GündemHaber Girişi : 30 Eylül 2022 15:40

Topaloğlu’ndan Seçim Öncesi Çarpıcı Makale!

Topaloğlu’ndan Seçim Öncesi Çarpıcı Makale!

Siyasetçi ve işadamı Hasan Topaloğlu; “Cumhurbaşkanımızın “Batı, Müslümanları bölmek için var” açıklaması, bu seçimlerin aslında özellikle de ülkedeki Müslümanlar, yani Boşnaklar için ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.”

Pendikli siyasetçi ve işadamı, aynı zamanda Türkiye – Bosna Hersek İş Konseyi Başkanı Hasan Topaloğlu, 2 Ekim tarihinde yapılacak Bosna-Hersek seçimleri için çarpıcı bir makale kaleme aldı.

Başta ABD olmak üzere Batı’nın İzzetbegoviç’in rakibi Beçiroviç’e oy verilmesini istemesi, akabinde Cumhurbaşkanının “Batı, Müslümanları bölmek için var” açıklaması, bu seçimlerin aslında özellikle de ülkedeki Müslümanlar, yani Boşnaklar için ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Balkanlar’daki dost ve kardeş ülkelerden Bosna-Hersek’te 2 Ekim’de son derece önemli seçim meydana gelecek.

Seçimlerde Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak, Sırp ve Hırvat üyelerinin yanı sıra ülkede entite ve kanton düzeylerinde milletvekilleri de belirlenmekte.

Seçim sürecine son derece gergin bir ortamda girildiğini söylemek yanlış olmasa gerek.

Zira, bir tarafta ülkenin bölünmesinden yana politika izleyen Sırp milliyetçiler, diğer tarafta üçüncü bir entite için mücadeleden Hırvat milliyetçiler ve kendi aralarında bölünmeye devam eden Boşnaklar…

Seçim kampanyalarında kullanılan dil de daha sertleştirmiş durumda.

Bosna-Hersek Merkezi Seçim Komisyonu’nun (CIK BiH) verilerine göre, 2 Ekim’deki seçimlere 72 siyasi parti, 38 ittifak ve 17 bağımsız siyasi katılıyor.

Ülkede 3 milyon 368 bin 666 kayıtlı seçmen olduğu açıklandı.

Yurt dışından posta yoluyla veya dış temsilciliklerde kurulacak sandıklarda oy verebilecek seçmen sayısı 69 bin 966 oldu.

Ülkedeki en büyük Boşnak Partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) konseyin Boşnak üyeliği için adayı, partinin genel başkanı da olan Bakir İzzetbegoviç.

İzzetbegoviç’in en büyük rakibi ise hiç şüphesiz 11 muhalefet partisinin ortak aday olarak belirlediği Sosyal Demokrat Partili (SDP) Denis Beçiroviç olacak.

Bir diğer Boşnak aday ise İlerleme Platformu Genel Başkanı Mirsad Hacikadiç.

Konseyin, aynı zamanda ülkedeki Boşnaklar tarafından da sevilen mevcut Hırvat üyesi Jelyko Komşiç, Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) ittifakının adayı olarak seçime katılım sağlayacak.

Komsic’in tek rakibi ise ülkedeki en büyük Hırvat partisi konumundaki Hırvat Demokratik Birliğinin (HDZ) adayı Boryana Krişto olacak gibi duruyor.

Konseyin mevcut Sırp üyesi Milorad Dodik’in genel başkanı olduğu Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD),konsey üyeliğine bu kez RS entitesinin mevcut başkanı Jelyka Tsviyanoviç’i aday gösterdi.

Tsiviyanoviç’in rakipleri ise Sırp İlerleme Partisi’nden (SDS) eski Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç, SDP’den Voyin Miyatoviç ve Demokratik Halk Birliği’nden (DNS) Nenad Neşiç oldu.

Öte yandan, 42 üyesi bulunan Bosna Hersek Temsilciler Meclisi milletvekillerinin seçiminde de FBiH’den 28, RS’den 14 vekil seçilecek

FBiH entitesi içindeki 10 kantonda da kanton parlamentolarına toplam 283 temsilci seçimi olacak. Aynı zamanda RS entitesinin başkanı ve yardımcıları da yine bu seçimlerde belli olacak.

Hasan Topaloğlu