GündemHaber Girişi : 28 Haziran 2024 15:12

Türkiye Gri Listeden Çıkarıldı, Gri Liste Nedir?

Türkiye Gri Listeden Çıkarıldı, Gri Liste Nedir?
Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı. Peki, gri liste nedir?

Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı. Singapur'un iki yıl boyunca üstlendiği dönem başkanlığı sırasında 23-28 Haziran tarihleri arasında düzenlenen ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet gösteren FATF Genel Kurulu sona erdi.

OECD'nin yaptığı açıklamaya göre, FATF Genel Kurulu, stratejik kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadeledeki (AML/CFT) eksikliklerini gideren iki ülkeyi "gri liste" olarak bilinen "artırılmış izleme sürecinden" çıkardı. Türkiye ve Jamaika, karşılıklı değerlendirmeler sırasında kaydettikleri ilerlemeler nedeniyle tebrik edildi ve artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacaklar.
 

Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200'ün üzerinde hükümet ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri gibi gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldı.




Hazine ve Maliye Bakanlığı: Mücadele Kararlılıkla Yürütülecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı da konuya ilişkin, "Türkiye'nin gri listeden çıkması finansal sistemimize güveni daha da artıracak. Terörizmin finansmanı ve kara parayla mücadele kararlılıkla yürütülecek." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Finansal Açıdan Olumlu Sonuçlar Olacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış oldukları eylem planı sayesinde, Türkiye'nin bugün gri listeden çıktığını belirtti.
 

Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların, Türkiye'nin finansal sistemine olan güveninin daha da güçlendiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
 

"Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye'nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz."

GRİ LİSTE NEDİR?

Gri liste, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafından oluşturulan ve kara para aklama ile terörizmin finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ülkelerin yakın gözetim altında tutulduğu bir listeyi kapsar.

TÜRKİYE GRİ LİSTEYE NEDEN GİRDİ?

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) son yıllarda belirlediği 40 uyumluluk kriterinden 39'unu yerine getirdi. Ancak FATF, özellikle kripto paraların terörizmin finansmanında kullanılma riskine karşı etkin önlemler alınmasını isteyerek Türkiye'yi "izleme" listesine aldı. MASAK yetkililerinin verdiği bilgilere göre, bu ay itibari ile yaklaşık 60 kripto varlık hizmet sağlayıcısı MASAK'ın radarında yer alıyor.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adem 01 Temmuz 2024 07:26

    Merhaba....son zamanlarda ARDYZ kodlu hisse hakkında çok güzel haberler duyuyoruz.yapay zeka hissesi olan ARDYZ alsak kaç ay elde tutmalıyız...kolay gelsin...