GündemHaber Girişi : 19 Ocak 2023 16:54

Son Dakika: Fahiş site aidatı artışına karşı bakanlıktan yeni adım

Son Dakika: Fahiş site aidatı artışına karşı bakanlıktan yeni adım

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, site yönetimi hizmeti veren firmalar için fahiş site aidatı artışına karşı özel bir birim kurdu. Yeni yılın ilk haftasından itibaren maliyetlerde artış olduğunu öne süren site yöneticileri, site sakinlerine yüzde 40 ve üzeri ücret artışı uyguladı. Sonuç olarak, bazı İstanbul sitelerinde bakım ücretleri 8.000 Türk Lirasına kadar yükseldi. Halk, kira maliyetine yaklaşan artan ücretlerden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Tesis Yöneticileri Federasyonu verilerine göre en yüksek ücretler Sarıyer, Ortaköy ve Beşiktaş’taki sitelerde alınıyor.

Fahiş site aidatı

Özel Birim Kuruldu

Fahiş site aidatı ücretleriyle ilgili tartışmalar sürerken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, site yönetimi hizmeti veren firmalar için özel bir birim kurdu. Bakanlık bünyesindeki Konut Politikaları Müdürlüğü’nün adı, Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir. Birim, site yönetimi hizmeti veren firmaların mevzuata uymasını sağlayacaktır. İlgili kamu kurumlarıyla işbirliği içinde yönetim sorunlarının çözümü için çalışacak. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İkincil mevzuat çalışmalarının tamamlanmasının ardından sitelerdeki yönetim sorunlarının azaltılması konusunda önemli bir adım atılacak” denildi.

Fahiş site aidatı

Fahiş Site Aidatı Kararına İtiraz

Aidatlara yapılan zamma karşı itiraz ancak kat malikleri genel kuruluna katılımı ile ancak mümkün olabiliyor. İlgili kurula sadece ev sahipleri katılıyor ancak lüzumu üzerine kiracılar da ev sahibinin vekaletinin olması durumunda iştirak edebiliyorlar. %51 oy ile alınan karar toplantıya katılmayan kat maliklerine bildiriliyor. Bu bağlamda kat malikleri ancak 6 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açabilirler. Toplantıya katılan kat malikleri ise en geç bir aya kadar bu davayı açabilirler.