DünyaHaber Girişi : 10 Mart 2023 15:20

Teknogirişim Konseyi oluşturuldu

Teknogirişim Konseyi oluşturuldu

Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran, Türkiye’nin girişimcilik alanında gelişimini hızlandıracak siyasetlere ve projelere öncülük edecek kurul, kamu ve özel kesimden üst seviyede temsilcilerden oluşuyor. Kurulun öncelikli gayesi, girişimcilik ekosisteminde nitelikli insan kaynağı istihdamını güçlendirmeye yönelik düzenleme adımlarını belirlemek olacak.

Milli Teknoloji Atağı gayeleri doğrultusunda Türkiye’nin gelişimine sürat kazandıracak kurulun birinci adımını Cumhurbaşkanı Erdoğan attı. Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’ne ait Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, 27 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelgede, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi kapsamında yürütülecek çalışmalarda muhtaçlık duyulacak her türlü dayanak ve yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca hassasiyetle yerine getirilmesini istendi

“Bakan Varank 2030 hedeflerini açıkladı”

21 Aralık’ta da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nin lansmanını yaptı ve bu bağlamda Türkiye’nin teknoloji girişimciliğindeki 2030 amaçlarını açıkladı. Tıpkı aktiflikte, TURCORN 100 Programının da startını veren Bakan Varank, terzi yordamı takviye modelini uygulayarak ulusal yol göstericilerin takviyeleriyle milyar dolar değerlemeye ulaşan yeni unicornlar çıkaracaklarını söyledi.





“30 hedeften biri”

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nde yer alan 30 amaçtan biri de Teknogirişim Konseyi’nin kurulmasıydı. Bu maksat doğrultusunda oluşturulan Teknogirişim Kurulu, birinci toplantısını gerçekleştirdi. Bakanlık binasındaki toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır başkanlık etti. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan’ın da iştirakiyle gerçekleşen birinci toplantıda teknoloji girişimciliği ekosisteminin gelişimine ivme kazandıracak hususlar ele alındı.

“Koordine edecek”

Konsey, teknoloji ve yenilik tabanlı girişimcilik faaliyetlerinde Türkiye’yi dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri haline getirmek üzere hazırlanan Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisinin muvaffakiyet ile hayata geçirilmesinden sorumlu olacak. Stratejide belirlenen hareketlerin uygulamaya konulması ve teşebbüs ekosisteminin gereksinimlerine süratli tahlil üretecek siyasetlerin planlanması için üst seviyede bir karar ve yönlendirme vazifesi üstlenecek.

“Öncülük yapacak”

Teknogirişim Kurulu, girişimciliğin ulusal seviyede sahiplenilmesi ve benimsenmesi için öncülük yapacak. Stratejide yer alan aksiyonlar kapsamında atılması gereken adımlara taraf verecek. Ekosistemde yaşanan gelişmeler ışığında doğabilecek gereksinimlerin karşılanmasında yeni mevzuat düzenlemelerinin, program ve projelerin hayata geçirilmesini sağlayacak.

“Katılımcı yapı”

Teknogirişim Kurulu, kamu ve özel dalın ortak akıl ve yakın iş birliği maksadıyla iştirakçi bir yapıda oluşturuldu. Kamu tarafında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı üzere girişimcilik alanıyla direkt bağlantılı bakanlıkların bakan yardımcıları ile TÜBİTAK, KOSGEB, SPK üzere kurumların liderleri kurulun üyeleri ortasında yer alıyor.

“Özel sektör ağırlığı”

Konseyde teşebbüs ekosistemini temsil eden STK’lara ve özel dal temsilcilerine kamudan daha fazla kontenjan ayrılmış durumda. Türkiye Teknoloji Kadrosu Vakfı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Girişimcilik Vakfı üzere sivil toplum kuruluşları, Teknopark ve TEKMER’ler ile iş dünyasını temsil eden kuruluşlar, teknoloji ekosisteminin görüş ve tekliflerini kurulun gündemine taşıyacak. Bunların yanında, TURCORN 100 Programında yer alan teşebbüsçüler de kurulda temsil edilecek.

Konseyin birinci toplantısına katılan isimler şöyle:

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı M. Fatih Kacır

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan

Ticaret Bakanlığı Memleketler arası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Lider Yardımcısı Furkan Karayaka

Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu

Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit

TÜBİTAK Lideri Hasan Mandal

KOSGEB Lideri Hasan Basri Kurt

SPK Lideri İbrahim Ömer Gönül

Sermaye Piyasası Birliği Lideri İbrahim Öztop

Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek

BDDK Lider Yardımcısı Mustafa Aydın

Gelir Yönetimi Başkanlığı Daire Lideri Kamil Özkan

TTGV Genel Sekreter Yardımcısı Hanzade Sarıçiçek

GİRVAK Genel Sekreteri Mehru Aygül

TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Sarp Kalkan

DEİK Ankara Temsilcisi Fazilet Dokur

TİM Genel Sekreter Yardımcısı Kübra Ulutaş

TOBB Teşebbüs Sermayesi Meclis Lider Yardımcısı Murat Onuk

DEİK Dijital İş Kurulu Lider Yardımcısı Fahrettin Oylum

DEİK Dijital İş Kurulu Lider Yardımcısı Serkan Sevim

Ankara TEKMER – İmran Gürakan

Fark Labs TEKMER – Haluk Akçalı

T-Gate TEKMER – Hüseyin Karslıoğlu

Bilkent Cyberpark- Tufan Özcanlı

ODTÜ Teknokent – Serdar Alemdar

Yıldız Teknopark – Orhan Tanışman

Turcorn Ekosistemi Temsilcisi – Kerem Bozokluoğlu

Hibya Haber Ajansı