Kültür ve SanatHaber Girişi : 15 Şubat 2022 17:33

Türkiye’deki Şehirlerin İsimleri Nereden Geliyor? İşte sizin memleketin hikayesi…

Türkiye’deki Şehirlerin İsimleri Nereden Geliyor? İşte sizin memleketin hikayesi…

Birkaç tane şehir isminin nereden geldiğini araştırdık. Bu serinin devamı gelecek.

Öncelikli yer almasını istediğiniz şehri yorum olarak yazabilirsiniz ????

Sivas

Şehrin ismine dair iki rivayet bulunuyor. Bunlardan birincisi Pont Krallığı döneminde kullanılan Sebaste isminin Sivas’a dönüştüğü, ikincisi ise kentin kurulduğu yerdeki üç su kaynağına verilen ‘Sipas’ isminin Sivas’a evrildiği şeklinde.

Kaynak: Sivas Valiliği

Kastamonu
Kastamonu isminin türemesi hakkında birçok söylem vardır;

  1. Kastamonu şehri ismini, Hitit döneminde aynı bölge için kullanılan Kastama isminden almıştır. Kastama ismi zamanla Kastamonu’ya dönüşmüştür.
  2. Bir başka görüşe göre; Şehrin kalesi kuşatıldığı esnada Türk bir kumandana aşık olan ve kalenin anahtarlarını ona veren Bizans tekfurunun kızı Moni, tekfur tarafından kaleden aşağı atılır ve o esnada Türkler, “Kastın ne idi Moni’ye?” der. Bu söylenişin zaman içinde Kastamoni’den Kastamonu’ya dönüştüğü söylenir.

Yozgat

Rivayete göre, şehir Saray kasabasından itibaren yukarıya doğru kat kat yükseliyor. Bu yükselme durumundan ve rakımının artmasından dolayı önceleri şehre ‘Yüz kat’ denmiş, zamanla bu isim söylene söylene ‘Yozgat’ halini almış

Kaynak: Yozgat Valiliği

Antalya

II. Attalos tarafından kurulan şehir, Osmanlı döneminde Teke sancağı olarak adlandırıldı. Cumhuriyet döneminde antik çağdaki ismine nispetle ‘Attalos yurdu’ anlamını taşıyan Antalya ismini aldı.

Kaynak: Antalya Valiliği

Çanakkale

Eski çağlarda Hellespontos ve Dardanel olarak anılmıştır. Bugünkü Çanakkale İli’nin adı Anadolu yakasındaki Çanak Kalesinden gelmektedir.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Nevşehir

18. yüzyıla kadar şehir bir köydü ve adı ‘Muşkara’ idi. Daha sonra Nevşehirli Damat İbrahim Paşa köyünü geliştirdi ve yeni şehir anlamında Nevşehir adını verdi

Kaynak: CNN

Trabzon

Kent merkezi kuzeyde denizden, güneyde Boztepe’nin üzerine kadar düzgün olmayan teraslar halinde yükselir. Değirmendere, Kuzgundere (ya da Tabakhane) ve Zağnos dereleri yerleşimi güneyden kuzeye derin boğazlarla bölmüştür. Tabakhane ve Zağnos dereleri arasında kalan ve düzgün olmayan yüksek bir masa formundaki alan üzerinde, kentin bilinen en eski yerleşim kalıntıları tespit edilmiştir. İşte bu nedenle Trabzon adının eski Grekçe masa ya da trapez/yamuk biçimi karşılığı olarak “trapezos” kelimesinden geldiği görüşü ağırlık kazanmaktadır. Trabzon adına, Trapezos olarak ilk kez, Yunanlı komutan Kesnophon tarafından kaleme alınan, M.Ö. 4. Yüzyılda geçen olayların anlatıldığı “Anabasis” adlı antik kaynakta rastlanmaktadır.

Kaynak: Trabzon Valiliği

Ankara

Ankara adının kaynağı kesin olarak bilinememektedir. Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca ‘Çapa’  anlamına gelen Ankyra’dır. Bu isim zamanla değişerek; Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.

Kaynak: Ankara Valiliği

Bayburt

Şehrin bugün bilinen isminin Ortaçağ Ermeni kaynaklarında; Payberd

Bizans kaynaklarında; Payper, Baberd, Paypert. XII. Yüzyıl sonlarında bu bölgeden geçen Marko Polo’ nun seyahâtname’sinde; Painpurth, Baiburt.

Arap kaynaklarında; Bâbirt.

1647 yılında şehri ziyaret eden Evliya Çelebi Bayburt adının zengin manasına gelen ‘Bay’ belde manasına gelen ‘yurt’ gibi iki kelime ile izah eder. Osmanlı dönemine ait kaynaklar ise ismi bugünkü söylenişine uygun olarak Bayburt şeklinde kaydederler.

Kaynak: Bayburt Valiliği