koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı yapıldı. Ameliyat başarılı geçti. Hastamızın yaklaşık iki günlük yatak istirahati sonrası taburculuğunu planlayacağız bir ay sonrasında hastanın dış parçası takılarak hastanın yeni sesleri duyması sağlanacak. Burada özellikle işitme kaybının önüne geçmek için yeni doğan tarama testleri önem arz etmektedir. Kaldı geçti üzere sonuçlanan yeni doğan tarama testlerinde olumsuz sonuçlarda kesinlikle bir KBB doktoruna konsülte edilmelidir. Hastalarımız Biyonik kulak ameliyatı için vilayet dışına gitmeden Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğine başvurabilir” tabirlerini kullandı.