GündemHaber Girişi : 25 Nisan 2023 16:09

Türk Yıldızları ve Solotürk’ten selamlama uçuşu

Türk Yıldızları ve Solotürk’ten selamlama uçuşu

Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Solo Türk ve Türk Yıldızları, TEKNOFEST 2023 kapsamında İstanbul Boğaz’ı üzerinde selamlama uçuşu yaptı.

27 Nisan -1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek TEKNOFEST 2023 için hazırlıklar sürerken, Atatürk Havalimanı’na ulaşan Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Solo Türk ve Türk Yıldızları da selamlama uçuşu için yeniden havalandı. İstanbul Boğazı’na ulaşan Solo Türk ve Türk Yıldızları selamlama uçuşu yaptı. Türk pilotlarının uçuşu vatandaşlardan büyük beğeni toplarken, turistler de dürbünlerle uçakları izledi.

Kaynak: İHA

Türk Yıldızları nedir, ne zaman kuruldu?�

Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim ekibidir. 7 Kasım 1992 tarihinde kurulması için emir yayınlanmış ve 25 Aralık 1992 tarihinde dört NF-5 uçağı ile eğitimlere başlamıştır.

Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim ekibidir. 7 Kasım 1992 tarihinde kurulması için emir yayınlanmış ve 25 Aralık 1992 tarihinde dört NF-5 uçağı ile eğitimlere başlamıştır.

“Türk Yıldızları” adı verilen akrotim, ilk gösterisini dört NF-5A/B Freedom Fighter Uçağı ile 18 Haziran 1993 tarihinde 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Akıncı/Ankara’da icra etmiştir.

Türk Yıldızları Akrotimi’nin Türk halkına tanıtımı 5 Ekim 1994 tarihinde Diyarbakır’da 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 29 Ekim 1994 Cumhuriyet Bayramı törenlerinde gerçekleşmiştir. Türk Yıldızları’nın 100’üncü gösterisi 29 Ekim 2000 tarihinde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilenmiştir.

SOLOTÜRK Hakkında Merak Edilenler

SOLOTÜRK, Türk Hava Kuvvetleri 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı olan F-16C Blok-30TM jet savaş uçağını kullanarak hava akrobasisi yapan akrobasi ekibidir. 14 Ocak 2010 tarihinde Binbaşı Murat Keleş, Yüzbaşı Fatih Batmaz ve Yüzbaşı Sedat Yalın Ahbab'ın kurucu ekibi seçilmesiyle kurulmuştur. Ana hava akrobasisi gösteri takımı Türk Yıldızları gibi Türk pilotlarının manevra kabiliyeti ve eğitim seviyesini izleyicilere sunmaktadır.

SOLOTÜRK, Türk Hava Kuvvetleri 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı olan F-16C Blok-30TM jet savaş uçağını kullanarak hava akrobasisi yapan akrobasi ekibidir. 14 Ocak 2010 tarihinde Binbaşı Murat Keleş, Yüzbaşı Fatih Batmaz ve Yüzbaşı Sedat Yalın Ahbab’ın kurucu ekibi seçilmesiyle kurulmuştur. Ana hava akrobasisi gösteri takımı Türk Yıldızları gibi Türk pilotlarının manevra kabiliyeti ve eğitim seviyesini izleyicilere sunmaktadır.

Teknofest 2019’da Solotürk

Takım ilk kez Türk Hava Kuvvetlerinin 100. yıl etkinlikleri için kurulmuş ve ilk gösterisini sergilemiştir. 15 Nisan 2011 tarihindeki bu etkinlikte Ankara’daki Akıncı Hava Üssünde boy göstermişlerdir.

Teknofest İstanbul gibi yerel ve uluslararası etkinliklerde gösteri uçuşları icra etmektedir. Milli Bayramlarda da uçuşlar gerçekleştirmektedirler.