GündemHaber Girişi : 04 Nisan 2023 06:23

Uyarlama davaları, Resmi Gazete ile teyit edildi

Uyarlama davaları, Resmi Gazete ile teyit edildi

Resmî Gazete’de geçtiğimiz günlerde yapılan bir düzenleme dikkat çekti. Buna nazaran kamu İhale Kontratları Kanunu’na eklenen bir unsurla, beklenmeyen maliyet artışları sebebiyle güç durumda kalan müteahhitlere ek ödeme yapılacak. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üy. Doç. Dr. Umut Yeniocak, Kanunun birinci cümlesindeki, “Ülkemizde ve dünyada hammadde temininde ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ile girdi fiyatlarındaki beklenmeyen artışlar nedeniyle…” tabirinin, uyarlama hakkının yasal olarak teyit edilmesi” manasına geldiğini söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üy. Doç. Dr. Umut Yeniocak, öngörülemeyen döviz artışları karşısında vatandaşı korumak ismine uyarlama davaları açılabileceğini kamuoyunda birinci kere gündeme getirerek dikkatleri çekmişti. Umut Yeniocak, ek fiyat farkı ve/veya kontratların devri” başlığını taşıyan bu düzenlemeyle, 1 Aralık 2021 tarihinden evvel ihalesi yapılan mal ve hizmet alımları ile TL bazlı üretim işlerinde, 1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri ortasında gerçekleştirilen kısımlar için kontratta ek ödeme (fiyat farkı) verilmesine ait bir düzenleme bulunmasa bile ek fiyat farkı ödemesi yapılmasına imkân tanındığına söz etti.

Umut Yeniocak, kabul edilen bu Kanun unsurundaki en kıymetli konunun, unsurun birinci cümlesinde yer alan “Ülkemizde ve dünyada hammadde temininde ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ile girdi fiyatlarındaki beklenmeyen artışlar nedeniyle…” sözü olduğunu belirtti. Bu sözün, uzun vakittir lisana getirilen, son aylarda yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında, döviz bazlı kontratların ve TL bazlı tedarik mukavelelerinin büyük çoğunluğunun uyarlanması gerektiğine ait görüşün yasal olarak teyit edilmesi manasına geldiğini de lisana getirdi.

Kanunda kullanılan bu tabirin, şu anda açılmış ya da açılmak üzere olan tüm uyarlama davaları bakımından epeyce kıymetli bir kanıt olduğunu beliretten Umut Yeniocak, “Özellikle, uyarlama davalarının kazanılabilmesi için mahkemelerin aradığı, ‘öngörülemez gelişmelerin yaşanmış olması şartı’nın içinde bulunduğumuz dönemde gerçekleşmiş olduğu, bu kanun düzenlemesiyle devlet tarafından teyit edilmiş oldu.” halinde konuştu.

Umut Yeniocak, başta inşaat kontratları olmak üzere, kira mukaveleleri ve çok fiyat artışları sebebiyle sürdürülemeyen tüm tedarik mukaveleleri için açılan ya da açılması düşünülen uyarlama davalarında, Resmi Gazete de yayımlanan bu kanun unsurunun kanıt olarak kullanılabileceğine işaret etti.

Hibya Haber Ajansı