MagazinHaber Girişi : 29 Aralık 2021 14:53

Sokakta yaşayan dostlarımız için neler yapabiliriz?

Sokakta yaşayan dostlarımız için neler yapabiliriz?

Biz bir bütünüz.  Birbirimize ihtiyacımız var.

Dışarı çıktığımızda mutlaka birbirinden sevimli kediler, köpekler, kuşlar görüyoruz. Bu hayvanlara sevgi göstermek bile bizi bir adım öteye taşırken aç bir hayvanı beslemek, sahipsiz olanlara yuva bulmak ise bambaşka bir duygu.

Peki, bazen sadece başını sevip geçtiğimiz ama sokakları beraber paylaştığımız hayvanlar için daha fazla neler yapabiliriz?

1- Beslenme ihtiyaçlarını giderebilirsiniz

Sokakta yaşayan sevimli dostlarımızın her mevsim yaşadığı başlıca problemlerden birisi beslenme ile ilgilidir. Eğer evinizin yakınlarında sokakta yaşayan sevimli dostlarımız varsa mama ihtiyaçlarını üstlenebilirsiniz. Bunların yanında çevrenizde evinde kalan ya da bozulan yemekleri sokak hayvanlarına veren bireyleri gördüğünüzde uyararak bu yanlış davranışı düzeltebilirsiniz.

2-  Güvenli bir yuva sağlayabilirsiniz

Sokakta gördüğünüz sahipsiz ya da zor durumda olan kedi ya da köpekleri, maddi ve manevi olarak hazırsanız sahiplenebilirsiniz. Bunların yanında sosyal medyadaki sahiplendirme sayfalarıyla iletişime geçebilir ya da barınakları ziyaret edebilirsiniz.​

3- Sivil toplum kuruluşlarına destek olabilirsiniz

Hayvan haklarını savunan derneklere destek olarak daha fazla sokak hayvanına ulaşarak büyük yardımlarda bulunulmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra sivil toplum örgütlerine katılarak hayvan haklarıyla ilgili mücadele edilen konularda çalışabilir, sokaktaki dostlarımızın yaşamlarını iyileştirmek için kolektif bir şekilde projeler üretebilirsiniz.

 
 

4- Yanınızda mama bulundurabilirsiniz

Yanınızda her zaman için biraz mama bulundurursanız gittiğiniz her yerdeki patili dostlarımızın karnını doyurabilirsiniz.

5- Kedi – köpek evleri yapabilirsiniz

Karton, plastik ya da tahtadan korunaklı kedi ve köpek evi  yapabilirsiniz.  Yapımı oldukça kolay olan bu evleri yağmura ve kara karşı dayanıklı olması için naylonla kaplamanız gerekiyor. Hiçbir şey yapamıyorsanız boş bir karton kutuyu naylon poşetle kaplayıp yan yatırabilir bir sokak kedisinin en azından kısa süreli konaklayıp ısınabileceği bir ortam yaratabilirsiniz.

6- Kuşlar için de cam kenarına ekmek koyabilirsiniz

Kuşlar; kedi ve köpekler gibi yaklaşmazlar ama onlar için pencerenizin önüne ekmek kırıntıları serpebilir ya da bahçenizdeki ağaçlara ekmekler asabilirsiniz.

7- Kış aylarında aracınızın kaputuna vurun

Kediler sıcak yer aradığında ilk gittikleri yerlerden biri arabaların altı veya motorlarıdır. Arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte ya da motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

8- Sevgi göstermeyi unutmayın

Sokakta yürürken üzerinize koşan köpek ya da bir yerde otururken ayaklarınıza sürtünen kedi ille de mama ya da su istemez. Çünkü bu davranışların altında genelde sevgi ve şefkat isteği yatar. Bu yüzden sokak canlılarının sevgiye de ihtiyacı olduğunu unutmadan onların başlarını okşamayı unutmayın.

 

[ux_slider]

[ux_image id=”52964″]

[ux_image id=”52965″]

[ux_image id=”52966″]

[ux_image id=”52967″]

[ux_image id=”52968″]

[ux_image id=”52969″]

[ux_image id=”52970″]

[ux_image id=”52971″]

[/ux_slider]
[ux_slider]

[ux_image id=”52952″]

[ux_image id=”52953″]

[ux_image id=”52954″]

[ux_image id=”52955″]

[ux_image id=”52956″]

[ux_image id=”52957″]

[ux_image id=”52958″]

[ux_image id=”52959″]

[/ux_slider]