GündemHaber Girişi : 22 Ağustos 2024 12:34

Türkiye’de Esnek Çalışma: Hangi Formüller Masada?

Türkiye’de Esnek Çalışma: Hangi Formüller Masada?
Esnek çalışma düzenlemeleri, iş hayatına yenilikler getirmeye hazırlanıyor. Haziran ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi çerçevesinde esnek çalışma modeli üzerinde çalışmalara başlandığını duyurmuştu

İş Kanunu’nda değişiklik için Eylül ayında çalışmalarına hız verilerek, kamuda ‘esnek çalışma’ modelini 4 ayrı formülle masaya yatırılacak.
Kabine hafta sonu Ahlat’ta toplanacak, masada yeni dönemde Meclis’e gelecek yasal düzenlemeler var.


ESNEK ÇALIŞMA MODELİ SON GELİŞMELER

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında da uzaktan ve esnek çalışma modelleri ele alındı.

Bu hafta sonu yapılacak kabine toplantısında, esnek çalışma düzenlemelerinin detaylarının daha da netleşmesi bekleniyor.

Üzerinde durduğu dört ana esnek çalışma formülü kesinleşmemek ile birlikte; uzaktan çalışma, kısmi çalışma, değişken zamanlı çalışma ve akademik eğitim amaçlı çalışma modelleri olarak öne çıkıyor.






ESNEK ÇALIŞMA MODELİ NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Çalışma hayatındaki bu değişikliklerin, 2024-2026 yılları arasında uygulanacağı OVP çerçevesinde belirtilmiş durumda. Ayrıca, Çalışma Bakanlığı’nın 2024-2028 stratejik planında da esnek çalışma konusuna vurgu yapılıyor. Ancak bu modelin hayata geçmesi için önce sivil toplum örgütleri, akademisyenler, sendikalar ve işçi-işveren kesimi tarafından daha da olgunlaştırılması gerektiği düşünülüyor.

Kamu sektöründe devlet memurları için esnek çalışma esaslarına dair taslak metin ise Mayıs ayında kamuoyuyla paylaşılmıştı.





ESNEK ÇALIŞMA VE MESAİ SAATLERİNİN KISALMASININ ÇALIŞANLARA ETKİSİ

Dünyada yapılan araştırmalara göre, esnek çalışma ve kısalan mesai saatleri, çalışanların ruhsal ve fiziksel sağlığını olumlu etkiliyor.

Bu durum, iş verimliliğini artırıyor ve çalışanların kendilerine ve ailelerine daha fazla zaman ayırmalarını sağlıyor. Sonuç olarak, iş-yaşam dengesi optimum seviyeye ulaşıyor.





İŞVERENLER İÇİN ESNEK ÇALIŞMANIN OLUMLU YANLARI

Esnek çalışma modelleri, işverenler açısından da olumlu sonuçlar doğurabilir. Çalışanların dinlenmiş ve motive olması iş verimliliğini artırırken, vardiyalı işlerde yeni istihdam alanları yaratılabilir.

Ayrıca, işverenler enerji ve sabit giderlerde tasarruf sağlayabilir. Bazı işverenlerin bu durumu ücret indirimi için kullanmak isteyebileceği düşünülse de, yeni iş kanunları çerçevesinde bu tür durumların önüne geçileceği öngörülmektedir.

Mevcut durumda dahi, çalışma saatlerine uyulmaması halinde idari yaptırımlar uygulanmaktadır.




 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.