Tatil Lüks Oldu!

Gazetemizin Stajyer Muhabiri İpek Çınar, vatandaşlarımızın tatil konusundaki düşüncelerini almak üzere bir sokak röportajı gerçekleştirdi.

Çınar, konu ile ilgili olarak söyleşiye katılanlara; Tatil kavramı size neyi çağrıştırıyor, tatile çıkar mısınız ne sıklıkla çıkarsınız, geçen yıl ve bu yıl tatile çıktınız mı, tatil tercihiniz nasıl olur, kiminle tatile çıkarsınız, ekonomik durumlar tatilinizi nasıl etkiliyor, yabancı bir şehir veya ülkeye tatile çıktınız mı - çıkmayı düşünüyor musunuz, günübirlik geziler tatil ihtiyacınızı karşılamaya yeterli mi, tatil süreniz ne kadar - sizce ne kadar olmalı şeklinde sorular yöneltti.

Verilen cevaplar değerlendirildiğinde görüldü ki ekonomik tablo, vatandaşlarımızın tatil anlayışını olumsuz yönde etkilemiş bulunuyor. Birçok kimse tatile çıkamazken, birçoğu da günübirlik gezilerle bu boşluğu doldurmaya çalışıyor.






Özlem Aydın Doğan (38) Muhasebeci
TATİL DEDİĞİN EN AZ 1 AY OLMALI

Tatil benim için deniz, kum, güneş. Her sene çıkarım. Geçen yıl çıktım, bu yıl da çıkacağım. Önce memleketim Gümüşhane’ye gittim, çayır, çimen yeşillik. Şimdi de Balıkesir’e gideceğim. Tatillerimizi ailece yaparız. Ekim gibi yurtdışı planım var. Mısır’a gitmeyi düşünüyorum. Günübirlik gezileri tercih etmem çünkü yoruyor.Genelde 1 ay tatil yaparım. 1 aydan az olmamalı. Ekonomik durumlar oldukça etkiliyor. Yakıtın durumu ortada, oteller almış başını gidiyor.

Ozan İbili (30) İşçi
TERCİHİM DOĞA

Tatile kafa dağıtmak ve dinlenmek için herkes ihtiyaç duyar. 2 yılda 1 kere çıkarım. O da kendi memleketime Muş’a giderim. Daha çok ormanlık, doğayla iç içe olduğum yerler. Bölge olarak Doğu Anadolu. Eşim ve çocuklarımla çıkmayı tercih ederim. Ekonomik şartlar zorluyor biraz. Yurtdışına çıktım. Rusya’ya gittim. Tekrardan gitmek isterim. Günübirlik geziler tatil ihtiyacımı karşılamıyor. Uzun vadeli olması lazım. Arada sırada günübirlik gezilere çıkıyorum. 1 ay memleketimde kalıyorum. Kişiden kişiye göre değişir. Şu an ki şartlarda tatilin en az 1 ay olması lazım.




Fırat Öz (19) Kasiyer
Deniz, yüzmek, otel. 19 yıldır hiç tatile çıkmadım. 1 kere yurtdışına çıktım. Hayır çıkmadım. Bu yıl çıkmayı düşünüyorum. Deniz kıyılarına gitmek isterim. Ailemle çıkmak isterim. Ekonomi çok kötü etkiliyor. Çok pahalı. Borçlarım olduğu için çıkamıyorum. Evet Paris’e gittim. Tekrardan gitmek isterdim. Günübirlik geziler tatil ihtiyacını karşılamaz.  Tatil süresi en az 2 hafta en fazla 1 ay olmalı.

Merve Şenlioğlu (30) İşsiz
SESSİZ VE SAKİN YERLER TERCİHİM

Tatil benim için dinlenmek ve bolca uyku demek. Senede 1 kere tatile çıkarım. Sessiz ve sakin olan yerleri tercih ederim. Denizden çok yeşillik alanları seviyorum. Ailemle tatile çıkıyorum. Ekonomi fazlasıyla etkiliyor. Para yoksa tatil de yok demektir. Bu hayat şartlarında  temel ihtiyaçları karşılamakta bile zorlanabiliyor insanlar. Bu bakımdan yabancılara imreniyoruz. Onlar bizim ülkemizi bizden çok daha fazla gezebiliyorlar. Yabancı ülkeye çıkmadım. Şehir olarak Balıkesir, İzmit, Bursa, Rize, Ordu, Trabzon’a gittim. Ülkemi seviyorum yurtdışına çıkmayı düşünmüyorum. Günübirlik geziler tatil için yeterli olmuyor. Günübirlik çıktığın zaman tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanıdır. Tatil sürem 1 ay oluyor. İnsanların da en az 1 ay tatil yapması gerekiyor.

