GündemHaber Girişi : 28 Mart 2023 11:36

Uyuz hastalığına dikkat

Uyuz hastalığına dikkat

Tüm bedende yaygın kaşıntıya yol açan uyuz hastalığı yüklü olarak kış aylarında görülse de her mevsim ortaya çıkabiliyor. Uyuz hastalığının özellilke şu sıralar sık görüldüğünü tabir eden Anadolu Sıhhat Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Kadın- erkek ayrımı yapmadan her iki cinste, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda, tüm sosyo-ekonomik düzeylerde görülebiliyor. Ciddi salgınlar yapabilmesi nedeniyle özellikle bakım evleri, yurtlar gibi toplu yaşanan yerlerde ve sosyal düzeyi düşük topluluklarda daha sık görülür. Hastalık tokalaşma gibi kısa temaslardan ziyade daha uzun süreli temaslarla bulaşıyor.” tabirini kullandı.

Parazit bireye geçtikten sonra ortalama 3-6 hafta üzere bir müddetten sonra şikâyet oluşturmaya başladığının altını çizen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Özellikle geceleri artan, sıcak banyo ve duş ile şiddetlenen kaşıntı en kıymetli klinik bulgusudur. El-parmak ortaları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak gerileri, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, bayanlarda göğüs uçları ve erkeklerde genital bölge kaşıntı ve lezyonların görülebileceği beden bölgeleridir. En besbelli lezyonu parmaklar ortasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, parazitin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli tünel yapılarıdır. Bunun dışında deride küçük kabarıklıklar ve sertlikler, su toplamaları, kepekli, kabuklu lezyonlar yapabilir. Uzun müddet döküntü olmaksızın yalnızca kaşıntı ile de seyredebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bebeklerde ve beden savunma direnci düşük bireylerde saçlı deri ve yüzü de içerecek formda tüm bedende tutulum gözlenebilir. Erişkin hastada ender olmasına karşılık, bebeklerde el içi, ayak tabanı ve yüz tutulumu gösterebiliyor” dedi.

Klasik uyuz tedavisinin ekseriyetle krem, pomad ilaçlar ile yapıldığını lisana getiren Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman şunları kaydetti:

“İlaçlar yüz ve saçlı deri hariç tüm bedene uygulanmalıdır. Tırnak altları, genital bölge ve kıvrım yerlerine de sürülmelidir. Çocuk, lohusa ve hamilelerde de kullanılabilen ilaçlar vardır. Bu mevzuyu tabibe danışmak değerli. Genelde banyo yapıp kurulanmayı takiben bu ilaçları bedene bir sefer uygulamak, 10-12 saat bedende beklettikten sonra yıkamak ve bu uygulamayı hastalığın şiddetine nazaran önerdiğimiz sıklıkta kullanmak ekseriyetle kâfi olmakla birlikte son devirlerde artan uyuz olgularından ve tedaviye karşın gerilemeyen şikayetler ilaca karşı bir direnç olması durumunda farklı ilaç tedavilerine de geçilebilir. Birebir ömür ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda etkin şikayetleri olmasa bile tıpkı anda tedavi edilmesi gerekliliği unutulmamalıdır. Tedavi sonrası gelişebilecek deri kuruluğu da kaşıntıya sebep olabileceği için nemlendirici kullanılması da önerilir.”�





Hibya Haber Ajansı