MagazinHaber Girişi : 29 Mart 2023 18:26

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor | Sivrisinekler Hakkında Bilgiler

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor | Sivrisinekler Hakkında Bilgiler

Yaz ayları pek çok kişinin sevdiği mevsim olsa da, can sıkan sivrisinekler ortaya çıkıyor. Peki, sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Sivrisinekler ne işe yarıyor? Bu yazımızda sivrisinekler hakkında merak edilen soruların cevaplarını verdik.

Sivrisinekler Bizi Neden Isırır?     �

Aedes aegypti türü sivrisineklerin diğer hayvanların kanındansa insan kanını daha çok tercih ettikleri bilinen bir gerçek. Bunun sebebi, insan derisinin ve mikrobiyomunun, diğer omurgalılara kıyasla daha fazla laktik asit üretmesidir. Dahası, sadece dişi sivrisinekler bizleri ısırır çünkü insan kanındaki proteinler dişi sivrisineklerin yumurtalarını beslemelerine yardımcı olmaktadır. Pek çok şey dişi sivrisineği insan tenine çekebilir. Bunlar arasında sıcaklık (kızılötesi ışık),ışık, ter, ten kokusu, laktik asit ve karbondioksit sayılabilir.

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor?

Karbondioksit ve vücut kokuları

Hem erkek hem de dişi sivrisinekler aslında diğer hayvanları ısırmadan da yaşayabilir. Ancak dişiler üreme döngüsünü tamamlamak için kana ihtiyaç duyar.

Yaklaşık 100 yıl önce, karbondioksitin (CO₂) sivrisinekleri cezbettiği ortaya çıktı.

Ancak, karbondioksitin çekiciliği sivrisineklerin neden sistematik olarak bir kişiyi diğerine tercih ettiğini açıklamıyor.

Sivrisineklerin belirli insanlara daha fazla ilgi duymasını sağlayan başka fiziksel ve kimyasal işaretler var.

Bunlar arasında ısı, su buharı, nem, görsel sebepler ve en önemlisi deriden yayılan kokular bulunuyor.

Hangi aromaların sivrisinekleri daha çok çektiği henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da, birçok çalışmada indol, nonanol, oktenol ve laktik asit gibi moleküller öne çıkıyor.

Sivrisinekleri çeken koku

Öte yandan, son araştırmalara göre, dang ve Zika virüsleri, farelerin ve enfekte ettikleri insanların kokularını değiştiriyor ve onları sivrisinekler için daha çekici hale getiriyor.

Sivrisinekler neye gelmez?

Böceklerin gezdikleri ve geldiklerini düşündüğünüz bölgelere kahve telvesi koymanızdır. Sivrisineğin koyu renk kıyafetlere daha çok gelir. Eğer sivrisinekleri, kendinizden uzaklaştırmak istiyorsanız odanızın bir köşesine koyu renkli kıyafetler asın.

Sivrisinek hangi kokuları sevmez?

Lavanta, nane yağı, sardunya yağı, tarçın kabuğu yağı, limon okaliptüs yağı, sitronella yağı, catnip, biberiye ve çam yağı gibi nefret ettikleri bitkisel ve doğal ürünlerin kokularını kullanarak sivrisinekleri kovabilirsiniz.

Sivrisinek Faydaları Neler?

Doğadaki hiçbir bitki ya da canlı sebepsiz olarak yaratılmamıştır. Doğanın kendine göre bir ekolojik dengesi vardır. Bu denge içerisinde sivrisineklerin de önemli bir yeri bulunur.

  • Sivrisinekler önemli bir besin zinciridir. Yumurta ve tam olmamış formları bazı hayvanların beslenme ihtiyacını gideriyor.
  • Sivrisineklerin en önemli etkilerinden birisi de suya yakın bitkilerde tozlaşmaya yardımcı olmasıdır.
  • Kuşlar yavrularını sivrisineklerle besler.
  • Birtakım tıbbi keşiflerde önemli faydaları vardır.
  • Teknolojiye esin kaynağı olabilirler.
  • Atıkların giderilmesine yardımcı olurlar.

Sivrisinek Ne İşe Yarıyor, Sivrisinekler yok olursa ne olur?

Sivrisinekler insanlara zarar veren canlılar olsa da ekosistemi içerisinde son derece faydalı canlılardır. Sivrisinekler yok edildiklerinde bazı balık türleri de buna bağlı olarak yok olabilir. Bunun yanında kurbağa ve yarasa gibi canlıların da sayısında azalma olur.