GündemHaber Girişi : 15 Nisan 2023 00:03

Soyer: “İzmir’in refahını büyütme hedefimden asla vazgeçmedim”

Soyer: “İzmir’in refahını büyütme hedefimden asla vazgeçmedim”

İzmir'e yapılan toplam yatırımın yüzde 78'inin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin olduğunu söyleyen Soyer, “İzmir’e dışarıdan gıpta ile bakılıyor. Çalışma arkadaşlarımla iftihar ediyorum” dedi.

-İzmir'i demir ağlarla örmeye devam ettiklerini ve Narlıdere Metrosu’nda deneme seferlerinin başladığını duyuran Soyer, “4 yıl evvel misyona gelirken İzmir’in refahını büyütmek ve onun adil paylaşımını sağlamak hayalimdi. Deprem, pandemi, ekonomik kriz. Mazeret üretmedik. Bu süreçte her ne değerine olursa olsun asıl amacımızdan, yani İzmir’in refahını büyüterek onun adil paylaşımını sağlamaktan asla vazgeçmedik” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Nisan Ayı olağan toplantısının 3. birleşiminde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı Faaliyet Raporu oylanarak kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılındaki faaliyetlerinden öne çıkanları anlatan Lider Soyer, geçen yıl 2021 yılı Faaliyet Raporu’nu meclise sunarken cüret ve ahenk kavramlarına değindiğini hatırlatarak, “2022 yılında ve 2023’ün çabucak başında yaşadıklarımız bu iki bedele her zamankinden de fazla gereksinimimiz olduğunu gösterdi. 6 Şubat’ta sabaha karşı yıkılan kentlerimiz bizi yeniliğe davet ediyor. Dünyanın en bereketli ülkelerinden birinin, ülkemizin, ekonomik çöküşe yanlışsız sürüklenmesi bizi topyekûn bir değişime çağırıyor. Ve biliyoruz ki, her değişim cüret ister. Biz de o hamaseti bulup yaşatmak zorundayız. Bizler, u yumun gücüne tüm kalbimizle inanıyoruz. Bizi birleştiren sebeplerin ayıranlardan daha güçlü olduğuna inanıyoruz” dedi.

Kavgamız, yalnızca hırsız ve harami çeteleriyle oldu
İzmir ve tüm Türkiye’nin bugün olduğundan çok daha güzelini hak ettiğinin altını değerle çizen Lider Tunç Soyer, “Her şeyden evvel siyasetin lisanının değişmesi lazım. Kutuplaştıran, ötekileştiren ve birebir ülkenin insanlarını birbirine düşman eden bu lisan, birlikte çaba etmemiz gereken en büyük düşmanımızdır. İşte bu yüzden, İzmir’de dört yıldır bir yandan icraatlarımızı yürütüyor, öteki yandan bu yabanî siyasetle çaba ediyoruz. Bugüne kadar sığ siyasetin bize, gençlerimize, çocuklarımıza ve kentimize bunu yapmasına asla müsaade vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz. Kavgamız, yalnızca hırsız ve harami çeteleriyle oldu. Bundan sonra da o hengameye devam edeceğiz” diye konuştu.

Cumhuriyetin yüzüncü yılına yaraşır bir buluşmayı tarihe not düştük
2022 yılının İzmir’in kurtuluşundan Cumhuriyetin kuruluşuna uzanan tarihi bir dönüm noktası olduğunu söz eden Lider Soyer, “İzmir’in kurtuluşunun yüzüncü yılını tarihimizin en görkemli buluşmasıyla kutladık. 9 Eylül 2022’de milyonlarcaydık. Sokaklara sığmadık, meydanlar bizi almadı. Yalnızca İzmir değil, tüm Türkiye ve dünyada vatandaşlarımız hasret kaldığı o harika duyguyu yaşadı. Birlik ve beraberlik. O akşam, İzmir’deki siyasetimizin omurgası olan dostluğu ve kardeşliği ülkece kana kana içtik. Dilerim bu pahalara bir daha asla bu kadar susamayız. Kurtuluşun miladı 9 Eylül’le başlayan yüzüncü yıl projelerimizi, kuruluşun yüzüncü yılı 2023’e uzanan birçok çalışmayla devam ettirdik. 2022’nin Ağustos ayında başlayan ve Mart 2023’te sonlanan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi maratonu bu çalışmaların başında g eliyor. Tıpkı 9 Eylül’de olduğu üzere, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde de Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına yaraşır bir buluşmayı tarihe not düştük” biçiminde konuştu.

