GündemHaber Girişi : 23 Nisan 2023 13:20

Siyasilerden 23 Nisan mesajı

Siyasilerden 23 Nisan mesajı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Lideri Mustafa Şentop, iletisinde şunları kaydetti:

Aziz milletim, 23 Nisan 1920’de, milletimizin iradesinin temsil yeri olan ve yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin öncü kurumu olarak teşekkül eden Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 103’üncü yıl dönümünü tebrik ediyorum. Tarihimizin yeni ve en kıymetli başlangıç noktalarından biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış gününü, çocuklarına armağan eden kurucularımıza teşekkür ediyor ve dünyadaki tek çocuk bayramı olan ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nızı kutluyorum. Aydınlık Türkiye’mizin geleceğinin teminatı olan sevgili çocuklarımıza ithaf edilen 23 Nisan 1920 günü, büyük tarihimizin en değerli kilometre taşlarından, pahası büyük dönüşüm günüdür. Osmanlı’dan genç Türkiye’ye evrilen tarihimizde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı millet iradesinin temsili manasına gelen büyük değişimin başlangıcıdır. Orduları dağıtılan, toprakları işgal edilerek tahkir edilmek istenen milletimiz, esaret altında yaşamaktansa ölmeyi tercih etmiş; çoluk çocuk, kadın- erkek, genç-ihtiyar demeden bağımsızlığı için tek beden olarak hareket etmiş ve kanını son damlasına kadar akıtarak Trakya ve Anadolu’yu, verdiği İstiklal Harbi’yle kendisine ebedi vatan kılmıştır.

Büyük fedakarlıklar gösteren çelik yürekler sayesinde oluşturulan Türkiye Büyük Millet Meclisi, dünyaya, devletimizin temel taşlarının ‘milletimizin kayıtsız koşulsuz egemenliği’ temelinde temellendiğini ilan etmiştir. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan ve Anadolu halkının kendi kendine teşkilatlandığını şahsen gözlemleyen Mustafa Kemal Paşa, halktan aldığı takviye ve ilhamla Ulusal Mücadele’nin her safhasını planlamış, ordudan evvel meclis kurarak, zaferi, ‘hukuk ve meşruiyet’ temelleri üzerinde yeşertmiştir. Gazi Paşa hem meclisin birinci lideri hem cephede yeni ordunun başkomutanı; birinci meclisin vatansever milletvekilleri de hem cephede asker hem mecliste vazife ifa eden ebedi kahramanlarımızdır. 103 yılı geride bırakan Türkiye Büyük Millet Meclisimizin birinci lideri ve Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere değerli uğraş arkadaşlarını ve Birinci Meclis vekillerini rahmet ve hürmetle yad ediyorum. Ruhları şad, yerleri cennet olsun. Bizlere emanet ettikleri Türkiye Cumhuriyeti, çocuklarımızın ve gençlerimizin omuzlarında yükselmeye devam edecektir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Twitter’dan yayımladığı bildiri şu halde:

“Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 103. kuruluş yıl dönümü ve istikbalimizin teminatı evlatlarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı gönülden kutluyor; Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ulusal gayretimizin tüm kahramanlarını şükranla yad ediyorum.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın toplumsal medya hesabından yayımladığı bildiri şöyle:

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 103. kuruluş yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Bayrağımız özgürce ve gururla dalgalanmaya devam edecek.”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, toplumsal medya hesabından yayımladığı bildirisinde, “Aziz milletimiz, ulusal irade ve bağımsızlığımızın simgesi olan TBMM'nin 103. kuruluş yıl dönümünde, Atatürk'ün ülkemiz ve dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamanın kıvancını yaşamaktayız. ‘Hakimiyet kayıtsız, koşulsuz milletindir.’ unsuruyla taçlanan bu kutlu günde göğsümüz, kutsal vatanımızı emanet edeceğimiz çocuklarımıza duyduğumuz inanç ve inançla kabarıyor. Gelecekte dünyamız için atacakları adımların bizimkilerden çok daha büyük olacağına inandığım evlatlarımızın ufuklarını genişletmek yolunda kararlılıkla çalışıyoruz. Bu uğurda en büyük fedakârlıkları yapmaktan çekinmemiş, başta cumhuriyetimizin kurucusu ve TBMM'nin birinci Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı'nı sevk ve yönetim eden birinci Meclis'teki vekillerimiz ve tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Tüm dünya çocuklarıyla birlikte geleceğimizin ışığı evlatlarımızın ve değerli milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyorum.”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yayımladığı bildiride, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 103. yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Bu vesileyle TBMM’nin birinci lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, istiklalimizi ve istikbalimizi borçlu olduğumuz bütün kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle yâd ediyorum.” tabirlerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un iletisi şu formda:

“Türkiye Yüzyılı'nın tarih yapraklarındaki yaşanmışlıkları bilen kuşaklarımızın yapıtı olacağına inanıyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kahraman ecdadımızı rahmetle, hürmetle, minnetle anıyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iletisinde şu tabirlere yer verdi:

“Dünya üzerinde 2200 yıllık devlet geleneği, Anadolu’da 1000 yıllık varlığı olan Aziz Milletimize yeni bir gelecek inşa eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 103. yılının idraki içindeyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük öngörüsüyle bir Cuma günü dualarla açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi; bir Kurtuluş Savaşı’nı yöneten tarihteki tek meclis olmanın ötesinde, hoş Cumhuriyetimizin de kuruluşunu gerçekleştirmiş, Aziz Milletimizi ve devletimizi geleceğe taşımıştır. Çatısı altında misyon yapmış tüm milletvekilleriyle birlikte, darbe devirlerinden global operasyonlara kadar 103 yıllık mazisi boyunca verdiği büyük demokrasi uğraşı, demokrasi dışı güçlerin ortaya koyduğu her türlü baskıya karşı sergilediği ulusal irade yanlısı tutum, Kurtuluş Savaşı’nda ve Cumhuriyetimizin kuruluşunda verilen emeği heba etmeden bugünlere ulaşmamıza vesile olmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün yeniden, yeni bir başlangıcın arifesindedir. Değerli Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’na adım atmaya hazırlanırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi, 14 Mayıs’ta yaşayacağı yenilenmeyle birlikte, bu yeni periyoda güç katacaktır. Artık dünyanın devler liginin bir oyuncusu olan Türkiye, milletin meclisinden alacağı güçle, çocuklarımızın ve gençlerimizin dinamizmi ile Türkiye Yüzyılı’nda, sanayi üretimi, güvenliği, tarımı, turizmi, bilimi, teknolojisi, sanatı ve sporuyla, ülkemizi daha güçlü ve daha müreffeh yarınlara taşıyacak, dünyada adalet arayan her mazluma umut olacaktır. Bu vesileyle, Aziz Milletimizin yüksek feraseti ve merhamet dolu kalbi sebebiyle çocuklara armağan edilmiş olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin kuruluşunun 103. yıl dönümünü tebrik ediyor, başta Ankara Bala Mebusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu çatı altında emek vermiş olan tüm milletvekillerini rahmet ve şükranla yad ediyorum.”

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın toplumsal medya hesabından yayımladığı bildiri şöyle:

“Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını tebrik ediyor, tüm yavrularımızı gözlerinden öpüyorum. Gazi Meclisimizin kuruluşunun 103. yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Twitter’dan yayımladığı bildiri şu halde:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği, dünyanın tek çocuk bayramı için dünya çocuklarından ileti var. Gazi Meclisimizin 103. Kuruluş yıl dönümü ve #23Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, toplumsal medya hesabından yayımladığı iletide, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı ve Gazi Meclisimizin açılışının 103. yıldönümünü kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak silah arkadaşlarını ve bu vatan için canını feda eden tüm şehitlerimizi hürmet, rahmet, minnet ve dua ile yad ediyorum.”ifadelerine yer verdi.

Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iletisinde şu sözleri kullandı:

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun. Yarınlarımızın sahibi, ülkemizin geleceği olan çocuklarımıza bu günü armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Twitter’dan yayımladığı iletide şu tabirlere yer verdi:

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun!”

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca'nın toplumsal medya hesabından yayımladığı ileti şöyle:

“İlk ulusal bayramımız olma özelliğini taşıyan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılış gününde kutlanan ve ulusal egemenliğimizi simgeleyen, 1933’te Atatürk’ün başlattığı bir gelenekle çocuklarımızın Cumhurbaşkanlığı makamına kabul edildiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Her çocuğumuzun, ulusal egemenliğimizin ve Cumhuriyetimizin birer koruyucusu olma şuuruyla yetişmesini diliyor; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizi kurup, bize bugünleri hazırlayan kahramanlarımızı hürmet ve rahmetle anıyorum. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açışının 103. Yılındayız, 2023’te Cumhuriyetimizin yeni yüzyılındayız. Bugün kutladığımız bayram, ortak geleceğimizin bir bayramıdır.”

Ata İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, iletisinde şunları kaydetti:

“’Milletin bağımsızlığını yeniden milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’ Bu azim ve kararlılıkla çocuklarımızın geleceği için yüzyıllar uzunluğu bu topraklarda gülecek, sarılacak ve acılara göğüs gereceğiz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı kutlarım.”

DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, iletisinde “Bugün 23 Nisan. TBMM'nin kuruluş yıl dönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm yol arkadaşlarını hürmet ve rahmetle anıyorum. 14 Mayıs'tan sonra Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile çok daha güçlü bir Meclise kavuşacağız.” tabirlerini kullandı.

Zafer Partisi Genel Lideri Ümit Özdağ, toplumsal medya hesabından yayımladığı bildiride, “Ulu Başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milleti’ne en büyük armağanı olan Ulusal Egemenliğin değerinin çok daha uygun anlaşıldığı bu günlerde, en çok da çocuklarımızın geleceği için canla başla zafer için çalışıyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.” tabirlerine yer verdi.

Memleket Partisi Genel Lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin bildirisi şu biçimde:

“23 Nisan, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı gün. Geleceğimizin teminatı olan çocuklara armağan edilen en hoş bayram! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, toplumsal medya hesabından yayımladı iletide, “Hür yaşadık, hür yaşayacağız. Ulusal iradenin simgesi TBMM 103 yaşında. Ebediyyen var olsun. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Geleceğimiz olan çocuklarımıza bu bayramı armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve hürmetle anıyoruz. 23 Nisan kutlu olsun.” tabirlerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu’nun Twitter’dan yayımladığı iletisi şöyle:

“Milli İradenin tecelligahı Gazi Meclisimiz 103 yaşında. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın yüzü hep gülsün, bahtları açık olsun. Gelecek Mecliste”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın Twitter’dan yayımladığı bildiri şöyle:

“Kurtuluş Savaşımızın kalbi, millet iradesinin tecelligahı TBMM’nin kuruluş yıl dönümü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum. Büyük Başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum.”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın iletisi şu biçimde:

“TBMM, bağımsızlık çabamızın en güçlü ışığıydı. O ışık, tam 103 yıldır yolumuzu aydınlatıyor. Meclisimizin açılış gününü çocuklarımıza bayram olarak armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum.”

Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Mansur Yavaş, iletisinde “’Bir kent büyür mü hiç?’ demeyin. Büyür, yaş alır, olgunlaşır. Mirasını korur, yaşatır. Ankara ne yaşarsa yaşasın, sonsuza dek Cumhuriyet’in öz evladı, Atatürk’ün ebedi meskeni kalır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.” sözlerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı