GündemHaber Girişi : 15 Aralık 2022 20:07

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Kızılelma Göklerde

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Kızılelma Göklerde

Baykar’ın kendi öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma havalandı. Selçuk Bayraktar, Kızılelma’nın havalandığı anlara ilişkin videoyu sosyal medya hesabından “Daha fazla yerde tutamadık uçtu” notuyla paylaştı.

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ayaklarını yerden kesti.

Önce koşu testine çıkan Kızılelma, ardından ilk uçuş için havalandı.

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma

“Daha fazla yerde tutamadık uçtu”

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Kızılelma’nın havalandığı anlara ilişkin videoyu Twitter hesabından paylaştı. Bayraktar paylaşımına ” Daha fazla yerde tutamadık uçtu! Rabbimize şükürler olsun…” notunu düştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Bayraktar Kızılelma’nın bir ay içinde havalanacağını belirterek,�“Allah nasip ederse, bir ay içinde Kızılelma da havalanırsa olay farklı bir yöne gitmiş olacak” ifadelerini kullanmıştı.

Bayraktar #KIZILELMA'nın ilk uçuş günü… ✈️????????

Bu uçuşla ülkemiz, havacılıkta yeni bir dünyanın kapılarını açmış oldu. Tıpkı ecdadımızın demir dağların kapılarını açtığı gibi…????????

Today marks the maiden flight of Bayraktar #KIZILELMA, our unmanned fighter jet… pic.twitter.com/Gfy5kr2YxO

— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) December 14, 2022

Baykar Bayraktar Kızılelma Hakkında

Baykar Bayraktar Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu ve stealth özelliklere sahip insansız savaş uçağıdır.

Gelişim

Bayraktar MİUS için ilk kavramsal çalışmalar 2013 yılında başlamıştır.[1] Proje ile ilgili en önemli gelişme ise 20 Temmuz 2021 tarihinde yaşanmıştır. Bu tarihte Bayraktar MİUS’a ait ilk kavramsal tasarım görselleri ve uçağın özelliklerine dair orijinal bilgiler kamuoyu ile paylaşılmıştır.[2]

Motorların seçimi

11 Kasım 2021 tarihinde SahaExpo etkinliğinde Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Ukraynalı Ivchenko-Progress yetkilileri ile entegrasyon için anlaşılan motorun önünde

11 Kasım 2021 tarihinde SahaExpo etkinliğinde Baykar ile Ukraynalı Ivchenko-Progress arasında AI-322F Turbofan Motor Tedarik Anlaşması ve AI-25TLT Turbofan Motor Entegrasyon Sözleşmesi imzalanmıştır. Kızılelma’nın farklı turbofan motorlar kullanan varyantlarının geliştirilmesi planlanmaktadır. İlk prototipler ses altı (sübsonik) hızda gidecekken sonraki prototiplerin ses hızının üstüne (süpersonik) çıkması bekleniyor.

Proje isminin açıklanması

Projenin kod adı başlangıçta MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) olmuş; resmî adı Kızılelma ise, 12 Mart 2022 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Prototip üretimi

Proje isminin açıklandığı gün Selçuk Bayraktar, ilk Kızılelma prototipinin üretim hattına girdiğini belirtti. Uçuşa hazır olan prototip ise Teknofest 2022 kapsamında ilk kez Samsun’da halka açık şekilde sergilendi.