SÖZÜN ÖZÜ (ULUSLARARASI İLİŞKİLER ve MEDYA -1-)

ULUSLARARASI İLİŞKİLER ve MEDYA -1-
Yakın geçmişimizde; Rusya savaş uçağının sınır ihlali nedeniyle Ülkemiz savaş uçağı tarafından düşürülmesi; Uluslararası sonuçları olabilecek Milli İstihbarat (MİT) tırlarının aranması ile TC Vatandaşı bir şahsın (Rıza Zarraf) ABD menfaatlerine aykırı işlem ve eylemlerinden dolayı (ABD savcısının tutuklama gerekçesi) ABD de gözaltına alınarak tutuklanması vakalarına Ülkemiz medyasının bakışı, milli ve/veya gayrimilli duruşu.

Milli ve Gayri milli duruşu ortaya çıkaran vakaları şöyle bir hatırlayalım.
Rus Savaş uçağının düşürülmesi; Rusya Suriye’de DAEŞ terör örgütü ile mücadele için burada hava saldırıları yapan koalisyon güçlerine katılmış ve askeri faaliyetlerine başlamıştır.

Rusya’nın bu bölgedeki hava saldırılarında defaten Türkiye hava sahasını ihlal ettiği, Rusya savaş uçağının düşürüldüğü 24.11.2015 tarihinden yaklaşık bir bir buçuk ay öncesinden Rus yetkililere bildirilmiş, nota verilmiş, yüz yüze görüşülmüş, hatta bir daha tekerrür etmesi halinde angajman kurallarının uygulanacağı Rus yetkililere açık bir dille ifade edilmiştir. Bu görüşmeler neticesinde bir daha olmayacağı konusunda Rus yetkililerden garanti alınmışken; (Bakanlığın açıklaması)

24.11.2015 tarihinde Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlali neticesinde düşürülmüştür. Rusya her ne kadar sınır ihlali olmadığını ifade etse de; Türkiye hava sahası sınır ihlalinin yapıldığını kanıtları ile Rus yetkililere, uluslararası koalisyonun diğer taraflarına, NATO’ya ve dünya kamuoyuna bildirmiş; ortaya konan kanıtlar Rusya ve İran hariç diğer taraflarca teyit edilmişti.

Durum bu iken;

Ülkemizin Ulusal yayım yapan (görsel ve yazılı) medyasında (buna ben; Milli bir duruşu olmadığından,Türkçe sözlü/yazılı medya diyorum) her gün ülkemiz insanını demoralize etmeye yönelik yayımlar yapılmakta, iç siyasi sonuçlar çıkarılmaya çalışılmakta ve ülkemizi; bu vakada uluslararası hukuk nezdinde mahkûm ettirmeye çalışılmıştır. Bu yönü ile; Ülkemiz medyasının yaklaşımı; bu vakadan daha vahim bir vakadır.

Beki bu dönemde Türkiye Rusya ekonomik ilişkileri ne durumda idi;

Türkiye ile Rusya ticari ilişkilerinde Rusya’dan ithal edilen miktar Türkiye’nin yıllık ithalatının 2014 yılı verilerine göre %10-11 düzeyinde iken Türkiye’nin Rusya’ya yıllık ihracatı ihraç edilenin % 5’i civarındadır. Ayrıca; Rusya bu dönemde ekonomik krizle boğuşuyor, Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar ve bütçesinin yarısını elde ettiği petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle Rus ekonomisi ekonomik krizle boğuşuyor.

Rusya Federal İstatistik Bürosu Servisi’nin açıkladığı verilere göre, 2015 yılı ilk çeyreğinde yüzde 2,2 daralan Rus ekonomisi, 2. çeyrekte yüzde 4,6, 3. çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 küçüldü.” Türkiye, Rusya’nın ihracatından yüzde 5,1 pay alırken, Türkiye’nin ihracatındaki Rusya payı yüzde 3,8 seviyesinde idi. Bu durum; Türkiye, Rusya için ekonomik ilişkiler açısından vazgeçilmez bir ülke konumunda bulunuyordu. ( Kaynak int)

Uluslararası ilişkilerde dönemsel olarak inişler çıkışlar yaşanabilir. Rusya ile yaşanan olumsuz vaka Türkiye ve Rusya’nın zaman içinde kurduğu diplomatik temasla çözüme kavuşturulmuş ve günümüz işbirliği ortamı sağlanmıştır. Bu ortamın devamı her iki ülkenin ve halklarının menfaatine olmakla birlikte ülke menfaatlerinin sonraki süreçte çakışmayacağı anlamı taşımaz. Rusya ile yaşanan bu vakanın müsebbibi (FETOŞ)’un amacı ile Ülkemiz bir kısım yazılı ve görsel basının amacının örtüşmesi düşündürücüdür.

devam edecek;

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.