GündemHaber Girişi : 08 Eylül 2022 17:48

Türkiye’de bu bölgelere girmek yasak!

Türkiye’de bu bölgelere girmek yasak!

Türkiye’de girilmesi yasak olan bazı bölgeler olduğunu biliyor muydunuz?

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de girilmesi yasak olan bölgeler var. Ulusal güvenlik, bireysel sağlık açısından girilmesi ve ziyaret edilmesi yasak olan bu yerler, gizem barındırıyor.

İşte sığınaklardan, Tarsus’taki gizemli eve kadar… Türkiye’de girilmesi yasak olan 7 bölge:

1. Sağır Oda

Türkiye'de sağır oda
Sağır oda; devletin en gizli bilgilerinin konuşulduğu oldukça özel bir yer.

Sağır oda; devletin en gizli bilgilerinin konuşulduğu oldukça özel bir yer. Dolayısıyla oda, çok yüksek güvenlik önlemleri ile korunuyor. Bunun için odanın etrafındaki duvarlar kimyasal madde ile kaplandı ve pencerelerde ise ses geçirmeyen çerçeveler kullanıldı. Hatta bu odanın perdeleri bile ses geçirmiyor!

Duvarları ve tavanı karbon gazlı boya ile kaplanan odanın içerisinde kayıt yapabilecek tüm cihazlar ise özel bir sistemle devre dışı bırakılıyor.

2. Kozmik Oda

Kozmik odalar, ülkelerin sır küpleri olarak nitelendiriliyor. Bu odalar Genel Kurmay Başkanlığı'na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu bünyesinde yer alıyor.

Kozmik odalar, ülkelerin sır küpleri olarak nitelendiriliyor. Bu odalar Genel Kurmay Başkanlığı’na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu bünyesinde yer alıyor. Odaların mühürlü kapıları ise yüz ve parmak izi tanımasıyla açılıyor. Bunların dışında giriş yapmak için 17 haneli şifreyi gerekli. İçeriye girecek personellere özel yetkiler veriliyor. Bu personeller dışında kimse içeriye giremiyor.

3. İncirlik Hava Üssü

İncirlik Hava Üssü, Adana ili sınırları içerisinde, şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafede bulunuyor. İnşasına Türkiye'nin NATO üyeliğinden bir yıl önce, 1951 yılında ABD Mühendislik Grubu olarak isimlendirilen bir ekip tarafından başlanan üs, 1954'te açıldı.

İncirlik Hava Üssü, Adana ili sınırları içerisinde, şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafede. İnşasına Türkiye’nin NATO üyeliğinden bir yıl önce, ABD Mühendislik Grubu olarak isimlendirilen bir ekip tarafından 1951 yılında başlandı. Üs, 1954’te yılında hayata geçti.

İlk etapta ABD Hava Kuvvetleri’nin olağanüstü durumlarda konuşlanma ve orta ile yüksek yoğunluktaki bombardımanlarda yer alan savaş uçaklarının bakımının yapılması amacıyla kullanılmasını öngördüler. Ancak 1980’li yılların ardından üste önemli iyileştirmeler yaptılar. ABD askeri kaynaklarında, bugün burada yaklaşık 2 bin 500 civarında ABD askerinin bulunduğu belirtiliyor. Üste görevli askerlerin aile üyeleri dışında, sivillerin buraya giriş için özel izin alması gerekiyor.

4. Başkomutanlık Sığınağı

Başkomutanlık Sığınağı
Bu sığınak, savaş anında devlet büyüklerinin füze ve nükleer silah gibi öldürücü etkisi olan saldırılardan korunmasına yardımcı oluyor.

Bu sığınak, savaş anında devlet büyüklerinin füze ve nükleer silah gibi öldürücü etkisi olan saldırılardan korunmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda savaşın buradan yönetilebilmesine imkan tanıyor. Sığınak içerisinde yaklaşık 300 kişiye belli süre boyunca yetecek kadar su ve yiyecek var. Gelişmiş bir haberleşme sistemi bulunan sığınak, Ankara’da yer alıyor.

5. Tarsus’taki Kazı Alanı

Tarsus'taki Kazı Alanı

Mersin’in Tarsus ilçesinde gizemli ev olarak bilinen evde gizli kazı gerçekleşti. 82 Evler Mahallesi’nde bulunan evde özel hareket polisleri gözetiminde yaklaşık 2 yıl devam eden bir çalışma yaptılar. Kırmızı evin sahipleri ise henüz ortaya çıkmazken bu yer kimsenin görmemesi için mavi branda ile kapattılar. Ayrıca uzun namlulu silahlar korunan alana milletvekilleri bile sokulmamıştır. Burada korunan alanda neler bulunduğuna dair birçok teori ortaya atılmıştır. Oradan ne çıktığı bilinmiyor. Kimileri burada Kral Dakianus’un hazinesinin bulunduğunu, onlarca altın çıktığını iddia ediliyor.

6. İmralı Adası

İmralı Adası

Yarı açık ceza evi olarak kullanılmadan önce yaşamsal faaliyetlerin yapıldığı bu ada, PKK elebaşının yakalanıp bu adaya getirilmesiyle sivil girişine kapatıldı. Bu ada, herhangi bir tehdide karşı 700 komando tarafından titizlikle korunuyor. Sadece sivillerin değil, sivil gemilerin bile bu adaya 3 milden fazla yaklaşmasına olanak tanınmıyor. Elebaşının yakınlarının ve avukatlarının girişine ise üst düzey arama ve tarama yapıldıktan sonra izin veriliyor.

7. Kisecik Üssü

Kisecik Üssü

Türkiye’nin NATO kapsamındaki üssüdür. Suriye sınırına sıfır olan bu üsse yaya olarak ya da araçla girmek mümkün değil. Çünkü bu üs, 1740 metre yüksekliğindeki Amanos dağlarının zirvesindedir. Çoğu zaman karlarla kaplı olan bu üste, Suriye’nin izlendiği tahmin edilmektedir.Son dönemde terk edildiği gündemdir.