GündemHaber Girişi : 21 Mart 2023 17:50

Türkiye’de kuraklık sorunu sürdürülebilir tarım politikalarıyla çözülebilir

Türkiye’de kuraklık sorunu sürdürülebilir tarım politikalarıyla çözülebilir

Son 25 yılın en kurak kışını geçiren Türkiye’deki yağış azlığı, baraj ve göletlerdeki tesirini gözler önüne serdi. Türkiye’de sofralara en doğal ve sağlıklı eserleri kazandıran Duru Besin, 22 Mart Dünya Su Günü özelinde artan su krizi ve tarımda yaşanacak kuraklığın tesirleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Kuraklık Riskinin Tahlili Sürdürülebilir Tarım

Pandemi, savaş, kuraklık, doğal afetler üzere ülkemizi ve bakliyat dalını direkt etkileyen periyotlardan geçtiğimizi belirten Duru Bulgur İdare Heyeti Lideri Emin Duru, gelişmiş ülkelerin temel tarım eserlerinde daha müdafaacı siyasetler uygulamaya başladığını söyledi.  Duru, “İhracat yasakları ve kuraklık dolayısıyla yurtiçinde de rekolte kaybı yaşandı” dedi. Kuraklığın ülkemizdeki yansımalarına bakıldığında temel meselelerden birinin yanlış tarım uygulamaları olduğuna işaret eden Duru, “İlkbahar mevsiminde beklenen yağışın olmaması durumunda ülkemizi bekleyen kuraklık tesirlerinin her geçen gün artacağı öngörülüyor. Tehlikenin boyutunu ve uzun vadede hayatımıza olan tesirlerini uygun değerlendirip buna yönelik çalışmalar yapmalı ve önlemler almalıyız. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Şubat ayı yağış raporuna nazaran Türkiye geneli Şubat ayı yağışları, normalinin ve geçen yıl Şubat ayı yağışlarının altında gerçekleştiği belirtiliyor. Türkiye’nin “tahıl ambarı” olarak isimlendirilen İç Anadolu bölgesinde bakıldığında ise 2022 yılı Şubat ayı yağışlarına nazaran %43 azalma gerçekleşti. Yanlış eser ekimleri, çok sulama, anız yakma üzere yanlış tarım uygulamaları toprağın yapısal ve fiziki kimyasal özelliklerine ziyan verdiğinden kuraklık kaçınılmaz olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Obruk Sayısı Süratle Artıyor
İç Anadolu Bölgesi’nin kurak arazi yapısına bakıldığında, ekim yapılacak eserin yanlışsız tespit edilmesinin tarımın sürdürülebilirliği ismine son derece kıymetli olduğunu söyleyen Duru “Mısır, pancar gibi fazla su ihtiyacı olan ve bu bölgeye uygun olmayan ürünlerin ekilme ısrarı kurak bölgelerdeki kuyuların su miktarının tükenmesine neden oluyor. Bu bölgede Havza bazlı tarım politikasının somut olarak uygulanması stratejik öneme sahip ürünlerin verimliliğini artırmak, üretimini ve dışa bağımlılığını azaltmak adına etkili olacaktır” dedi. Hububat üretiminin en değerli merkezlerinden Konya Ovası’ndaki obruk oluşumunun yer altı sularının tarım üretiminde bilinçsiz olarak kullanımı nedeniyle artmaya devam ettiğini söyleyen Duru, “Uzmanların açıklamalarına nazaran Konya’da artık her yıl 20-30 ortası obruk oluştuğunun gözlemlendiği bildirildi. Yanlış tarım uygulamaları konusunda uzun yıllardır toplum genelinde farkındalık sağlamaya çalışıyoruz.  Bütün bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda kurak arazi yapısına, kıraç yerlere uygun eserler yetiştirilmesinin zarurî hale geldiğini söyleyebiliriz. Sürdürülebilir bir tarım hedefliyorsak tarım yapılan yerlerde telafi edilemez değişiklikleri önlemeliyiz. Sürdürülebilir tarımı destekleyerek, ekilebilir alanlarımızı daha güzel pahalandırmak ve besin bedeli yüksek daha fazla eser elde etmek zorundayız” dedi.





Hibya Haber Ajansı