Kısa sürede 290 bini aşkın başvuru yapılan sosyal konut projesi ile ilgili detayları TOKİ Başkanı Ömer Bulut CNN Türk’te anlattı.
Bulut, 18 yaşından büyük olanların ailesiyle yaşasa da ayrı bir birey olduğu için başvuru yapabileceğini ve hane halkı gelirinden bağımsız olarak değerlendirileceğini söyledi.
Bulut, hem ev hem de arsa için aynı kişinin başvuru yapamayacağını, birini seçmesi gerektiğini ifade etti. Bulut, başvuru ücretinin kura çıksa da çıkmasa da iade edileceğini belirterek, projedeki dairelerin inşaatın başlamasından sonra sözleşme anında gerçekleşeceğini söyledi. Aynı zamanda, satın alınan evin kiralanmasının mümkün olacağını ancak satışının bir süre yapılamayacağını kaydetti.
TOKİ Başkanı Bulut’un açıklamaları şöyle:
Çok büyük bir yoğunluk var. 31 Ekim’e kadar başvurular devam edecek. Başvuru süresi içinde bugün ya da 31 Ekim’de başvuran arasında fark yok. Müsterih olsunlar. Vakitleri varsa bankalar önünde beklesinler ama vakitleri yoksa buralarda mesailerini harcamasınlar. 290 bine yakın başvuru oldu. e-Devlet üzerinden TC kimlik numarasına göre başvuru yapıyoruz. Oradan başvuramayanlar bankalara gidiyor.
Ağırlık en çok İstanbul’da. Kampanya açıklanırken İstanbul’a pozitif ayrımcılık yaptık. İstanbul’a 50 bin gibi rakam ayırdık.
Hem konut, hem arsa hem iş yeri başvurusunu hemen başlatsak yığılma olacaktı. Böyle talepler olunca arsa ve iş yeri başvurusunu 10 Ekim’e çektik. 7 Kasım’a kadar başvurabilecekler.
Vatandaşımız TOKİ’ye duyduğu güvenle ihtiyaç da var. Vatandaş fırsat gibi görebilir ama hükümetimiz ve biz hizmet olarak görüyoruz.
18 yaşından büyükse artık kendi yuvasını kurmak için çaba kurmaya başlamıştır. Evi ailesi üstüne olsa da başvuru yapabilir. Ailesiyle yaşıyorsa hane halkı geliri değil, sadece kendi kişisel geliri 18 bini aşmıyorsa başvuru yapabilir.
Evi olan arsaya başvuru yapamıyor. Arsası olan eve başvurabilir. Hem konut hem arsa için başvuru yapılamaz. Herhangi bir yerde imarlı arsası olan da başvuramaz.
Arsa 100 bin hakkının 40 bini müstakil, 60 bine yakını müşterek. Arsa 350-500 metrekare arsaysa müstakilse Müstakil Ev yapıyor. Müşterekse müştereken inşaat yapması lazım.
Başvuru bedeli 500 lira, kura çıkmazsa başvuru bedeli hemen iade edilecek. Kura çıktından sonra ön 500 lirasını yatıran insanlara 500 lirasını geri vereceğiz. Konut belirleme kuraları olacak, kaçıncı kat, hangi daire diye. Sonra sözleşme imzalamaya davet edeceğiz ve sonra taksit ödemeleri başlayacak. İnşaat başladıktan sonra çok az taksit ödedikten sonra evlerine girebilecekler.
1 yıllık ikamet ettiği yerde başvurabilir. Nüfusunun kayıtlı olduğu yere de başvurabilir. Kütüğünüz mesela Ankara’daysa isterseniz Ankara’dan da başvurabilirsiniz.
Yüzde 10 peşinat isteniyor. Peşinatı ödemekte olanlar için yüzde 10’a çektik. Bunu da kredi olarak kullanılması için yardımcı olabiliriz.
Taksitler 2380 liradan başlıyor. Aynı proje içinde fazla yüksek çıkmaz. Yüzde 10’luk artış ya olur ya olmaz. Memur maaş endeksine göre artış yapılıyor. TOKİ yüzde 5-6’lık zamlar yapılıyordu. Geçen yıl en son yüzde 25 zam yaptık. Memur maaşına kümülatif yüzde 80’lere varan zam gelmişti.
Büyükşehirlerde farklı fiyat olacak. 2+1 konutun fiyatı 780 bin lira en küçük olanı, diğer illerde 608 bin lira.
2+1 ve 3+1 evler konusunda kurada ayrıma gitmedik. 2+1 ve 3+1 arasında tercihe bıraksanız herkes 3+1 ister. İnsanlar fırsat bulmuşken 5+1 yapsanız onu tercih eder. İnsanlar başvuruda tereddüt yaşamaması için böyle bir şeyin içinde olmasın, zaten 2+1, 3+1 arasında fiyat farkı çok olmayacağından dolayı şans olacak. 3+1’i tercih etmezsiniz, kontenjan az olduğundan dolayı.
e-Devlet’ten başvuru yapılınca kendilerine bilgi geliyor, şu bedeli yatırmanız koşuluyla başvuru tamamlanacaktır diye.�
Evin ödemesi bitmeden satamazsınız. Borcunu kapatma imkanı vermedikçe borcunu kapatıp yine satamaz. 3-4 yıl boyunca borcunu kapatsa da satış yapma hakkını elinden alacağız. Alan kişi kiraya verebilir.
Bugüne kadar 1 milyon 170 bin konutu geliri düşük insanlarımıza verdik. Bugüne kadar sözleşmesini feshettiğimiz sayısı çok azdır. Ödemesini yapmayana da devletin şefkatli yüzünü dönmüyoruz ama sıkça yaşadığımız bir durum değil.
Yoğunluktan dolayı bazı ilçelerdeki konutlar görülmeyebilir. Yoğunluk geçince görebilirler.
Geliri düşük olanı daha önceden ev sahibi yapalım diye böyle bir gelir sınırlaması getirdik.
Kaynak: Hürriyet