GündemHaber Girişi : 20 Nisan 2023 13:20

Tarhan: “Bayramlar empati fakirliğinin ilacı”

Tarhan: “Bayramlar empati fakirliğinin ilacı”

Zor vakitlerden sonra yaşanan bayramların daha büyük bir duygudaşlıkla alakaları pekiştirdiğini birebir bir buzdağının görünen yüzü üzere manevi kıymetlerin gücünün açığa çıktığını söyleyen Psikiyatrist, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İnsanın hayatında farklı devirler vardır. İşte biz de şiddetli bir periyottan sonra ülkece birinci bayramımızı yaşıyoruz. Bu nedenle bayramlaşırken tıpkı vakitte travma sonrası bir devirde olduğumuzu unutmayalım. Bayramda kesinlikle zelzeleden etkilenmiş insanlara daha fazla neler yapabiliriz, nasıl yardım edebiliriz diye düşünelim. Topluluğun bir kısmı mutsuzken öteki kısmı memnun olamaz. ” dedi.

Bayramların toplumsal hayat üzerindeki kıymetinin çok kozmik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bayramların ilgi idaresini öğrettiğini ve bayram vesilesiyle kurulan münasebetlerin ehemmiyetinden bahsetti.

Topluluğun bir kısmı mutsuzken öteki kısmı memnun olamaz

Deprem sonrası devrin hayatımızın en sıkıntı periyotlarından biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İnsanın hayatında farklı periyotlar vardır. İşte biz de şiddetli bir devirden sonra ülkece birinci bayramımızı yaşıyoruz. Deprem nedeniyle Ramazan Bayramımız biraz buruk geçiyor. Bu nedenle bayramlaşırken birebir vakitte travma sonrası bir periyotta olduğumuzu unutmayalım. Bayramda kesinlikle sarsıntıdan etkilenmiş insanlara daha fazla neler yapabiliriz, nasıl yardım edebiliriz diye düşünelim. Topluluğun bir kısmı mutsuzken öbür kısmı memnun olamaz. Dezavantajlı beşerler ne kadar az olursa toplum o kadar memnundur. Bayramlar memnunluğu arttırma günleridir.” sözünü kullandı.





Başkalarını düşünmeden yaşamak, global barışın en büyük düşmanıdır

Tarhan; bayramlar aile olmanın hoşluğunun en çok hissedildiği vakitler olduğunun altını çizerek “Bu bayram kendi ailemizi yaşarken öbür aileleri de düşündüğümüz bir duyguyu deneyimliyoruz. Empati kavramını en üst seviyede yaşayarak yardımlaşmanın, yeterliliklerin kenetlenerek yine canlandığını ve harekete geçtiğini hissediyoruz. Tıpkı bir buzdağının görünen yüzü üzere bayramın manevi bedelinin açığa çıktığını hissediyoruz. Diğerlerini düşünmeden yaşamak, küresel barışın en büyük düşmanıdır. Bencilce yaşam, küresel barışın en büyük düşmanıdır. Bu zor dönemi empati ile aşacağız. Bunu göz önüne almamız ve bayramları kültür haline getirmiş olmamız çok gereklidir ve toplumsal faydası var. En önemli faydası da aile yapısınadır. Bayramları ailedeki sosyal sermayenin artması gibi görmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bayramlar empati fakirliğinin ilacıdır

Günümüzde empati fakirliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan şöyle devam etti:

“Bayramlar empati fakirliğinin ilacıdır. Öğrenmenin ilacıdır. Bayram namazına çocuğumuzla beraber gitmek, başkalarına yardım ederken çocuğun eline verip sen yardım et demek, sadece almayı değil, vermeyi de öğretmek gerekiyor. Çünkü hayat alışveriş değil, veriş alıştır. Veren kazanıyor. Bayramda paylaşarak yaşamak gerekiyor. Hep bana, hep bana diyen insanların yaşadığı bir toplum huzur bulmaz. Hep bana hep bana diye yaşayan toplumlarda ve kişinin iç dünyasında barış yoktur, ailede de barış yoktur. Yemeğin en iyi yerini ben yiyeyim diyen kişiyle diğer kardeşler arasında rekabet olur. Kavga çıkar, evde huzur olmaz. Toplumda da aynı şekildedir.”

Hibya Haber Ajansı