SÖZÜN ÖZÜ (SİYASET KURUMUNDA DEĞİŞEN NE VAR NE YOK (1))

             SİYASET KURUMUNDA DEĞİŞEN NE VAR NE YOK (1)

Ülkemizde çok partili seçimlerin yapıldığı 21 Temmuz 1946 yılından bugüne kadarki genel seçimlere yakından bakarak seçimlere etki eden sloganlar ve ortak noktalarına ve Millet egemenliğinin manipülasyonuna Milli pencereden bakacağım.

Bu yazı dizisinde sık sık karşılaşacağınız “FFO (Fitne Fesat Ocağı) kimdir kimlerden oluşur;               “yalancı, materyalist, Atatürk cü cü cü ler, insanlığın hak ve hürriyetine saygı duymayan ve/veya baskıcı düşünce sistemini kültürü yapmışlar, din tacirleri, onun bunun taşeronluğunu yapan gayri milli düşünce sistemi vs, saiklerinden oluşur.

 

21 Temmuz 1946 milletvekili genel seçimi,

Tek parti dönemi, 1946 yılında yapılan ilk çok partili seçimle sona ermiştir. Seçimden önce çıkarılan 4918 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu ile iki dereceli olan seçim sistemi, tek dereceli çoğunluk seçim sistemine dönüştürülmüştür. Ancak “açık oy, gizli tasnif” yöntemi (kazananı önceden belirlenmiş sistem) kullanılmış ve denetim adli birimler yerine idari birimlerce yapılmıştır. Bu nedenle sonuçları üzerinde uzun süren tartışmalar olmuştur.

Sloganı; Tek parti despotizmine karşı demokrasi isteği ve arzusu,

CHP(Cumhuriyet Halk Partisi)  %85, DP (Demokrat Parti) %13, Diğer %2

 

14 Mayıs 1950 Genel Seçimi;

Çok partili dönemin 14 Mayıs 1950 milletvekili seçimi, seçim öncesinde çıkarılan 5545 sayılı “Milletvekilleri Seçimi Kanunu” na göre, “tek dereceli, eşit, genel, gizli oy, açık tasnif” usulüne göre adli denetim altında yapılan ilk demokratik seçim olmuştur.

Sloganı; Gerçek demokrasi ve adalet,

CHP(Cumhuriyet Halk Partisi)  %39, DP (Demokrat Parti) %53, Diğer %8

                Millet;  21 Temmuz 1946 yılında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından adrese teslim yapılan seçimi unutmadığını, unutmadığından Demokrat Partiye yüzde 53 oy vererek had bildirmiştir. 

2 Mayıs 1954 Genel Seçimi;

Sloganı; özgürlük ve refah.  Unutmadık, unutmayacağız.

CHP(Cumhuriyet Halk Partisi)  %35,36, DP (Demokrat Parti) %57,61, Diğer %7,03,

 

27 Ekim 1957 Genel Seçimi;

Sloganı; FFO’nun (Fitne Fesat Ocağı) sahaya inmesi, 

CHP(Cumhuriyet Halk Partisi)  %41, DP (Demokrat Parti) %47,80, Diğer %11,20,

Basın yayın kurumunun FFO’cu unsurlarınca; O günkü gazete haberlerinde Merhum Menderes'in Kars ve Ardahan'ı Ruslara satmak istediğinden, Cumhurbaşkanı Bayar'ın banka hesabında 103 milyon lira bulunduğuna, Fatin Rüştü Zorlu'nun Avrupa'da bindiği arabanın altınla kaplandığından, yüzlerce öğrencinin cesetlerinin kıyma makinesinden geçirildiğine, Hasan Polatkan'ın zimmetinde 4 milyon lira çıktığından, Menderes ve Bayar'ın 12 uçak dolusu altın ve parayı kaçırdıklarına kadar yüzlerce haber yapılarak fitne fesat üretildi.

Milletin dönüştürülmek istenen kültürünün muhalefette iken olamayacağının anlaşılması, bu amaç için iktidar olmak gerektiği ve demokratik yollarla iktidar olma şansının olmayacağını gören FFO darbenin alt yapısını hazırlamanın çabasını göstermiş ve 27 Mayıs Askeri Darbesi'ne haklı zemin oluşturulmaya çalışılmıştır.

 

devam edecek

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.