TeknolojiHaber Girişi : 18 Nisan 2023 12:04

Türkiye’den dünyaya ‘terzi usulü’ yazılım

Türkiye’den dünyaya ‘terzi usulü’ yazılım

Yerli teknoloji şirketi BISS, firmalar için gereksinime özel ürettiği yazılımlarla Amerika, Almanya ve Hollanda üzere ülkelere ihracat yapıyor.

2023 yılında 665 milyar dolara ulaşması öngörülen dünya yazılım dalı Türk şirketleri için değerli fırsatlar barındırıyor. Genç Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen yerli yazılımlar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Teşebbüsçü Beki İçli tarafından 2019 yılında yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan teknoloji şirketi Bosphorus Industrial Software Solutions (BISS) de çoğunluğu yazılım mühendislerinden oluşan 35 kişilik uzman takımıyla Türkiye’de endüstriyel IOT yazılımları geliştirip yurtdışına ihraç ediyor. Bugüne kadar 9 milyon dolardan fazla endüstriyel IoT yazılımı ihraç eden firmanın 2023 gayesi bu sayısı yıllık 5 milyon dolar seviyesine çıkarmak.

“Tersine göçü hedefliyor”

BISS CEO’su ve Kurucusu Bekir İçli, “Biz genç mühendislerden oluşan yeni jenerasyon bir yazılım şirketiyiz. Firmaya özel yazılımda 2 sene üzere kısa bir müddette Avrupa'da önder olmayı planlıyoruz. Türkler yazılım konusunda çok başarılı ve yetenekliler. Bu nedenle kısa bir vakit sonra yazılım denilince birinci akla gelin ülkenin Türkiye olacağına inanıyoruz. Türkiye’den dünyaya bugüne kadar 30 bin yazılımcı gitti. Bizim maksadımız yurtdışına giden bu yazılımcıları tekrar ülkemize döndürmek. Yani aksine göçü sağlamak. BISS olarak sorumluluğumuzun farkındayız ve bu maksat doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.





Teknopark ofisiyle büyüyecek

İstanbul Levent’teki merkez ofisinin yanında, İstanbul İhtisas Özgür Bölgesi’nde ve Eindhoven’da da bulunan ofisleriyle faaliyet gösteren BISS, katıldığı fuarlar, geliştirdiği işbirlikleri ve yüksek müşteri memnuniyetiyle ihracat kapasitesini daima artırmayı hedefliyor. Firmanın hala devam eden ve 2023’ün birinci yarısında tamamlanması planlanan Teknopark ofisi (Kocaeli Teknopark) başvurusu da bulunuyor. Firma böylelikle, ürettiği teknolojinin hem Ar-Ge çalışmalarını yapabilen (Teknopark),hem de milletlerarası pazara sunulmasını sağlayan (Serbest Bölge) yapısıyla güçlü bir büyüme planı öngörüyor.

Pazar 1.8 trilyon dolara koşuyor

IoT, objelerin birbirine yahut daha büyük sistemlere internet vasıtasıyla bağlanıp bilgi alışverişi yapmasını, birlikte çalışmasını sağlıyor. Koronavirüs pandemisi tüm dünyada IoT pazarının dünyada süratle büyümesini sağladı. Bu dönüşümün pandemi sonrasında da devam edip IoT pazar segmentinin 2028 yılına kadar 1.8 trilyon dolara ulaşacağı kestirim ediliyor. BISS, Endüstriyel IoT alanında özelleştirilmiş yazılım tahlilleriyle dünyada Türk markasını muvaffakiyetle temsil ediyor. Teknoloji ve İnovasyondan güç alan BISS, ‘Gömülü Sistemler’, ‘DevOps Mimarisi’, ‘Test Otomasyonu’, ‘Kod Kalitesi’ üzere alanlarda çağdaş tahliller ve eserler sunuyor.

Hibya Haber Ajansı