Merve Uzun (28) Ev Hanımı
TATİL PARASIZLIĞI ÇAĞRIŞTIRIYOR

Tatil bana parasızlığı çağırıştıyor. Şu an tatile gitmek oldukça pahalı. Evet çıkarım. Yılda 1 kere. Evet çıktım. Bu yılda çıkacağım ama geçen yıla göre oldukça pahalı. İstanbul çevresine giderim. Yakın yerleri tercih ederim. Ailecek çıkarız. Çok fazla etkiliyor. 1 ay geriye atıyor. Kıbrıs’a gittim. Şu an istesem de çıkamam. İmkânı yok. Evet, her gün çıkıyorum ama tatil ihtiyacımı karşılamıyor. Konaklamak gerekiyor. Maksimum 3 gün. İnsanların tatil süresi en az 1 hafta 10 gün olması gerekiyor.

Adile İpek (66) Ev Hanımı
YILLARDIR SADECE 1 DEFA TATİL YAPABİLDİM

Dinlenmeyi, güzelliği, değişik bir ortamı. 1974 yılından beri buradayım. Sadece 1 defa tatile çıkabildim. Geçen yıl çıkmadım. Bu yıl da çıkmayacağım. Kendi memleketim Elazığ’a gitmek isterdim.  Ailemle gitmek isterdim. Emekli maaşıyla geçiniyoruz. Tatile çıkamıyoruz. Yurtdışında tatili kim istemez ki? Benim kardeşlerim Almanya’da Hollanda’da. Oralara gitmek isterdim. Günübirlik de gitmiyorum. Tatil süresi kafa dinlemek için en az 2 hafta olmalı.

İbrahim Yılmaz (20) Galerici
YURTDIŞINA TATİLE ÇIKMADIM

Tatil benim için şehirden uzak sessiz bir hayat. Her hafta sonu çıkmaya çalışırım. Geçen sene de bu sene de çıktım. Sessiz sakin yerlere gitmeyi tercih ederim. Kefken taraflarına giderim. Ailemle tatili tercih ederim. Ekonomi beni etkilemiyor ama genele bakılırsa oldukça pahalı. Henüz yurtdışına çıkmadım ama yakın zamanda Norveç’e gidebilirim. Günübirlik geziler, uzak değilse ve güzel bir yerse tatil ihtiyacını karşılar. Tatil süresi minimum 2 gün olmalı.

Arzu Kılıç (24) A101 Müdürü
DENİZE KIYISI OLMALI

Tatil benim için dinlenmek ve uyumaktır. Senede 1 kere tatile çıkıyorum. Evet geçen yıl çıktım. Muğla’ya gittim. Bu sene de çıkacağım. Denize kıyısı olan şehirlere gitmeyi tercih ediyorum. Ailemle tatili tercih ederim. Ekonomi kötü etkiliyor. Bu ara zor durumdayız. Yurtdışına hiç çıkmadım. Çıkmayı düşünmüyorum. Günübirlik geziler tatilden sayılmaz, yeterli olmaz. Tatil süresi en az 2 ay olmalı. Verimli bir iş hayatı için bu gerekli diye düşünüyorum.




Refik Gürdal (55) Emekli
YAZIN 1 HAFTA KIŞIN 1 HAFTA YETER

Tatil bana dinlenmeyi çağrıştırıyor. Tatile senede 1 kere çıkarım. Geçen sene tatile çıktım. Kendi memleketim Kars’a ve eşimin memleketi Sinop’a gittim. Bu yıl da Didim’e gittim. Bütçeme uygun yerlere gitmeyi tercih ederim. Ailemle tatile çıkarım. Tek başına zevki çıkmaz zaten. Ekonomi haliyle olumsuz etkiliyor. Tatilde fazla para harcanıyor, gelince mecbur geri ödeniyor. Ama çıkmasam olmuyor, vücudun kesinlikle dinlenmeye ihtiyacı oluyor. Yurtdışına param olursa gitmek isterim. Günübirlik gezilerde çok uzak olmayan yerleri tercih ediyorum. Gittiğim bazı yerler çok güzel oluyor tatilmiş gibi geliyor. İnsanların tatil süreleri yazın 1 hafta, kışın 1 hafta olmalı. Fazlası olunca insanlar sıkılıyor. Her şey rutine bağlıyor.




