SÖZÜN ÖZÜ (Milli İrade)

MİLLİ İRADE

Türkiye Cumhuriyeti kurucu iradesinin en önemli vurgusu “EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR” Gazi M.Kemal ATATÜRK.

Milli İrade; kendi yaşadığı yerin/ülkenin idaresini belli bir süre ile seçtiği temsilcileri eliyle yönetmesi için kişi/kişilerce yapılan işlem ve eylemdir. Millet egemenliği budur.

Millet; egemenliğini seçtiği temsilcileri eli ile kullanır, temsil yeri Ülkemizde “TBMM”, Almanya “federal meçlisi”, Fransa “Fransa ulusal meçlisi”, ABD “Temsilciler meclisi ve senato”, İngiltere “Parlamento” Rusya “Federal meclis (Federasyon konseyi-Devlet duması),Rusya federasyon parlamentosu”vs gibidir.

Milli iradeye saygı aynı zamanda millete saygı unsuru taşıdığından milli iradenin temsilcilerinin faaliyetleri eleştirilebilir ancak; kötü muamele, hakaret, küfür vs. gibi eylem ve söylemlerden uzak olunmalıdır. Hiçbir kimsenin bir başkasına kötü muamele, hakaret ve küfür etme özgürlüğü yoktur. Kötü eylem ve söyleme milli irade temsilcileri muhatap olduğunda bu tür davranış temsil ettiği milli iradeyi rencide edeceğinden toplumsal huzurun bozulması gibi farklı toplumsal olaylara zemin hazırlayacağı bilinmelidir. Başta milletin temsilciliği uhdesinde bulunduran insanlar olmak üzere milletin asli unsuru olan bizlerin bu hususa önem vermesi medeni ve düşünen insan olmanın gereğidir.

Milletin temsilcilerinin şu veya bu nedenle birbirlerine karşı hakaret ve küfür, kötü muamele, argo söylem ve eylemi millette infial yaratacağı, milleti birbirine düşüreceği, istenmeyen olaylara neden olacağının bilinmesi gerekir. Dil, din, ırk, mezhep gibi farklılıkları kültürel bir zenginlik olarak kabul edip “ Hep Birlikte Türkiye’yiz” gibi, hep birlikte mutlu ve huzurlu yaşayan insanlık ve dünya söylemini geliştirmek insanlığın olmazsa olmazıdır. Kötü söylem, davranış ve eylem içinde olan birey, grup, toplum ve ülkeler ile bunların özgürlükçü, barışçıl, adaletli olmayan kısaca insan hak ve hürriyetlerine saygısız ideolojilerine karşı, insanlığın dayanışma içinde olması zorunluluk olmakla birlikte düşünen bir varlık, onurlu bir birey, nihai olarak insan olmanın gereğidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.