GündemHaber Girişi : 09 Şubat 2023 19:17

Türkiye Deprem Risk Haritası: Türkiye’de hangi fay hatları var ve Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? (AFAD fay hattı sorgulama)

Türkiye Deprem Risk Haritası: Türkiye’de hangi fay hatları var ve Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? (AFAD fay hattı sorgulama)

Kahramanmaraş’ın Pazarcık bölgesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki ve Elbistan bölgesinde meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye’nin sismik risk haritası gündeme geldi. AFAD’ın paylaştığı Türkiye Sismik Risk Haritası ile birlikte Türkiye’deki fay hatlarının ne olduğu ve Doğu Anadolu fay hattının hangi illerden geçtiği merak ediliyor. Öte yandan, deprem riski yüksek veya düşük olan yerler bölgelere göre açıklanır. Peki Türkiye’de hangi fay hatları var ve Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? İşte bölge bölge risk haritası.

Fay hattı haritası

Türkiye Deprem Risk Haritası ile birlikte Türkiye’de fay hattının nerede olduğu ve Doğu Anadolu fay hattının nereden geçtiği soruları gündeme geldi. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından vatandaşlar fay hattı bölgesinde aramalara başladı. İşte AFAD’dan Türkiye Deprem Risk Haritası.

Anadolu fay hattı

Doğu Anadolu fay hattı nedir?

Doğu Anadolu fay hattı, Türkiye’nin doğusunda bir doğrultu atımlı fay hattıdır. Anadolu levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap levhası arasındaki dönüşüm türü tektonik sınırı oluşturur. İki plakanın göreli hareketindeki fark, fay boyunca sol yanal bir hareket olarak kendini gösterir. Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fayları birlikte, Avrasya levhasıyla devam eden çarpışmayla sıkışan Anadolu levhasının batıya doğru hareketini karşılar. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Riftinin kuzey ucundaki Maraş Üçlü Kavşağı’nda başlar ve kuzeydoğuya doğru Karlıova Üçlü Kavşağı’nda sona ererek Kuzey Anadolu Fayı ile birleşir.

Fay hattı

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş’a kadar devam ettikten sonra Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

deprem risk haritası
Türkiye Deprem Risk Haritası
AFAD tarafından paylaşılan bilgilere göre Türkiye Deprem Tehlike Haritası güncellenerek 18 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu proje, kurumumuzun yürüttüğü Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca Afet Sigorta Fonu (DASK) tarafından da destek sağlanmıştır. Ayrıca “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” de aynı gün RG tarafından yayımlanmış ve eş zamanlı olarak yürürlüğe girmiştir. Bu, Türkiye’nin tehlikeli bölgelere göre sismik tehlike derecesidir;

Deprem risk haritasıDeprem risk haritası

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

fay hattıfay hattı

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge),Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

fay hattıfay hattı

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

fay hattı





Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.