Kültür ve SanatHaber Girişi : 02 Haziran 2022 13:53

Türkiye’nin İlk Mahalle Yaşam Müzesi

Türkiye’nin İlk Mahalle Yaşam Müzesi

Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) organizasyonunda, gazeteciler Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alan Türkiye’nin İlk Mahalle Yaşam Müzesi’ni ziyaret etti.

Osmanlı medeniyetinin son sivil mimari eserlerinden, yapım yılı 1890 olarak tahmin edilen tarihi Poyraz Konağı, Battalgazi Belediyesi tarafından  Eski Malatya Mahalle Yaşam Müzesi’ne dönüştürülerek, geçmişe özgü yaşam biçimi gelecek nesille buluşturuluyor.

Bal mumu heykellerle halı dokunmasından, yorgan köpümesine, ekmek yapımından, yün eğirmeye kadar yöreye özgü yaşamı canlılık ve doğallık içinde aktaran müze,  gazeteciler tarafından da büyük bir ilgi gördü.

Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda bir dönem belediye binası daha sonra okul olarak hizmet veren konak, Eski Malatya’nın ilk mektebi olarak da biliniyor.

Kerpiç, taş ve ahşap kullanılarak, iki katlı ve dikdörtgen planlı inşa edilen, ahşap merdivenleri, Osmanlı dönemine özgü haremlik, selamlık ve hayat adı verilen bölümleriyle adeta tarih kokan konakta; Eyvan, Alt sofa, Üst sofa, Gelin odası,   Mutfak, Oturma odası, Balkon (Hayat),Misafir odası yer alıyor.