GündemHaber Girişi : 28 Mart 2023 14:34

Teflon tavadan çıkan dumana dikkat

Teflon tavadan çıkan dumana dikkat

Teflon üretiminde kullanılan perfloroalkil asit yani C8 hususunun kansere yol açması ve bayanlarda düşük riskini artırması nedeniyle artık kullanılmadığını belirten uzmanlar, teflon tavaların içeriğinde kullanılan farklı bileşenlerden ötürü çok ısıma sonucu havaya toksik kimyasallar salarak sıhhat açısından risk oluşturduğunu söz ediyor. Doç. Dr. Müge Ensari Özay, dumanların solunması sonrasında titreme, ateş, baş ağrısı ve beden ağrıları üzere süreksiz grip gibisi semptomlar ortaya çıkabileceği konusunda ikazda bulunuyor. Özay, bilhassa yıpranmış ve çizilmiş teflon tavaların kanserojen unsurlar oluşturması nedeniyle kullanılmamasını, yüzeyi çizecek sert mutfak eşyaları kullanmaktan kaçınılmasını ve yemek pişirmeden evvel çizilmesini önlemek üzere az ölçüde yağ kullanılmasını tavsiye ediyor.

Teflon tavaların yıllardır kullanılmakla bir arada ziyanlı tesirlerinin de hala araştırıldığını belirten Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Teflon tavalar ile ilgili toplum sıhhatine verdiği ziyanlardan dolayı açılmış davalar var. Bu davalardan birinde 2005 yılında ABD Etraf Müdafaa Dairesi, teflon üretiminin değerli bir bileşeni olan C8 olarak bilinen hususun sıhhat tehlikelerini onlarca yıldır örtbas ettiği için ilgili firmaya para cezası verdi. Teflon üretiminde kullanılan PFOA (Perfloroalkil asit) olarak da bilinen C8 unsurunun kansere neden olduğu biliniyor. 2006 yılında EPA, PFOA’nın mümkün insan kanserojen sınıflandırmasında olduğunu doğruladı. Kanserin yanı sıra bayanlarda düşük riskini de artırdığını da söylemek mümkün.” dedi.

 Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Ancak günümüzde artık PFOA teflon üretiminde kullanılmıyor. Teflon ürünlerinden PFOA çıkarılmış olsa da başka kimyasal bileşenler, yani PFAS (per- ve polifloroaklil maddeler) kullanılıyor. Teflon ürünlerde bulunan bu bileşenler sağlık açısından risk oluşturabilirler. Bu bileşenlerin doğasını ve insan vücudunu nasıl etkilediklerini daha iyi anlamak için araştırmalar devam ediyor.” diye konuştu.





 Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Ancak günümüzde artık PFOA teflon üretiminde kullanılmıyor. Teflon ürünlerinden PFOA çıkarılmış olsa da başka kimyasal bileşenler, yani PFAS (per- ve polifloroaklil maddeler) kullanılıyor. Teflon ürünlerde bulunan bu bileşenler sağlık açısından risk oluşturabilirler. Bu bileşenlerin doğasını ve insan vücudunu nasıl etkilediklerini daha iyi anlamak için araştırmalar devam ediyor.” sözünü kullandı.

Teflon tavaların kullanılmasında kimi noktalara dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Müge Ensari Özay, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

“Özellikle çizilmiş ve yıpranmış tavalar ‘kanserojen maddeler’ oluşturması nedeniyle kullanılmamalı.

Yemek pişirme esnasında çıkan dumanların solunmaması için âlâ bir havalandırma tesisatının bulunmasına dikkat edilmeli.

Teflon tencere ve tavaların yüzeyini çizebilecek metal ve sert mutfak eşyaları kullanmaktan kaçınılmalı,

 Yemeğin tencere ve tavalardaki metallerle temas halinde olduğu müddet en aza indirilmeli.

Teflon kapları kullanmaya başlamadan evvel çizilmeyi önlemek için az ölçüde yağ kullanılmalı.

 Ayrıca bakteri oluşumunu önlemek ve besin kaynaklı hastalık riskini azaltmak için pişirme kapları her seferinde güzelce temizlenmeli.”

Hibya Haber Ajansı