EkonomiHaber Girişi : 10 Nisan 2023 13:04

Uluslararası endeks raporu

Uluslararası endeks raporu

-Avrupa borsaları Cuma günü Paskalya Bayramı yani Kutsal Cuma günü nedeniyle kapalıydı. Bugünde Avrupa borsaları Paskalya Bayramı nedeniyle kapalı olacak.

-Bugün Euro Bölgesi’nde bilgi akışı sakin. Hafta sonu Hollanda Merkez Bankası Lideri ve Avrupa Merkez Bankası üyesi olan Klaas Knot, çekirdek enflasyonun %6, buna karşı siyaset faizinin %3 ile enflasyonun yarısı olduğu bir ortamda enflasyonla baş edilemeyeceğini sörlerken, yüksek enflasyon nedeniyle bankanın faiz artırımlarına devam etmesi gerektiğini vurguladı.

-ABD borsaları Cuma günü Paskalya Bayramı yani Kutsal Cuma günü nedeniyle kapalıydı. Vadeli endeksler ise yarım gün süreç gördü. ABD borsaları haftaya sakin başladı.

-Cuma günü ABD’de istihdam bilgileri genel itibariyle müspet gerçekleşti. İşsizlik oranı %3.6’dan %3.5’a düşerken pandemi öncesi düzeylerine geri döndü. Fed’in beklediğinden daha optimist bir istihdam piyasası olduğunu ve bu istihdamın epeyce kuvvetli olduğunu görüyoruz. Her ne kadar şimdilik ücret-enflasyon sarmalı olmasa da daha sonra bu istihdamın harcamalar üzerinde üst itici bir faktör olduğunu görebiliriz. Bu durumda enflasyonda aslında yılın ikinci yarısında beklediğimiz yükseliş eğilimi daha erken gerçekleşirse Fed önemli manada enflasyon-bankacılık krizi ortasında kalabilir. Fakat bu durumda Fed temel misyonu olan fiyat istikrarını sağlamak olan enflasyonu düşürmeye yönelecektir. Tarım dışı istihdam ise beklentilerin üzerinde 236 bin kişi açıklanırken istihdamdaki bu artışın kamu hizmeti, sıhhat, cümbüş, konaklama, profesyonel ve ticari hizmetlerden kaynaklandığını gördük. Bizim için asıl nokta olan ortalama saatlik çıkarlar aylık bazda %0.3 ile beklentiler dahilinde gelirken yıllık bazda ortalama saatlik karlar %4.6’dan %4.2’ye geriledi. Beklentiler datanın %4.3 geleceği tarafındaydı. Ortalama saatlik karlarda fiyat artış suratı yavaşlasa da fiyat artışlarının devam ettiği görülüyor. Bilgi sonrası dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş yaşandı.

-Haftaya ise dolar endeksi ve ABD 10 yıllıkları satıcılı başlarken bu satışların olağan olduğunu düşünmüyoruz. Piyasalar bu hafta ABD enflasyon bilgilerine odaklanmış durumda. Geçen hafta optimist gelen istihdam bilgilerinin akabinde bu haftada enflasyon dataları optimist gelir ise piyasada güçlü dolar konuşulmaya başlar ve ayrıyeten Mayıs ayında da Fed’den 25 baz puanlık bir faiz artışı netleşir. Dataların enflasyonu beklenildiği kadar aşağıya çekmesi halinde ise başlar daha çok karışacaktır. ABD borsaları başta olmak üzere global borsaların olağan hareket etmediğini ve bu yüzden teknik düzeylere bağlı kalmayı sürdüreceğimizi bir sefer daha vurguluyoruz. Şimdilik borsalarda satış baskısı ön planda.

-Bugün ABD’de Fed üyelerinden Williams’ın konuşması izlenecek. Bu hafta Cuma günü ABD’de bilanço dönemi bankacılık bölümü payları ile başladığını da hatırlatalım.

DAX:

Bugün Paskalya tatili nedeniyle Dax kapalı olacaktır.

DOW JONES:

Teknik olarak baktığımızda 33.875 düzeyi kırılmadığı sürece satış eğiliminin devamı beklenebilir. Bu düzeyin üzerinde alımlar tekrar ön plana çıkabilir.

Yukarıda 33.770 düzeyinin kırılması halinde evvel 33.875 ve gerisinden 34.000 düzeyine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 33.583 takviyesinin altında evvel 33.490 ve gerisinden 33.342 dayanağına gerçek düşüşler kelam konusu olabilir.

SP500

Teknik olarak baktığımızda 4176 düzeyi kırılmadığı sürece satış eğiliminin devamı beklenebilir. Bu düzeyin üzerinde alımlar tekrar ön plana çıkabilir.

Yukarıda 4146 düzeyinin kırılması halinde evvel 4176 ve gerisinden 4228 düzeyine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 4121 takviyesinin altında evvel 4098 ve gerisinden 4073 takviyesine yanlışsız düşüşler kelam konusu olabilir.

NASDAQ

Teknik olarak baktığımızda 13.347 düzeyi kırılmadığı sürece satış eğiliminin devamı beklenebilir. Bu düzeyin üzerinde alımlar tekrar ön plana çıkabilir.

Yukarıda 13.191 düzeyinin kırılması halinde evvel 13.255 ve gerisinden 13.347 düzeyine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 13.107 takviyesinin altında evvel 12.954 ve gerisinden 12.856 dayanağına yanlışsız düşüşler kelam konusu olabilir.

Kaynak İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı