GündemHaber Girişi : 13 Mart 2023 16:50

Shenzhou-15 taykonotları haziran ayında dönmeyi planlıyor

Shenzhou-15 taykonotları haziran ayında dönmeyi planlıyor

Plana nazaran, 2023’te Tianzhou-6 kargo uzay aracı ve Shenzhou-16 ile Shenzhou-17 beşerli uzay araçları fırlatılacak. Bu, Çin Uzay İstasyonu’nun büsbütün inşa edildikten ve yeni bir uygulama ve geliştirme etabına girdikten sonra birinci vazife durumunda. Şu an Tianzhou-6 kargo uzay aracı Wenchang Uzay Fırlatma Sahası’na nakledildi. İki inanlı uçuş misyonunu üstlenecek iki taykonot grubu de seçildi.

Çin, barışçıl kullanım, eşitlik, kararlılıklı fayda ve ortak kalkınma prensiplerine bağlı kalmıştır ve uzay istasyonunu ulusararası toplumun karşı karşıya olduğu bilimsel ve teknolojik iş birliği ve temaslar için bir platform haline getirmeye hazır olmuştur.

Çin Beşerli Uzay Mühendisliği Ofisi ve Birleşmiş Milletler (BM) Dış Uzay İşleri Ofisi tarafından ortaklaşa seçilen birinci küme deneysel projelerin bu yıl arka arda gerçekleştirilmesi ve Çin Uzay İstasyonu’nda deneysel araştırmaların yürütülmesi bekleniyor.

Öte yandan, Çin tıpkı vakitte beşerli Ay keşif misyonu da yürütüyor. Şu anda beşerli Ay keşfinin kilit teknolojilerine ait araştırma tamamlandı. Bu yıl Ay’a iniş etabında çeşitli geliştirme ve inşaat çalışmaları yapılacak.





Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı