DünyaHaber Girişi : 18 Ocak 2023 13:27

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov: Maaşımı CBDC olarak almak istiyorum

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov: Maaşımı CBDC olarak almak istiyorum

Davos Zirvesi’nde konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, maaşını CBDC ile almak istediğini belirtti.

Ukrayna’da Rusya‘nın saldırısıyla beraber; dijital varlıklar ve kripto paralarda olumlu gelişmeler yaşandı. Başbakan Yardımcısı Fedorov savaşın başında ülkeye yapılan kripto para destekleri için teşekkür etti.

İsviçre’nin Davos kentinden düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, “Ülkemizi Avrupa’da önemli kripto para merkezlerinden birine çevirmeliyiz. Şu anda ise tüm dijital varlıkları ülkede yasal hale getirecek bir yasa çalışması düzenliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ukrayna başbakan yardımcısı maaşını CBDC ile almak istiyor

Mykhailo Fedorov: Dijital paralar ile ilgili çalışmalarımız sürüyor

Merkez bankası dijital paraları yani CBDC’ler için de çalışmaları olduğunu ve pilot programın devam ettiğini belirten Fedorov, “Kendi maaşımı e-grivna olarak almak istiyorum. Bu anlamda ilk uygulamayı ülkemizde kendim yapma amacındayım. Vergi konusunda da anlayışlı bir yaklaşım içinde olacağız. Buradaki sorunları gidereceğiz” dedi.

Elektronik Para Denemesi Yapılmıştı

Ukrayna geçtiğimiz yıllarda Stellar ile birlikte birçok blok zinciri ve kripto para denemesi yaptı. Ukrayna’nın en eski bankalarından biri olan Tascombank’da, yine Stellar ile elektronik para denemesi gerçekleştirildi.

Ukrayna’nın savaş halinde olduğu Rusya da, İran ile ortaklaşa bir kripto para çıkarmanın hazırlığı içerisinde bulunuyor. Bu kripto paranın ise altın destekli olduğu belirtiliyor.

'We need help rebuilding the telecommunication field.'@FedorovMykhailo identifies where the world can help Ukraine rebuild following Russia's destruction.

Watch the press conference from #wef23: https://t.co/fae8oD6McYpic.twitter.com/dJO5MvFt1V

— World Economic Forum (@wef) January 17, 2023

CBDC Nedir?

Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC yani Cental Bank Digital Currency),tıpkı geleneksel “para” gibi değiş tokuş edilebilen elektronik bir nakit şeklidir.

CBDC, genel kamuya açık mevcut dijital paradan farklı bir para birimidir çünkü bir CBDC, ticari bir bankanın değil doğrudan Merkez Bankası’nın yükümlülüğündedir.

Öte yandan CBDC, Bitcoin ve Ethereum gibi merkezi olmayan dijital para birimlerinden evrimleşmiştir ve tıpkı nakit işlemlerde olduğu gibi aracısız olarak çalışır – doğrudan kişiden kişiye veya müşteriden satıcıya bir madeni para gibi hareket eder.