EkonomiHaber Girişi : 03 Mart 2023 11:24

Şubat ayı enflasyon değerlendirmesi

Şubat ayı enflasyon değerlendirmesi

TÜFE

TÜİK’in bilgilerine nazaran; Şubat ayında Tüketici Fiyat endeksinde %3,15’lik artış görülürken; bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran artış oranı %57,68’den %55,18’ye geriledi. Aylık bazda en yüksek artış gösteren ana küme; %7,36 ile Besin ve alkolsüz içecekler olurken, bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran artışın en yüksek olduğu ana küme olarak %74,34 ile Lokanta ve Oteller kalemi  yer aldı.

ÜFE

Yurt içi ÜFE’ye baktığımızda ise; Şubat’ta aylık bazda %1,56 oranında artış görülürken, yıllık Yİ-ÜFE ise; Ocak ayında %86,46 düzeyinden %76,61 seviyesine geriledi. Aylık bazda Elektrikli Teçhizat %6,89, Öbür Madencilik ve Taş Ocakçılığı Eserleri %4,98 ile endekslerin en fazla arttığı alt bölümler oldu. Buna karşılık düşüşte en büyük katkıyı; %-6,78 ile Elektrik, Gaz Buhar ve İklimlendirme alt bölüm kümesi yaptı. �





*TÜİK’den gelen ek açıklama: Gaziantep, Malatya ve Hatay Bölge Müdürlüklerimize bağlı olan vilayetlerde “alan (saha) fiyatları” derlenememiştir.

Kısa Not: Baz tesiri kaynaklı düşüş devam ederken, deprem sonrasındaki fiyatlamaların tam olarak bilgilere yansımamış olabileceğini ve Mart verisinde daha net bir manzara ortaya çıkabileceğini düşünmekteyiz.

Kaynak Galata Menkul
Hibya Haber Ajansı