GündemHaber Girişi : 02 Mart 2023 11:50

Şubat ayı ihracatı 18,6 milyar dolar

Şubat ayı ihracatı 18,6 milyar dolar

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şöyle:

“6 Şubat 2023 tarihinde 11 vilayetimizi ve milyonlarca vatandaşımızı etkileyen deprem felaketi nedeniyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, geride kalanlara ve tüm ülkemize başsağlığı diliyoruz. Bu afet sırf 11 vilayette yaşayan vatandaşlarımızı değil, tüm Türkiye’yi derinden etkilemiştir. Deprem felaketinde kaybettiğimiz canların ıstırabı tüm ülkemizde yaşanırken, ilgili başka kurumlarımızla birlikte Bakanlığımız bölgedeki ticaretin olağana dönmesi için çalışmalarına devam etmektedir. Deprem felaketi nedeniyle aylık dış ticaret değerlendirmesi bu ay için basın bildirisi formunda kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 2022 yılında ihracatta büyük muvaffakiyetler elde edilmiştir. Mal ihracatının yanı sıra hizmetler ihracatında da kıymetli bir etaba gelinmiştir. 2022 yılında mal ihracatımız %12,9 oranında artış ile 254,2 milyar dolar olur iken, hizmet ihracatımız ise %46,5 oranında artış sonucunda 90 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye iktisadı, 2022 yılında %5,6 ile Orta Vadeli Program (2023-2025) kestirimi olan %5’in üzerinde büyümüştür. Mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı yıl genelinde 2,2 puan olumlu gerçekleşerek büyümenin %40’ını oluşturmuş ve ihracat büyümenin itici gücü olmayı sürdürmüştür. Öte yandan, ülkemizin toplam ihracatının %8,6’sını oluşturan 11 vilayetimizde yaşanan deprem felaketinin ihracatımız üzerinde aşağı istikametli tesiri olmuştur.





2023 yılı Şubat ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın tıpkı ayına göre %6,4 azalışla 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Gümrük kapıları datalarına nazaran bu vilayetler ortasında bilhassa Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da deprem sonrasında ihracatta değerli ölçüde gerileme meydana gelmiştir. Aylık varsayımlarımızda yaşanan sapmalar ve vilayet bazlı düşüşler dikkate alındığında, deprem nedeniyle Şubat ayı ihracatımızda direkt 1,5 milyar dolarlık bir aşağı istikametli tesir olduğu kıymetlendirilmektedir.

Geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran dış talebin nispeten zayıf seyri ve avro-dolar paritesinin düşük gerçekleşmesi de ihracatımızı aşağı istikametli etkilemiştir. Parite sebebi ile ihracatımız 2023 yılı Şubat ayında 529,2 milyon dolar daha az gerçekleşmiştir. Şubat ayı ithalatımız ise 30,8 milyar dolar olurken, bu sayının %22’si güç ithalatı kaynaklıdır.

Ayrıca, ithalattaki artış kıymetli oranda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklanmaktadır. Nitekim bu periyotta işlenmemiş altın ithalatı 3,7 milyar dolar artarak (%858,7 artış) 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2023 Şubat ayında ithalattaki artışta öne çıkan eser kümeleri ortasında otomotiv ithalatı yarı iletken krizinin aşılmasından ötürü 2,1 milyar dolar (%81 artış),makine ithalatı 2,9 milyar dolar (%22,2 artış),elektrikli makineler ithalatı 2,1 milyar dolar (%40,5 artış) olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı prestijiyle, sarsıntıdan etkilenen 11 vilayetimizin Türkiye GSYH’si içindeki hissesi %9,8’dir.

Depremin vilayetlerin iktisadında yol açtığı tahribatın acilen aşılması gayesiyle gerekli önlemler hayata geçirilmekte olup, zelzeleden etkilenen işletmelerimizi tekrar ayağa kaldırmak üzere kısa, orta ve uzun vadeli gereksinimler kapsamında çalışmalar yapılmaktadır. Deprem felaketi nedeniyle kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bir sefer daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Millet olarak hepimizin başı sağ olsun.”

Hibya Haber Ajansı