DünyaHaber Girişi : 16 Ocak 2023 18:02

Slovenya’dan Karadağ’a Avrupa Birliğine Katılım Konusunda Uyarı

Slovenya’dan Karadağ’a Avrupa Birliğine Katılım Konusunda Uyarı

Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, KaradağAnayasa Mahkemesi üyelerinin seçilmemesi halinde Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerinin tehlikeye girebileceğini söyledi.

Bakan Karadağ’ın başkenti Podgorica’yı ziyaret etti. Meclis Başkanı Danijela Djurovic ile birlikte düzenlenen basın toplantısında Fajon, ülkede son dönemdir devam eden Anayasa Mahkemesi seçimlerine ilişkin uyarıda bulundu.

Fajon, Karadağ’da eylül ayından bu yana ‘seçilemeyen hakimlerin’ ciddi bir tehdit oluşturduğuna işaret etti.

Karadağ’ın AB‘ye katılım müzakereleri tehlikeye girebilir

Fajon; “Anayasa Mahkemesi ve üyelerinin seçimi AB için çok önceliklidir. Mahkeme üyeleri seçilemezse Karadağ’ın AB’ye katılım müzakereleri tehlikeye girebilir.” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi Önemli Bir Kurum

Brüksel’e 23 Ocak’ta konuya ilişkin rapor sunacağını belirten Fajon, “Umuyorum bu tarihten önce olumlu haberler alırım. Anayasa Mahkemesi, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve seçim için son derece önemli bir kurum.” diye konuştu.

Sorunun en kısa sürede çözüme kavuşacağı temennisinde bulunan Djurovic de, Anayasa Mahkemesi üyeliği için başvuran adaylarla görüşeceğini belirtti.

Djurovic: Karadağ önüne çıkan engelleri en kısa sürede aşacak

Üyelerin seçileceği meclis oturumunun en yakın vakitte yapılması için çalışma arkadaşlarıyla da görüşeceğini vurgulayan Djurovic, “Karadağ’ın önüne çıkan engelleri en kısa sürede aşacağına ve AB yoluna devam edeceğine inanıyorum.” dedi.

Mahkeme faaliyetleri yürütülemiyor

Anayasa Mahkemesi üyeleri Karadağ Meclisince seçilirken, 7 hakimden oluşan Karadağ Anayasa Mahkemesinde eylül ayından bu yana 3 üye bulunuyor ayrıca mahkeme faaliyetlerini yürütemiyor.

Eylül ve ekim aylarında düzenlenen oturumlarda gerekli çoğunluk sağlanamadığı için 4 hakim seçilemezken, yeniden yapılacak oylama için 27 adayın başvuruda bulunduğu kaydedildi.

Karadağ’da 5 aydır devam eden hakim sorununun en kısa sürede çözüme kavuşturulması bekleniyor.