TASARRUF

TASARRUF…

Hükümete yakın Takvim gazetesi,geçen gün manşetten halkımız için,

* Alışverişe tek başına ve tok karnına çıkın.Çocuklar olmasın..

* Büyük araba,doldurmaya teşvik eder,sepetten şaşmayın..

* Sebze,meyve,süt,et alın.Abur cuburdan kaçının..

* Cazip kokular yoldan çıkarmasın,evde hiçbiri kalmaz..

* Ürünlere dokunmayın.Sahiplik duygusu, almaya zorlar..

* İkramları geri çevirin,dilinize değdiği an tuzağa düşersiniz..

* Pahalı ürün göz hizasındadır,yukarıya ve aşağıya bakın…”

gibi,marketlerden yapılan alışverişler için son derece önemli öneriler yazdı..

Pahalılığın olmadığını,zamların normal olduğunu,geçim sıkıntısı çekenin sıkıntısının sebebinin bizzat kendisi olduğunu adeta suratımıza tokat gibi çarptı..

Evet,geçinemiyoruz ama bunda dikkatsiz davranmamızın payı büyük.

Sadece halkı için varolan Takvim gazetesi yine bir memleket hizmeti yapıp,halkımızın alışverişlerde nelere dikkat etmesi gerektiğini yazarak,bu dikkatlerinden artırdıkları paralarla belki bir araba almanın,belki bir tatile çıkmanın,belki çocuklarını avrupada,amerikada okutabilmelerinin yolunu açtı..

Sağolasın Takvim,varolasın Takvim..

Belki haber için ayırdıkları yerin fazla olmaması,belki de akıllarına gelmediği için yazmadıkları bir çok öneri daha var..

Ben de Takvim’in halkımıza yaptığı bu büyük hizmete destek olmak için bazı önerilerde bulunmak istiyorum :

* Halk Ekmek büfelerine büyük poşetle gitmeyin.Büyük poşet,çok ekmek almaya teşvik eder..

* Paranız yoksa,alışverişe çıkmayın.Paranızın olmaması iyi birşeydir,sizi para harcamaktan korur.

* Markete maskenizi yanınıza almadan gidin.Maske takmadığınız için sizi marketten çıkaracaklar,alışveriş yapamayacaksınız.Alışveriş yapamayınca paranız cebinizde kalır..

* Doğalgaz’a gelen zamlar,sevdiklerimizle yakınlaşmak için bir fırsattır.Doğalgazı açmayın,birbirinize sarılarak oturun..

* Televizyonda hep doğruları söyleyen,memleketin gerçeklerini anlatan muhalif kanalları seyredin.Memleketin bu hale getirilmesine çok kızacak,öfkeleneceksiniz..Öfke,insanı sıcak tutar,ısınmak için daha az doğalgaz harcarsınız..Uçtuğumuzu,kaçtığımızı,şaha kalktığımızı,herşeyin çok güzel olduğunu söyleyen iktidar yanlısı kanalları seyretmek,insanı rahatlatır,rehavete sebep olur,rehavete kapılınca sakinleşirsiniz,kan dolaşımınız yavaşlar,üşürsünüz,ısınmak için daha çok doğalgaz harcarsınız…

* Kira günü geldiğinde,ev kiranızı ödeyemiyor musunuz?..
Ev kirasını,kira günü gelmeden önce hazırlayıp,bir kenara koyun.Böylece,kira günü geldiğinde,rahatlıkla ödeyebilirsiniz..

* Bütün paranız gıda harcamalarına gittiği için üzerinize yeni kıyafet alamıyor musunuz?..Almayın..Hatta üzerinize giydiğiniz kıyafetleri birer ikişer azaltın.Vücudunuz buna tepki verecek,kendi ısısını koruyabilmek için yavaş yavaş kıllanmaya başlayacaktır..Zamanla bütün vücudunuz kıllarla kaplanacak,kıyafete hiç para vermek zorunda kalmayacaksınız.
Vücudumuzu kaplayan kıllar,hayvanlardaki gibi,bizi kışın sıcak,yazın serin tutacaktır..

* Aç karnına yemek yemeyin.Karnınız açken çok yersiniz,bu da çok harcama demektir.Önce karnınızı doyurun,sonra yemek yiyin..

* Sigara içiyorsanız,bırakın.Sigarayı bırakarak ne kadar tasarruf yaptığınızı görseniz,şaşarsınız.
Benim tanıdığım elli kişi var böyle.Kimisi sigarayı bıraktıktan sonra,ev aldı,araba aldı,apartman dikti..Kimisi iş kurdu,istihdam yarattı..Günde üç paket sigara içen bir tanıdığım,sigarayı bıraktıktan beş ay sonra,özel jet aldı..
Ama bunları yapabilmek için sigara içiyor olmanız gerekiyor.Eğer içmiyorsanız,içmeye başlayın,sonra da bırakın.Çok tasarruf edeceksiniz..

* Büyük tuvaletinizi hergün yapmayın.İki günde bir yapın.Yapınca da,hepsini yapmayın.Boş bağırsak,daha çok yemek yeme hissi uyandırır.Daha çok yemek ise,daha çok masraf demektir..

* İşten eve geldiğinizde evde sebepsiz yere huzursuzluk çıkarın.Karınıza,çocuklarınıza bağırın,azarlayın,morallerini bozun.Morali bozulan insanın iştahı kaçar.İştahı kaçan insan daha az yemek yer.Bu yolla,akşam yemeklerinden ne kadar çok tasarruf ettiğinize inanamayacaksınız..

* Yavaş hareket edin..Hızlı giden arabanın daha çok benzin yakması gibi,hızlı hareket eden insan daha çok enerji harcar.Harcadığı enerjiyi yerine koymak için de,daha çok yemek yer.Daha çok yemek,daha çok masraf demektir..Örneğin,bakkala beş dakikada gidiyorsanız,bir saatte gidin.Yavaş yürüyün,yavaş konuşun,yavaş oturup kalkın…

* Son olarak : Seçim zamanı geldiğinde,hangi partiye oy vereceğinizi daha önce bir kere düşünüyor idiyseniz,iki kere düşünün.
İki kere düşünüyorduysanız,üç kere..Üç kere düşünüyorduysanız,beş kere,on kere,yirmi kere düşünün..

Bu yolla ne kadar çok tasarruf ettiğinize çok şaşıracaksınız……

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.