İzmir’in refahını büyüterek onun adil paylaşımını sağlamaktan asla vazgeçmedik
Dört yıl evvelki seçim kampanyasından bu yana İzmir için büyük bir hayali olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Lideri, “İzmir’in refahını büyütmek ve onun adil paylaşımını sağlamak hayalimdi. Eylül 2019’da meclisimizden oy birliği ile geçen 2020-2024 stratejik planımızda bu gayeye ulaşmanın kapsamlı bir yol haritasını ortaya koyduk. Pandemi, deprem, ekonomik kriz. Tüm bunları birlikte yaşadık ve ülkece büyük dersler çıkardık. Cüretin ve ahengin ne kadar bedelli olduğunu da işte bu sıkıntı günlerde göğüs göğüse çaba ederken daha da uygun öğrendik. Mazeret üretmedik, engelleniyoruz münasebetinin ardına sığınmadık. Yorulup bir köşede beklemedik. Mukadderatımıza küsmedik. Birlik ve beraberlikten aldığımız güçle her pürüzün karşısına hamasetle çıktık ve aramızdaki ahengi çoğaltarak her birini n üstesinden geldik. Bu süreçte her ne kıymetine olursa olsun asıl amacımızdan, yani İzmir’in refahını büyüterek onun adil paylaşımını sağlamaktan asla vazgeçmedik. Gerekli hallerde faaliyet ve harcama önceliklerimizi tekrar tanımladık. Kriz idaresine değer veren, esnek bir karar alma sistemi oluşturduk” dedi.

Borçlanma azaldı
Görev mühleti boyunca İzmir’e kazandırdıkları toplam yatırım bedelinin 1,8 Milyar Euro olduğunu söz eden Lider Soyer, “1 Nisan 2019 tarihinde vazifesi devraldığımızda dış borcumuz 649 Milyon Euro tutarındaydı. 31 Mart 2023 tarihi prestijiyle bu ölçü 587 Milyon Euro. Ortadan geçen dört yılda 470 milyon Euro pahasında borç ödemesi yaptık, 459 milyon Euro ölçüsünde ise yeni borç aldık. Bu borçların çok büyük kısmının kendi kendini geri ödeme kabiliyetine sahip metro yatırımlarımız için alındığını bir defa daha belirtmek isterim. Toplam borçlanma limitimiz 94 milyar lira… İzmir Büyükşehir Belediyesi bunun yüzde 16’sını kullanıyor. Lakin yalnızca kamu değil özel bankalar da CHP’li belediyeler kredi kullandırmıyorlar. İzmir’e kim yatırım yapıyor? İzmir Valiliği bilgilerine nazaran 2023 Mart sonu prestijiyle İzmir’e yapılan toplan yatırım 1.9 milyar lira, bunun 1.5 milyarını İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yapmış, yani İzmir’e toplam yatırımın yüzde 78’ini biz yapmışız. Kalanı merkezi yönetim ve ilçe belediyelerine ilişkin. İzmir’e 2022 yılında yapılan toplam yatırım 8.3 milyar, bunun 5 milyarını tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yapmış, kalanı merkezi yönetim ve ilçe belediyeleri. Elbette gönül dilek ederdi ki İzmir’de üzerinde “U” harfi olan metro çizgileri olsun ve belediyemiz kısıtlı imkanları ile bu borç yüklerinin altına girmesin. Biliyorum ki 14 Mayıs’tan sonra bu durum değişecek ve yüzümüz gülecek. İzmir hak ettiğinin 40’ta birini değil. Tamamını alacak. İzmir hakkını alacak” dedi.

Tüm zorluklara karşın İzmir'i demir ağlarla örmeye devam edeceğiz
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, mecliste bir görüntü kaydı paylaşarak Narlıdere Metrosu’nda deneme seferlerinin başladığını duyurdu. Soyer, “Yüzde 12 ile aldığımız Narlıdere Metrosu’nda, yüzde 96’ya ulaştık. Gördüğünüz görüntü Narlıdere Metrosu'ndan. Önümüzdeki hafta binip birlikte bir cins atabiliriz. Yürüyen merdivenler takılıyor. Bu yıl 3 Şubat’ta Fahrettin Altay- Narlıdere Metro çizgisi projesinde kullanmak üzere Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’yla 30 milyon Euro’luk yatırım imzaladık fakat bir imza atılmıyor. Önünüzden ardınızdan koşan mı var diyorsunuz ya imzasını attırın. 3 Şubat’tan bu yana imza atılmıyor. Neden atılmıyor. Banka tamamlanması için ek bir teminata gereksinim duymuş” dedi.
Narlıdere Metrosu için yapılan toplam harcama fiyatının 287 milyon Euro olduğunu hatırlatan Lider Soyer, konuşmasına şöyle devam etti:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla yaptığı ve İzmir’in en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu’nun temelini attık ve çalışmalara acilen başladık. 765 milyon Euro maliyeti olacağı hesaplanan projenin 2025 yılı sonunda tamamlanmasını öngörüyoruz. 2023 yılı içinde hizmete açacağımız ve 183 milyon Euro bedeli olan Çiğli Tramvayı’nın ise yüzde 93’ünü tamamladık. Kelam verdiğimiz üzere onu da bu yıl içinde hizmete açıyoruz. İzmir'in kent içi ulaşımında bir dünya kenti olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Kaybedilen yılları telafi etmek için varımızı yoğumuzu ortaya koyuyoruz. Çıktığımız bu yoldan, geri dönüş yok. Tüm zorluklara karşın İzmir'i demir ağlarla örmeye devam edeceğiz” tabirlerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı