EkonomiHaber Girişi : 23 Şubat 2023 22:10

Taçkınlar: “Piyasanın şu anda fiyatlama yaptığı hikaye değişebilir”

Taçkınlar: “Piyasanın şu anda fiyatlama yaptığı hikaye değişebilir”

Hibya, programda Piramit Menkul Değerler Araştırma Müdürü Uğur Taçkınlar’ı stüdyosunda ağırladı.

Arıkan, sarsıntı devrinde borsa ile ilgili kimi tartışmaların yaşandığını belirterek, “Ülkemiz hiçbirimizin ömründe tahminen de Cumhuriyet tarihinde görmediği bir felaketi yaşadı. Ülkemizin değerli bir kısmı bu felaketlerden epey olumsuz formda etkilendi. O devirde açık kalması sonrasında kapatılması, süreç iptali üzere bir süreç yaşadık ve sonra değerli mevzuat değişiklikleriyle alım tarafı desteklenen bir süreçten sonra da borsa açıldı.” dedi.

“Piyasa kısa vadede rasyonel olmamaya yatkın olur”

Deprem afetinin akabinde çimento paylarında yaşanan ani yükselişe ait Taçkınlar, “Deprem sonrasında alışılmış tekrar yapılanma sürecinde bu sarsıntı bölgesinde inşaat dalıyla ilgili dalların paylarında ani ve çok besbelli yükseliş yaşandı. Şirket ayırt etmeksizin bütün kesim paylarında oldu bu yükseliş. Piyasa kısa vadede rasyonel olmamaya yatkın olur. Vade yapısı uzadıkça yatırımcı psikolojisi rasyonel olmaya hakikat meyil etmeye başlar.” değerlendirmesinde bulundu.





“Bu çok kısa bir süreç devri için muazzam farklar”

Taçkınlar, 6 Şubat’tan bugüne BİST inşaat endeksinde listelenen şirketlerin pay senetlerindeki fiyat hareketlerini incelediğine değinerek, “En yüksek ve en düşük düzeyleri ortasında yüzde 15 ile 30 ortasında farklar var. Bu çok kısa bir süreç periyodu için muazzam farklar. Çimento kesiminde daha bariz bir durum kelam konusu. 7 tane çimento şirketinin payında bu zirve noktası ve taban noktaları ortasındaki fark yalnızca 7-8 süreç gününde yüzde 100’ün üzerinde.” tabirlerini kullandı.

“En sert hareketler aslında çimentoda sonra da demir çelikte oldu”

Piyasanın rasyonelleşmeye başlayacağını söyleyen Taçkınlar, “Dengelenme yaşandıktan sonra da aslında o vakitte orta vadede bölüm içinde ayrışma görmeye başlayacağız. Bu evreden sonra kesimde konumlanmak isteyen yatırımcıların bu perspektiften bakmalarının yararlı olacağını düşünüyorum. Daha orta vadeli ve pay bazlı yani şirket tahliline dayalı.  En sert hareketler aslında çimentoda sonra da demir çelikte oldu.” diye konuştu.

“Ben ne risk sever taraftayım, ne de riskten kaçan taraftayım”

Taçkınlar, her şartta piyasada bulunmayı tercih ettiğini lisana getirerek, “Ben ne risk sever taraftayım, ne de riskten kaçan taraftayım. Benim bakış açım biraz konumumu azaltma fakat her vakit durumumu muhafaza istikametinde. Zira belirsizlik çok yüksek, beklediğimiz üzere olmayabilir sonuçlar. Münasebetiyle her şartta piyasada bulunmayı tercih ediyorum.” dedi.

“Piyasanın şu anda fiyatlama yaptığı kıssa değişebilir”

Satışın sarsıntıyla başlamadığına dikkati çeken Taçkınlar, “Seçim sonrası bir mali ve mali para siyasetlerinde yani makro dinamiklerde büyük değişiklikler olabilir. Bu ihtimal var. Mevcut siyaset sürdürülmeyebilir. Piyasanın şu anda fiyatlaması yaptığı kıssa değişebilir. Bu öyküde büyük bir belirsizlik var. Sarsıntı öncesinde çok sert iki tıp düzeltme hareketi görmüştük.” biçiminde konuştu.

“7 şirket halka açıldı”

Taçkınlar, 7 şirketin halka açıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Geçen yılın birinci çeyreğiyle kıyasladığımızda aslında geçen yıldan daha fazla şirketin açıldığını görüyoruz. Aslında yavaşlama kaygısının karşılığı olan somut bir yavaşlama şimdi yok. Sarsıntı ve seçim tesiriyle alışılmış ki bir ölçü yavaşlama olabilir. Daha sonra ivmenin eski haline geleceğini düşünüyorum. Aşikâr bir istikrar yakalandıktan sonra doygunluğa ulaşana kadar ben bu halde ivmenin korunabileceğini düşünüyorum. Zira iştah şimdi yüksek görünüyor.”

‘İlkay Arıkan ile İktisat Sohbetleri’ yayınının tamamı ise şöyle:

Hibya Haber Ajansı