TERİM’İN MİRASI GALATASARAY’I AYAKTA TUTUYOR

          Biliyorum… Geçmiş sezonlarda takımı 13. Sırada tamamlatan ve daha sonrasında buruk bir ayrılık ile Galatasaray’a veda eden Fatih Terimden söz ediyorum. O dönem Terim’in yaptığı çok yanlış vardı ama buna karşın ileriye dönük müthiş bir oyuncu yapılanması da sağladı.

          Fatih hocanın Galatasaray dan ayrıldığı dönem de takıma transferleri yaparken, ‘’benim bir hayalim var ve bu hayal doğrultusunda Galatasaray da sistem oluşturmak istiyorum’’ demişti. Söz konusu sezonda Fatih Hoca beklenmedik bir şekilde puan kayıpları yaşadı ve herkes tarafından eleştiri bombardımanlarına tutuldu. Çok gariptir ki ligde etkisiz futbol oyunu sergileyen takım, Avrupa karşılaşmalarında o dönem Cehennem gibi bir grup aşamasını namağlup tamamlayıp 1. Sıradan ilk 8’e kalmıştı. Dönemin başkanı Burak Elmas belki Terim ile erken bir ayrılıkta bulunmasaydı kanaatimce Galatasaray bir kez daha UEFA Kupasını müzesine getirecekti. Terim’in gitmesi sonrası Torrent Hoca ile yoluna devam eden Galatasaray çok daha kötü bir şekilde yoluna devam etti. Fatih hoca ayrıldığı o dönem ve daha önceki dönemlerinde Galatasaray’ın bugünkü güçlü takımının en büyük mimarlarındandır. Tatbiki Erden Timur, Gardi’nin büyük çalışmaları sonucu Icardi ve birçok elit futbolcu Galatasaray’a imza attı. Barış Alper, Yunus, Kerem Aktürkoğlu ve Galatasaray’ın şu anda rotasyonda kullandığı oyuncuların çoğu Fatih Terim’in yapılanmasında bulunmaktaydı. Boey… Evet Bayern’e 30 Milyon Euro ve 5 Milyon bonus para ile giden Boey… Terim zamanında sadece 1 Milyon euro ya Fransa’dan transfer edildi. Boey’in o dönem kendisinin oynatılmamasının sebepleri ise Terim kaynaklı olmadığı kadar yanlış bireylerin oyuncunun aklını çelmesi sonucu olmuştu. Geçtiğimiz iki sezon boyunca Okan Buruk hocanın yapılanmasını inceliyorum. Maalesef bu sistem ile yol almak imkansıza yakın. Okan Buruk Ayhan Akman’ı geçen sezon oynatmadığı için kaybetti. Bu sezon ise gene hem alt yapıdan değerli oyuncuları kadroya entegre etmiyor hem de rotasyondaki genç yetenekleri neredeyse üç maçta bir %2’lik diliminde oyuna sürüyor. Bana diyeceksiniz Yunus Akgün’ü oynatıyor onu geliştirdi diye. Yunus Akgün’ü hem pozisyonu gereği hem de o bölgede etkili birisini bulamadığı için oynatmak zorunda. Kerem Kalsaydı Yunus’u belki rotasyon futbolcusu olarak kullanacaktı.

          Sonuç olarak Galatasaray Üç sezondur bir dönem başarısız denilen Fatih Terim’in yapılanması ile başarılar elde ediyor. Tatbiki Okan hocanın ve Erden Timur faktörü iki sene üst üste şampiyonluğu getirdi. Bunda hepimiz ayı fikirdeyiz. Okan hocanın ise artık oyuncu transfer etmektense, oyuncu yetiştirmeyi ve kadrosunu o yönde güçlendirmesini bilmesi kanaatindeyim.

                                                                                                                                                                                                                                                                   Erdem KAVLAK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.