SÖZÜN ÖZÜ (Milli Eğitim -3-)

MİLLİ EĞİTİM -3-
(Araştırma)
Bu konu,ülke gündemine Türk Ayştayn’ı Oktay Sinanoğlu tarafından getirilmiştir.
Kısa bir hatırlatma:Prof Dr.Oktay Sinanoğlu Moleküler Biyoloji ilminin kurucusu, Kimya Prof,yurt dışında Türk Ayştayn‘ı olarak tanınan ve 26 yaşında ABD Yale Üniversitesi’nde dünyanın en genç Prof ünvanını alan bir gurur kaynağımızın tespiti;
27 Aralık 1949 tarihinde ,yani İsmet İnönü‘nün Cumhurbaşkanlığı döneminde,Türk çocuklarının eğitimi resmen Amerikalılara teslim edildi.ABD ile imzalanan ikili anlaşma gereği,sekiz kişiden oluşan bir eğitim komisyonu kuruldu.
Bu komisyonun adı Fulbright Eğitim Komisyonu idi. Sekiz üyeden dördü Amerika’lı dördü Türk‘tü. Bu komisyonun görevi,Türk çocuklarının ilk,orta ve Lisede okuyacağı derslerin müfredatını yani proğramını belirlemekti. Gençler bir ulusun geleceği değil midir? Türk Ulusunun geleceği olan gençlerin eğitimi yarısı Amerika‘lı olan bir komisyonun inisiyatifine bırakılıyordu. Bu kararla kalınsa neyse,komisyon her hangi bir konuda karar verirken oylar 4 evet 4 hayır çıkarsa ne olacaktı? Çözüme bakınız,O dönem Ankara’da Amerika Büyük Elçisi’nin vereceği oy belirleyici olacaktı.Tehlike ne kadar büyük değil mi? Türk gençlerinin ne tür bir eğitimden geçeceği, derslerde hangi konuların ne tür boyutlarda öğrenileceği Amerikalı’lara bırakılmıştır. Bu tür bir uygulamayı ancak sömürge ülkelerinde görebilirsiniz.
Durun bitmedi daha acısını belirtelim,
O tarihten günümüze kadar olan süreçte kurulan Atatürk’çü Hükümetlerin hiç birisi bu antlaşmayı ortadan kaldırmayı düşünmedi. 27 Mayıs 1960 ihtilalini yapanlar, kendilerini ‘Devrimci‘ olarak niteleyenler Fulbright Eğitim Komisyonunu ortadan kaldırmayı düşünmediler. Kaldıramadılar Atatürk’çü ve Halk‘çı olarak bilinen Bülent Ecevit beş kez Başbakan oldu. Hükümet kurdu. Neden Fulbright Eğitim Komisyonu’nun sonunu getiremedi? Her yıl Köy Enstitüleri’nin kuruluş gününü yaşlı gözlerle anıp ağlayacaklarına “Türk çocuklarının eğitimi Amerikalı’lara teslim edilemez” diyerek neden ayaklanmadılar? 27 Aralık 1949 tarihinde kurulmuş olan Fulbright Komisyonu 63 yıl aralıksız yürürlükte kalmış,2012 de toplanan komisyonda sayısal dengeler değişmiş gibi görülmekte, 4 üyenin Amerika‘lı 4 üyenin de Türk olması gerekirken,2012 Komisyonunda 3 Amerika‘lı, 5 Türk bulunmaktadır
Devam edecek

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.