GündemHaber Girişi : 28 Mart 2023 12:34

Türk ressama Londra’daki uluslararası sergiden davet

Türk ressama Londra’daki uluslararası sergiden davet

Türk figüratif fotoğraf sanatının izlerini günümüze taşıyarak çağdaş resmi canlandıran Türk ressamlar küresel çapta başarılara imza atmaya devam ediyor. Figüratif yapıtlarıyla öne çıkan ressam Ayşe Betil, “Urfalı Kadın” tablosuyla 3-21 Mart’ta Venedik’te katıldığı “Mixing Identities” isimli standın akabinde, birebir yapıtıyla “ITSLIQUID International Art Fair” çerçevesinde gelecek ay İngiltere’de düzenlenecek “Supernatural” başlıklı standa konuk sanatçı olarak davet edildi.

ITSLIQUID Group ve YMX Arts işbirliğiyle ikincisi 7-21 Nisan’da THE LINE sanat galerisinde gerçekleştirilecek stantta sanatkarlar, fotoğraf, fotoğraf, görüntü, enstalasyon, heykel ve performans üzere sanatın farklı kısımlarındaki yapıtlarıyla yer alacak. Globaldeki birçok küratör, koleksiyoner, muharrir ve yayıncının ziyaret edeceği standa davet edilen Türk ressam Ayşe Betil ise gelen talep üzerine burada da kanvas üzeri yağlı boya formülüyle resmettiği ‘Urfalı Kadın’ tablosunu sergileyecek. Urfa’da yaşayan bir bayanın ana figür olarak resmedildiği eser, kıyafetten aksesuarlara, art plandan kullandığı renklere kadar Anadolu topraklarının yöresel kimliğini yansıtıyor.

Anadolu kadınını Avrupa’ya taşıyor

Ressam Ayşe Betil, standa dair fikirlerini şu sözlerle paylaştı: “Kökleri yüzyıllar öncesine uzanan Türk figüratif fotoğraf sanatı, birçok medeniyete mesken sahibi olmuş Anadolu topraklarındaki yaşanmışlığın bir yansımasıdır. Her vakit vurguladığım üzere, şu ana dek etkilenmediğim hiçbir modeli, yalnızca yeteneğimi kanıtlamak telaşıyla resmetmedim. Yapıtlarımda farklı coğrafyalardan, vakitlerden ve hislerden beslenerek kendi bakış açımı ve üslubumu ortaya koydum. Klâsik figüratif sanatın gerçekçiliğinden ilham alıyor ve dünün fırçalarını bugünün çerçevesine katıyorum. Urfalı Bayan yapıtımda de figürümün tüm detaylarında da bulunduğu topraklara dair ayrıntıları, yaşadığını düşündüğüm ruh halini, uygun ve berbat yanlarını imgeleştirerek tuvale aktardım. Mixing Identities’in akabinde, tablomu sergilemek üzere Supernatural standına davet edilmekten gurur duyuyorum.”





Figüratif çalışmalarla birlikte mimari peyzaj yapıyor

Daha evvel katıldığı yurt içi stantların yanı sıra New York ve Paris üzere kentlerdeki stantlarda de çeşitli yapıtlarıyla yer alan Ressam Ayşe Betil, figüratif çalışmalarla birlikte mimari peyzaj da yapıyor. Fotoğraflarında yağlı, sulu ve pastel boya, kara kalem ya da karma teknik olmak üzere birçok tekniği bir ortada kullanıyor. Bu sayede sanatına bir kimlik kazandıran ressam, 11-17 Kasım 2022 tarihlerinde de Ortaköy Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda “Ellerimde İnsan Lekeleri” isimli birinci şahsî standını açarak muvaffakiyete imza attı. Sanatı özgürlüğüne kavuştuğu, kendine ilişkin bir oyun alanı olarak tanımlayan sanatçı, birinci ferdî sergisiyle  sanat izleyicilerini hem kendi iç dünyasıyla buluşturdu, hem de renklerle mananın ötesine geçerek farklı pencereler oluşturmalarına kapı açtı.