Özlem Kurubal (20) Üniversite Öğrencisi
TATİLİN SINIRLI BİR SÜRESİ OLMAMALI

Tatil benim için sevdiğim insanlarla, şehir hayatından uzak, okula veya işe gitme kaygısı olmadan geçirilen süre anlamına geliyor. Tatil tercihim genelde tatil köylerinde kamp yapmak ama bazen değişiklik gösterebiliyor. Tatile ailem veya arkadaşlarımla gitmeyi tercih ediyorum. Ailemle çıkarsak özel arabayla arkadaşlarımla gidersek otobüs ile tatil yerimize gidiyoruz. Ekonomi tatilimizi kötü etkiliyor. O yıl tatil için bir miktar para kenara ayırabildiysem tatil sürem daha uzun ve rahat geçiyor. Yabancı bir şehre tatile gittim. Kocaeli/ İzmit taraflarında tatile gittim, ayrıca Karadeniz turumda Giresun, Trabzon, Rize ve Orduyu gezme fırsatım oldu. Henüz yurtdışına çıkma fırsatım olmadı ama gitmek çok isterim. Günübirlik geziler gittiğim yere göre tatil ihtiyacımı karşılar. Örneğin Giresun’da günübirlik çıktığım yayla tatil ihtiyacımı karşılar. Veya güzel bir deniz kenarı da tatil psikolojisine sokabilir. Tatil sürem minimum 1 hafta – 10 gün arası. Bence tatilin sınırlı bir süresi olmamalı. Kişi kendini ne zaman dinlenmiş hisseder tatilden bıkarsa o zaman bitmeli.

Ali Dural / Emekli
Tatile çıktığım zaman denize giderim, yanıma termosuma çayımı alırım. Kamp yapmak için çadırımı kurarım. Bolca yüzerim. Karnım acıkınca da giderim lokantaya. Et kavurması yerim. Tatil dinlenmeyi çağrıştırıyor. Senede 1 kere kesin tatile çıkarım. Tatil için genelde sakin yerleri tercih ederim. Antalya gibi kalabalık tatil yerlerini sevmiyorum. Ailemle çıkmayı tercih ediyorum. Ekonomi beni etkilemiyor. Emekli maaşım var. Onu harcıyorum. Baktım bitiyor, geri dönüyorum. Yurtdışına çalışmaya gittim. Günübirlik gezilere çıkmıyorum, tatil ihtiyacımı karşılamıyor. Memleketime gittiğim zaman 1 aylık tatil sürem oluyor. İnsanların tatil süresi kişiye göre değişir. Adamın cebinde çok parası varsa havalar soğuyana kadar gider tatilini yapar, havalar soğuyunca döner gelir.



Abdullah Gürbüz (56) Esnaf
Tatil benim için dinlenmektir. Tatile sık sık çıkarım. Geçen yaz Antalya’ya gittim. Bu yıl memleketim Malatya’ya gideceğim. Memleketimde tatil yapmayı tercih ederim. Tatile eşimle çıkarım. Ekonomi bizi fazla etkilemiyor. Maddi durumumuz iyi. Yurtdışında çıkmadım. Çıkmak da istemem.  Günübirlik tatil yapıyorum ve tatil ihtiyacımı karşılıyor.  45 gün tatil yapabiliyorum. Tatil süresi en az 1 ay olmalı.




Ahmet Yalçın (26) Makine Mühendisi
Tatil benim için rahatlık ve huzur demek. Yılda 1 kere tatile çıkarım. Geçen yıl Antalya’ya gittim. Bu yıl da çıkmayı düşünüyorum. Tatilde daha çok kamp veya deniz kenarını tercih ediyorum. Kız arkadaşımla ya da arkadaşlarımla çıkarım. Ekonomiden dolayı tatile çıkmakta zorluk çekiyoruz. Yurtdışına çıkmadım. Roma’ya gitmek isterdim. Günübirlik geziler küçük şeylerden mutlu olabildiğim için yeterli oluyor. Ayda 2-3 gün tatil süresi olmalı.

Arzu Keleş (29) Esnaf
Tatil benim için dinlenmektir. Senede 1 kere tatile çıkarım. Geçen yıl Bodrum’daydım. Bu sene Fethiye’deyim. Tatilde sakin, çocuklarla rahat nefes alabileceğim, dinlenebileceğim yerlere gidiyorum. Tatile eşimle ya da arkadaşlarımla çıkıyorum. Ekonomi kötü etkiliyor tabii. Geçen seneye göre oldukça yüklü miktarda ödemeler yapıyoruz. Yurtdışına çıkmadım. Ama kim istemez? Günübirlik geziler yorgunluktan başka bir şey değil. İstanbul çevresine günübirlik geziler yapıyoruz evet. İnsanlar yorulduğu zaman tatil yapmalı. Tatil yapmak için kredi çekip yıl boyunca o krediyi ödememeli bence.

Uğur Altun (24) Serbest Meslek
Tatil şu an hiçbir şeyi çağrıştırmıyor. Şu an kredi ödüyorum. Geçen yıl tatile çıktım. Adapazarı’na gittim. Bu yıl çıkmayı düşünmüyorum. Fazla uzağa gitmeyi tercih etmiyorum. İstanbul çevresinde tatil yaparım. Tatile ya ailecek ya da tek giderim.  Fiyat artışları oldukça kötü etkiliyor. Yurtdışına çıkmadım. Çıkmayı da düşünmüyorum. Tatil süresi yıllık olarak 40 - 45 gün olmalı.


Ezgi Cinuşak (23) Ameliyathane Teknikeri
Tatil bana doğa ve ormanı çağrıştırıyor. Tatile Türkiye şartlarında sadece memleketim Zonguldak’a gidiyorum. Tatile Senede 1-2 kere gidiyorum. Geçen yıl tatile Antalya’ya gittim. Bu yıl da düşündüm ama gidemedim. Karadenizli olduğum için genelde Karadeniz bölgesi olur ama Akdeniz bölgesi de olur.  Tatile en yakın arkadaşımla gidiyorum. Ekonomi çok kötü etkiliyor. Gitme hayalleri kuruyorsun ama gidemiyorsun. Yurtdışına çıkmadım ama eğer olursa bir gün Almanya’ya gitmek isterim. Günübirlik geziler tatil için yeterli olmuyor ama en azından kafa dağıtıyor. Tatil süresi bence en az 3 ay olmalı.


Neslihan Müge (26) Mimar
Tatil benim için uyku ve dinlenmek anlamına geliyor. Tatile her yaz çıkarım. Antalya’ya gidiyorum genelde. Tatile nişanlımla gidiyorum. Ekonomiden etkilenmiyorum çünkü nişanlım karşılıyor. Türkiye içinde çeşitli şehirleri gezdim ama yabancı ülkeye çıkmadım, çıkmayı da düşünmüyorum. Günübirlik tatil olmuyor. Tatil dediğin gidip kalmalı olmalı. Tatilim 1 ay sürüyor genelde. Bence yeterli bir süre.

Hanife Solak (38) Fabrika Elemanı
Tatil benim için özgürlük demek.  Geçen sene tatile çıktım. Avşa Adası’na gittim. Bu sene de çıkmayı düşünüyorum. Ege Bölgesi. Küçük kasaba tarzı yerleri seviyorum. Ailemle çıkarım. Ekonomi çok kötü etkiliyor. Çünkü tatil yerleri çok pahalı. Yurtdışına çıkmayı düşünüyorum. Yunanistan Adalarına gitmek istiyorum. Tatil süresi 1 hafta yeterli oluyor.

Merve Durmuş (28) Ev Hanımı
Tatil yılın yorgunluğunu atmak demek. Yılda 1 kere tatile çıkıyorum. Tatil için havuzlu bir otel tercih ediyorum. Eşimle ve çocuklarımla tatile çıkıyorum. Yılda 1 kere tatile çıktığımız için ekonomi çok fazla etkilemiyor. Yabancı bir ülkeye çıkmadık. Türkiye’yi tercih ediyoruz. Tatil süremiz genelde 1 hafta oluyor. Ama daha fazlası kesinlikle olmalı.

Zeycan Mallı (18) Satış Danışmanı
Tatil bana sıcaklığı ve rahat etmeyi çağrıştırır. Deniz, kum, güneş. Yazları 2 kere çıkarım. Geçen yıl tatile çıktım. Bu yıl çıkamıyorum çünkü çalışıyorum. Havuzlu otelleri tercih ediyorum. Ailemle çıkarım. Ekonomi kötü etkiliyor çünkü geçen sene gittiğim havuza bu sene gidemiyorum. Yurtdışına çıkmayı çok isterdim ama durumum olmadığı için çıkamıyorum. Günübirlik havuza gitmek tatil ihtiyacımı karşılıyor evet. Bence 1 hafta olmalı ama benim tatil sürem 1 veya 2 gün olmalı.



 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.