İŞÇİ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ
Ülkemizde her geçen gün önemi artan işçi sağlığı ve güvenliği konusu her konuda olduğu gibi düşünme engeline takıldığı, beklenen faydayı üretmediği gibi üretim ve zaman kaybına sebep olduğu, hatta işletmelerde en önemli maliyet kalemi oluşturan görsellik olduğunu söyleyebiliriz.
Neden her konuda gereği gibi,sonuç alıcı, fayda üreten gerçekte işçi sağlığı ve güvenliği alanında amaca hizmet eden bir yapıyı geliştiremediğimizi irdelediğimizde “ezberin” düşünme ihtiyacını ortadan kaldırdığını söyleyebiliriz.
İSG Uzmanlığı sertifikasını,ezberi en güçlü insanların alabildiği bir sınav sistemi, herhangi bir iş, saha ve fabrika/atölye geçmişi olmadan bu sertifikayı alabilme imkanı tanınan kişilerden iş yerlerinde muhtemel olabilecekleri algılaması beklenemez. Ramak kala tecrübesini edinmemiş kişilerden düzenleyici önleyici faaliyet yapmasını beklemek ancak roman gibi okutulan ezberletilen kitaplardaki örneklerin gerçekleşip gerçekleşmediği istatistiğini yapmakla yetinebilir.
Yeraltı ve/veya açık maden işletmeciliği yapılan bir işyerinde yer altında veya sahada hiç çalışmamış,fabrikada, atölyede hiç çalışma ortamında bulunmamış bir İSG uzmanının Düzenleyici Önleyici Faaliyet üretmesi ezberletilenlerle sınırlı kalacağından İşçi sağlığı ve güvenliği amacına hizmet sınırlı olacaktır/olmaktadır. Bu ezber yapının yaptığı tek şey iş yerinde başı/karnı ağrıyan, sigara içerken sigara izmariti ile elini yakan, evinden işe gitmek üzere servis aracına binerken ayağı burkan, işyerinde çalışırken veya istirahat saatinde tansiyonu düşen/çıkana vs iş kazası raporu düzenlemekten başka bir işlevi olmadığını söyleyebiliriz. Bu işlev; ülkemizin çalışma hayatının güvensiz olduğu şeklinde istatistiklere konu edilmekten başka bir işe yaramamaktadır. Yani; düşünme engelinin ülkemizin ulusal ve uluslararası alanda iş hayatının itibarına hangi zararları verdiği düşünülmeye muhtaçtır. Ayrıca; teftiş, denetim ve gözetim işlerinde istihdam edilen müfettiş, denetmen ve gözetmenin teftiş denetim ve gözetim yaptığı işler konusunda eğitim kurumlarınca ezberletilenlerden başka bir donanımı tecrübesi olmadığından, teftiş denetim ve gözetim yapılan işyerlerinde çalışanın çalışma şevkini kırmaktan başka bir işlevi olmamaktadır.
Doğru çözüm; İSG uzmanı olabilmek için gerekli eğitimi almanın yanında iş, saha ve fabrika/atölye vs ortamında (C) sınıfı için en az beş yıl (B) sınıfı için en az on yıl, (a) sınıfı için en az onbeş yıl fiilen çalışmış olma şartını aramak gerekir. teftiş, denetim ve gözetim işini yapmakla görevlendirilecek kişi/kişiler de teftiş, denetim ve gözetim hizmetini yapacakları mesleklerde müfettiş, denetmen ve gözetmen için en az on yıl Başmüfettiş, Başdenetmen ve Başgözetmen olmak için en az onbeş yıl iş tecrübesi aramak zorunlu hale getirilmelidir. Ayrıca; İSG uzmanlarının istihdam edildiği iş yeri ile ücret dâhil özlük hakları bakımından ilişiğinin olmaması, ücretin; istihdam eden özel ve devlet sektörünce Çalışma Bakanlığında açılan bir hesaba yatırılarak bu hesaptan ödenmesi; teftiş, denetim ve gözetim işlerinde istihdam edilen müfettiş, denetmen ve gözetmenin ise çalışmakta oldukları Kurumların en üst ita amirine özlük hakları bakımından bağlı olması gerekir.