DünyaHaber Girişi : 28 Ağustos 2024 14:44

Sivrisinek ısırığı sonrası hayatını kaybetti

Sivrisinek ısırığı sonrası hayatını kaybetti

ABD’de Sivrisineklerin Bulaştırdığı Nadir Hastalık: Bir Kişi Hayatını Kaybetti

ABD'nin New Hampshire eyaletinde, nadir görülen ve sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Doğu At Ensefaliti (EEE) virüsü nedeniyle bir kişi yaşamını yitirdi. New Hampshire Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (DHHS),yetişkin bir hastanın, ciddi merkezi sinir sistemi hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığını, ancak tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini açıkladı.

 

Bu ölüm, New England bölgesinde EEE virüsüne bağlı enfeksiyonların artmasıyla ilgili endişeleri artırdı. DHHS yetkilileri, New Hampshire'da en son 2014 yılında EEE virüsü kaynaklı insan enfeksiyonları bildirilmiş olduğunu ve o dönemde üç insanın enfekte olup ikisinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

 

Virüsün Belirtileri ve Risk Grubu

Doğu At Ensefaliti virüsü, beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanmasına yol açarak, ateş, baş ağrısı, kusma, nöbetler, davranış değişiklikleri ve uyuklama gibi belirtiler gösteriyor. Hastalığın ölüm oranı oldukça yüksek olup, enfekte olanların yaklaşık yüzde 30’u hayatını kaybediyor. Hastalığı atlatanlar ise genellikle kalıcı fiziksel veya zihinsel hasarlarla mücadele ediyor. 15 yaş altı ve 50 yaş üstü bireyler, bu virüse karşı daha yüksek risk altında bulunuyor.

 

Sağlık yetkilileri, sivrisinek ısırıklarından korunmanın hayati önem taşıdığını belirtiyor. Böcek kovucu kullanımı, koruyucu giysiler giyilmesi ve evlerin çevresindeki durgun su kaynaklarının yok edilmesi gibi önlemler tavsiye ediliyor. Ayrıca, Massachusetts eyaletinde geçtiğimiz günlerde bir adamın EEE virüsü taşıdığı tespit edilmesinin ardından, açık hava etkinliklerinin kısıtlanması ve sivrisinek popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla ilaçlama çalışmalarına başlandığı duyuruldu.

 

Şu anda hastalığa karşı etkili bir aşı veya tedavi bulunmuyor, bu nedenle sivrisineklerden korunmak için alınan önlemler büyük önem taşıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.