Ülkemiz ve Kurumları

Ülkemiz; devlet organizasyonunda milletimizin ihtiyacı her türlü Kamu Kurum ve Kuruluşlarını açmış, eminim bir kısmının adını duymadığımız kuruluşlar bile vardır.

Bu kurum ve kuruluşlar faaliyet alanlarına göre ülke insanına mal ve/veya hizmet üretmekle yetkilendirilmiş olup, bir kısmının adının bilinmiyor olması sektörel faaliyet alanları ve faaliyet etkinliği ile vakalara olan yakınlığını söylememiz mümkün.

Örneğin; Tarım müdürlükleri tarımla uğraşanların, Orman Müdürlükleri genel olarak ağaç ve ağaç işleri ile uğraşanların, Bilim Sanayi Müdürlükleri bilim ve sanayi işleri ile uğraşanların vs, ilgi alanı olduğundan, bu farklı sektörel alanlarda faaliyet içinde olan kişi ve kişiler kendi alanı dışındaki müdürlüklerden ve faaliyetlerinden bilgi sahibi olamayabilirler. Ancak; herkesin emniyet müdürlüğü, nüfus müdürlüğü, milli eğitim müdürlüğü, tapu müdürlüğü vs; gibi müdürlükleri bir şekilde yolları buralarda kesiştiği ve/veya kesişmesi muhtemel olduğundan bilirler.


Isınma ihtiyacını doğalgazla gideren kişi belediye ve/veya Botaş’ı bilirken, ısınma ihtiyacının katı yakıtla gideren kişi Orman Müdürlüğü ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Müdürlüklerini bilir. Elektrik herkese lazım bir enerji olduğundan bu sektörün üretim,dağıtım ve iletim müdürlükleri herkes tarafından bilinir iken, Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğünü genel olarak sanayici, Toprak Reformu Genel Müdürlüğünü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Tanıtma Genel Müdürlüğünü vs, çok az insan bilir.


Ülke insanımız tarafından bilinen, az bilinen devlet organizmasındaki müdürlüklerden her ilçe ve ilde örgütlenmiş Tarım Müdürlüklerinin görev yetki ve sorumluluklarından veya tarım alanları üzerinde oynadığı/oynamadığı rolü sorgulamak gerekmez mi ?


Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Görevleri; MADDE 2- (1) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görevi; bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri üretiminin geliştirilmesi, tarım sektörünün geliştirilmesine ve tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik araştırmalar yapılması, gıda üretimi, güvenliği ve güvenirliği, kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyoçeşitliliğin korunması, verimli kullanılmasının sağlanması, çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi, tarımsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesi, tarımsal piyasaların düzenlenmesi gibi ana faaliyet konularının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak; gıda, tarım ve hayvancılığa yönelik genel politikaları belirlemek, uygulanmasını izlemek ve denetlemektir.


Gerçekten Tarım Müdürlüklerinin önemli bir görev ifa ettiğini, ilgili kanunun “görevleri”
maddesinden anlıyoruz, peki; bu görev tanımında belirtilen görevleri gerçekte sahada uygulandığını görebiliyor muyuz ? Bu soruya genellikle çiftçilikle uğraşan çoğu kişi “hayır” cevabını verecektir.


Çiftçinin “hayır” cevabı; bu müdürlüklerin çalışanlarının sahada görünmemelerinden kaynaklıdır. Bu müdürlükler; çalışanlarının çalışma şartlarını iş merkezli, sorumlu, performans denetimli, çiftçi memnuniyeti odaklı bir yapının ihatası aktif hale getirebilir.

Örneğin; orman muhafaza memurunun orman müdürlüğü ofisinde istihdam ediliyor olması ile tarım müdürlüğündeki bir ziraat mühendisinin müdürlük ofisinde istihdam edilmesi bir fayda üretemeyeceği bilinen bir gerçekliktir, bu tür çalışanların, meslek erbabının çalışma alanı “sahadır”.

*Bu yazıda yer alan fikirler yazara aittir ve Pendik gazetesinin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.