TeknolojiHaber Girişi : 21 Nisan 2023 11:34

Siber alanda ABD hegemonyası dost-düşman ayırmıyor

Siber alanda ABD hegemonyası dost-düşman ayırmıyor

Milletlerarası Atom Gücü Ajansı Ocak 2010'da İran'ın Natanz uranyum zenginleştirme tesisindeki problemlerin farkına vardı.

Santrifüj montaj alanının dışına kurulan kameralar aracılığıyla nükleer kontrolcüler, binlerce mil öteden, 10 yıllık beklenen hizmet ömrüne sahip olan IR-1 santrifüjlerinin, büyük arızalar nedeniyle bir ay içinde alışılmadık derecede yüksek sıklıkta değiştirildiğini gözlemledi. Bu da İran'ın ulusal güvenliği için kritik ehemmiyete sahip bu altyapıların büyük ölçüde tahrip edildiğinin işaretidir.

Bunun nedeni neydi? O vakitler kimse bilmiyordu. Lakin bir yıl sonra, New York Times muhabiri David Sanger'in bahisle ilgili detaylı yazdığı bir makale ortalığı karıştırdı.

Kanıtlar, Natanz’daki uranyum santrifüjlerinin denetim sistemine ABD ve İsrail tarafından ortaklaşa geliştirilen Stuxnet isimli bilgisayar virüsünün bulaştığını gösteriyor. Virüs, denetim odasındaki bilgisayarları ele geçirdikten sonra santrifüjlerin uzun mühlet yüksek periyotta dönmesine ve arızalanmasına neden oldu.





Bu, insanlık tarihindeki bir bilgisayar virüsünün kritik bir altyapıya saldırıp ziyan vermesine ait birinci hadise oldu. Bunun akabinde, dünya ülkeleri, dünyanın internete bağlanma nedeniyle daha kolay hale geldiği üzere, birebir vakitte daha az inançlı olduğunu anladı. ABD'nin siber hegemonya arayışı, bu çeşit güvensizlik hissine neden oldu.

Pentagon’a ilişkin saklı evrakların geçen hafta sızdırılmasıysa ABD'nin siber hegemonya arayışına dair daha fazla delil sağladı. Bu doküman sızıntısıyla açığa çıkan aşağıdaki iki gerçek, ABD'nin siber hegemonya arayışına ait suçlamaları destekledi:

ABD siber altyapı tesislerinin dağıtımı ve içerik üretimi üzere değerli prosedürleri denetim ederek öteki ülkelere karşı avantajlar elde etti. Lakin, kendi avantajlarını berbat niyetli bir biçimde kullanan ABD, makûs niyetle dinleme faaliyetlerine başlayarak ahlaksızca siber akın düzenledi ve sonunda global siber alanı güvensizlik ve istikrarsızlıkla dolu ilkel bir ormana dönüştürdü.

Siber hegemonya peşinde olan ABD, dünyada genel kabul gören prensipleri hiçe sayan bir güç haline geldi. Washington, yalnızca Çin, Rusya ve İran üzere önemli “düşmanlarına” sızmaya çalışmakla kalmayıp birebir vakitte kendi müttefikleri üzerinde de gözetleme ve inceleme operasyonları yürütmeye başladı.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA),2009 yılı itibariyle vaktin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in içinde bulunduğu 122 yabancı önderi gözetliyor. İstihbarat paylaşım ittifakı ile tanınan Beş Göz ittifakının müttefikleri bile, ABD’nin nezaretinden kaçamadı. Bu da ABD’nin öbür ülkelere gösterdiği esaslı güvensizliğini ve ısrarlı siber hegemonya hayalini teyit ediyor.

Güvenlik, kalkınmanın ön şartıdır ve beşerler parçalanamaz bir güvenlik birliği içindedir.

ABD’nin siber güvenlik hegemonyasını savunmak için elindeki avantajları sonuna kadar kullanması, kendi güvenliğini öbür herkesin güvenliğinin üstünde görmesi, içinde bulunduğumuz çağın temel eğilimlerine alışılmamış bir yaklaşımdır.

Siber alan, insanlığın geleceği için hayati değere sahip bir alandır. Askeri, ekonomik ve teknolojik alanlarda hegemonya peşinde koşan ABD, siber alanda da makûs emellerini tekrarlamak istiyor.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı