Dalın ihracatı, 2020 Haziran ayına nazaran yüzde 62, 2021 yılbaşından bu yana ise geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 45,7 oranında arttı. Kesimin, 2021 yılbaşından bu yana Türkiye ihracatından aldığı hisse ise yüzde 2,9 düzeyine ulaştı.
Tüm alt eser kümelerinde ihracatını artıran Türk İklimlendirme Dalı Ocak-Haziran 2021 devrinde bir evvelki yılın tıpkı devrine nazaran, Isıtma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 63,8, Soğutma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 32,8 Klima Sistem ve Elemanlarında yüzde 38,3, Tesisat Sistem ve Elemanlarında yüzde 41,1, Havalandırma Sistem ve Elemanlarında ise yüzde 53,9, Yalıtım Materyallerinde ise yüzde 42,4 ihracat artışı sağladı. Ocak-Haziran 2021 içerisinde ihracatın en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve Romanya oldu.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) İdare Konseyi Lideri Mehmet Şanal, yaz ayları ve aşılamanın ağırlaşması paralelinde pandeminin tesirinin azaldığını ve bölüm firmalarının ihracatlarını istikrarlı bir formda artırdığını tabir ederek şunları söyledi: “Sektör olarak 2021 yılını, maksadımız olan 5,5 milyar dolarlık ihracat büyüklüğünü aşarak 6 milyar dolar düzeyinde kapatacağımızı öngörüyoruz. Tüm alt kesimlerde yüzde 30 ila yüzde 70 ortasında büyümeyle ilerliyoruz. Bunun en büyük nedeni Türk İklimlendirme kesimini oluşturan firmalarımızın tüm coğrafyalarda aktif bir formda satış ve pazarlama faaliyetleri yürütmesidir. Biz de İSİB olarak kendilerine dayanak vermek ismine geçen sene başladığımız dijital ticari heyet tertipleri ile firmalarımızın pazar çeşitliliğini artırmaya çalışıyoruz. En son Kanada ve Brezilya’ya yaptığımız dijital ticari heyetlerde firmalarımız yeni iş temasları kurdular. Bu sene içinde dijital ticari heyetler haricinde pandeminin tesirlerinin azalması ile birlikte fizikî heyetlere de başlayacağız. Bu da ihracatımızın artması istikametinde firmalarımızı destekleyecek.”diyor.