EkonomiHaber Girişi : 07 Mart 2023 11:50

SKD Türkiye’den çağrı: “Afet bölgesinin yeniden inşasında kadınlar karar süreçlerine dahil edilmeli”

SKD Türkiye’den çağrı: “Afet bölgesinin yeniden inşasında kadınlar karar süreçlerine dahil edilmeli”

Ebru Dildar Edin, “Yaşadığımız afetin toplumsal cinsiyet eşitliğinde bizi daha fazla geriye düşürmesine izin vermemeliyiz. Öncelikle bölgede yaşayan herkesin tekrar iş ortamına, eğitime, sosyal yaşama dâhil olabilmeleri için psikolojik rehabilitasyonlarını sağlamalıyız. Orta ve uzun vadede kadınlar, engelliler, gençler gibi kırılgan gruplara istihdam güvencesi yaratmak için tüm imkanlarımızı ortaya koymalıyız. İş imkânı yaratmak tek gayemiz olamaz” dedi.

SKD Türkiye İdare Heyeti Lideri Ebru Dildar Edin, afet bölgesinde toplumsal refah sağlayan yeni bir yapılanmanın tek yolunun Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Maksatlarını merkeze alan yol haritası ile ekonomik, toplumsal ve çevresel alanda uygunlaştırıcı aksiyonları hayata geçirmek olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde kaybedecek vakti olmadığının altını çizen Ebru Dildar Edin, 8 Mart Dünya Bayanlar Günü vesilesi ile bu bahsin daha fazla derinleşmemesi için kamu, iş dünyası ve STK’lara şu formda davette bulundu:

11 vilayetimizi etkileyen, eşi gibisi görülmemiş bir yıkıma neden olan Kahramanmaraş sarsıntısı Türkiye’yi derinden sarstı. Yaşanan afetin yarattığı duygusal yük epeyce ağır. Tüm zorluklara karşın ortaya konulan toplumsal dayanışma bölgeyi ayağa kaldırmak için en büyük umut kaynağı. Yüzyılın afeti olarak nitelendirilen sarsıntıların maddi hasarı da epeyce büyük. Dünya Bankası’nın yapmış olduğu açıklamaya nazaran bölgede arka arda yaşanan sarsıntılar 34,2 milyar dolarlık fizikî hasara yol açtı. Yine inşa maliyetleri ile bu sayının iki katına çıkabileceği öngörülüyor.

Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Ekonomik İştirak ve Fırsat sıralamasında 156 ülke ortasında 140. sırada yer alıyor. Yeniden WEF tarafından, pandemi sonrası cinsiyete dayalı işgücüne iştirakin incelendiği bir çalışmada Türkiye, araştırmaya dahil edilen 32 ülke ortasında % 5,2 ile en yüksek düşüş yüzdesine sahip ülke.





Yaşadığımız afetin toplumsal cinsiyet eşitliğinde bizi daha fazla geriye düşürmesine müsaade vermemeliyiz. Toplumsal ve ekonomik manada güçlendirilmiş, toplumsal eşitliklerin sağlandığı toplum refahı yaratmak bölge halkına karşı en büyük sorumluluğumuz. Bunun için öncelikle bölgede yaşayan herkesin tekrar iş ortamına, eğitime, toplumsal yaşama ve günlük rutinine dâhil olabilmeleri için ruhsal rehabilitasyonlarını sağlamalıyız. Yeterli ve inançta olduklarını hissetmeleri için elimizden geleni yapmalıyız.

Orta ve uzun vadede bayanlar, engelliler, gençler üzere kırılgan kümelere istihdam garantisi yaratmak için tüm imkanlarımızı ortaya koymalıyız. Bu sayede patronun haksız feshine karşı çalışan iş sürekliliğiyle korunmuş olur. Buna ek olarak kırılgan kümeler, meslek gelişimlerine yönelik yetkinlik artırıcı eğitimlerle kesinlikle desteklenmelidir. İş imkânı yaratmak tek gayemiz olamaz.

İstihdam artırmak için yeni konumlar yaratmak tek başına kâfi olmayacak. Dijital yetkinlik gelişimi üzere çağın gereksinimlerine yanıt veren, idarede fırsat eşitliği sağlayan, kayıt dışı istihdamı engelleyen sürdürülebilir iş modelleri yaratmalıyız.

Ülkemizin hali hazırda uğraş verdiği, kız çocuklarının eğitime kazandırılması artık öbür boyutuyla karşımızda. Eğitimde fırsat eşitliğini koruyarak bir tek çocuğumuzun dahi eğitimden geri kalmaması için seferber olmalıyız. Bilime her zamankinden daha çok muhtaçlığımız var. Çocuklarımıza bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında en uygun eğitimi ulaştırmayı kendimize misyon edinmeliyiz.

Her şeyden kıymetlisi bölgenin tekrar inşasında, planlamadan uygulamaya, tüm süreçlerde bayanlarımızın masada ve alanda faal olarak misyon almasını sağlamalıyız. Lakin bu biçimde bölgenin ayağa kaldırılmasında bayanların düzgünleştirici gücünden en düzgün halde faydalanabiliriz. Kamu, iş dünyası ve STK’lar olarak bunu sağlamak için canla başla çalışmalıyız.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Hakkında:

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye),2004 yılında 13 özel dal temsilcisinin öncülüğünde kurulmuş ve yalnızca kurumsal üyelik kabul eden bir iş dünyası derneğidir. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD- World Business Council for Sustainable Development) Türkiye’deki bölgesel ağı ve iş ortağı olan SKD Türkiye, bu iş birliğinin beraberinde getirdiği sürdürülebilirlik birikimini de çalışma kümeleri faaliyetleri aracılığıyla üyeleriyle ve çeşitli platformlarda paydaşlarıyla paylaşır. SKD Türkiye  GSYH’nın %20’sini temsil eden ve 1 milyon bireye istihdam sağlayan 33 farklı daldan 129 üye şirketi ile iş dünyasının yeşil dönüşüm seyahatine öncülük ve rehberlik etmektedir.

Hibya Haber Ajansı