SÖZÜN ÖZÜ (Terörizm-1-)

TERÖRİZM -1-

Terörizm “yıldırıcılık” dünyanın muhtelif coğrafyalarında yoğun bir şekilde yaşanan terör olayları, aslında dünyanın her coğrafyasında bir şekilde yaşanmaktadır.
Terörün yoğun yaşandığı coğrafyalardaki demografik yapı incelendiğinde; etnik,dini (mezhepler dahil),ekonomik ve siyasi ayrışmaları yoğun olduğu, farklı düşünce ve gelir dağılımının adaletsiz olduğu coğrafyada hayat bulduğu; devlet otoritesinin despot ve teokratik olan ülkelerdeki insan hak ve özgürlük ihlallerinin terörün kaynağı olması gibi etkenler terörün varlığının başlıca nedenlerindendir.
İnsanlık; terörün yaşan alanını daraltmak, terörü önlemek için ürettiği reçete demokrasi ve laikliktir. Ancak demokratik ve laik olan devlet sistemlerinde de terörün yaşandığı bir gerçektir.
Beki; insanoğlu terörün beslendiği alanları bildiği, önleyici tedbir ve önleyici reçeteler ürettiği halde terörün bitirilmesi şöyle dursun, minimize edilemediği gerçeğini sorgulamamız gerekmez mi.!
Sorgulamaya başlandığında öncelikle ve başlıca nedenlerden birinin bazı devletlerin terör hamiliği yaptığını söylesek yanlış olmaz sanırım. Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan yoğun terör olaylarının arkasında başta ABD,AB, ABD’nin taşeronu İsrail’in ve Rusya’nın olduğu gerçeği, teröre maruz kalan ülke insanlarının kuşkusu olmadığı genel bir kabuldür.
Bahse konu bu ülkeler, teröre hamilik yapmak suretiyle silah sanayilerini ayakta tutmak, ekonomilerini terörün getirileri ile zenginleştirmek ve hatta terörü önlemek için enforme ettiği sözde terörle mücadelenin giderlerini kat kat bu coğrafyalardan temin ettiğini bilmemek aptallık olur. (yakın geçmişte Irak, Kuveyt, günümüzde Suriye ve Irak buna açık bir örnektir.) Dünyada bilinen bütün terör örgütlerinin kullandığı silah ve cephanelerin menşeinin bu ülkelere ait olduğu, buna rağmen bu konu iletişin araç ve kaynaklarında (Medya) sıkça gündeme getirilmediği manidardır.
Ayrıca terörizm “yıldırıcılık” silahlı olmakla beraber ideolojik olabilmektedir. Devletin etkin alanlarına /makamlarına sızarak eline geçiren bu tür yapıların unsurları, kullanıldıkları yapıların kirli emellerine hizmet ve/veya ideolojik emellerine hizmeti ve hatta diğer ülke menfaatleri için devlete sızmış misyoner, çıkarcı hain bir takım insan unsuru eliyle ülkesine ihanet edilir ki, bu da terörün bir başka versiyonu olarak insanlığın karşısına çıkmıştır.

Abdurrahman AYAR
e-mail. [email protected]

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.