TeknolojiHaber Girişi : 08 Mart 2023 14:20

Tüm dünya yaşanacak siber fırtınaya hazırlık yapmalı

Tüm dünya yaşanacak siber fırtınaya hazırlık yapmalı

Siber tehditler, özel şirket ve devlet kurumlarının olduğu kadar insanlığın da en büyük problemlerinden olmaya devam ediyor. Son devirde büyük bir artış gözlemlenen siber ataklar, ülkelerin desteklediği tehlikeli birer atağa de dönüşmüş durumda. O denli ki Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) INTERPOL ve WEF yetkilileri, tüm dünyada bir “siber fırtına” yaşanacağı, iki yıl içerisinde dünya çapında felaketlere yol açacak siber saldırılar beklendiği konusunda uyarılarda bulundu.

“NATO ülkeleri risk altında”

Google’ın son bilgilerine nazaran de devlet takviyeli siber hücumlarda 2020 yılına kıyasla NATO ülkelerindeki kullanıcıları gaye alan yüzde 300’lük bir artış yaşandı. Yükselen enflasyon, tedarik zinciri aksaması, güç şokları, çok hava olayları ve jeopolitik istikrarsızlıkla birleşen korkutucu global ekonomik görünüm, potansiyel olarak yıkıcı siber operasyonlar tehdidini artırıyor. Bu manada güç dalı, jeopolitik kaynaklı siber akınların birincil gayesi haline gelirken, yayılma tesirlerinden de dolaylı olarak etkileniyor. 2021 yılında 4,4 milyon doları aşan maliyeti olan Colonial Boru Hattı’na yapılan fidye yazılımı saldırısı ve Avrupa’daki petrol ve gaz arzını kesintiye uğratan 2022 ORTA siber saldırısı dikkat cazip örnekler ortasında yer alıyor. Global bir tehdit haline gelen siber hücumlara yönelik değerlendirmeler yapan İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay, dünya gündemiyle birlikte siber hücum alanlarında da değişimler gözlemlendiğini kaydetti.

Geçen yıl pandeminin kalıcı tesiri ve süratli dijitalleşmenin tesirlerinin konuşulduğunu hatırlatan Can Sobutay, “Bu yıl jeopolitik gerilimlerin artması ile giderek parçalanan ve öngörülemeyen bir dünyaya dair endişeler gündemimizde. Genişlemiş tehdit ortamı ve giderek daha karmaşık hale gelen siber saldırılar, kamu ve özel sektör yöneticilerini ilgilendiren önemli zorluklar arasında. Kritik altyapı güvenliği, tehditlerin çoğaldığı ve geliştiği bu ortamda çok daha önemli hale gelmiş durumda” dedi.�





“DDoS saldırıları yüzde 79 arttı”

2021 yılıyla kıyaslandığında 2022’de siber ataklarda memleketler arası ölçekte yüzde 38’lik bir artış yaşandığını vurgulayan İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay, “Fidye yazılımı, dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) hücumları ve kimlik avı üzere siber hücumlarda global ölçekte önemli bir artış gözlemleniyor. 2022 yılında DDoS akınlarındaki yüzde 79 oranında artış, 2018’de kuruluşların yaklaşık yüzde 55’i fidye yazılımı kurbanı iken, 2022’de kuruluşların yüzde 71’inin fidye yazılımı akınlarına maruz kaldığı bilgilerini göz önüne aldığımızda, 2023 yılında siber şoklar yaşamamak için, hazırlık ve esneklik merkezli bir güvenlik strateji çerçevesinde siber farkındalığımızı ve dayanıklılığımızı artırmaya odaklanmalıyız” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı