GündemHaber Girişi : 25 Ekim 2022 13:00

‘Whatsapp İhbar Hattı ve 174 Alo Gıda’ bir telefon uzağınızda

‘Whatsapp İhbar Hattı ve 174 Alo Gıda’ bir telefon uzağınızda

“Gıda güvenliği için bir olalım, sağlıkla kalalım”

Tarım ve Orman Bakanlığı gıda güvenilirliğini sağlamak amacıyla ve vatandaşların sağlığı için Gıda İhbar hatlarını kurmuştu. Bu kapsamda, Alo 174 ve Whatsapp İhbar Hatları verilerini paylaştı.

ALO 174 Hattı’na bugüne kadar 2,8 milyonun üzerinde başvuru yapıldı. 2020 yılında faaliyete geçirilen ‘WhatsApp İhbar Hattı’na ise bugüne kadar 60 bin 568 başvuru yapıldı.

'Whatsapp İhbar Hattı ve 174 Alo Gıda' bir telefon uzağınızda

Tarım ve Orman Bakanlığı; Halk sağlığı ve güvenliği noktasında vatandaşlardan gelecek geri bildirimin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, Alo 174 İhbar Hattı ve 0501 174 01 74 numaralı Whatsapp İhbar Hattının halkın hizmetinde olduğunu belirtti.�

Tarım ve Orman Bakanlığı 2009’da faaliyete geçen ALO 174 Hattı’na bugüne kadar 2,8 milyonun üzerinde başvuru yapıldığını duyurdu.

Bakanlığın sosyal medya hesabından ALO 174 Hattı’na ilişkin veriler paylaşıldı.

Alınan bilgiye göre; 2,8 milyonun üzerinde başvurunun  905 bin 511’i gıda ihbar ve şikayet kapsamında. 62 bin 174 ihbarla ilgili dosyada cezai işlem uygulandı.

2020 yılında faaliyete geçirilen ‘WhatsApp İhbar Hattı’na (0501 174 01 74) bugüne kadar 60 bin 568 başvuru yapıldı. Bu ihbarların 14 bin 367 adedi gıda ihbar ve şikayet kapsamında oldu. 1207 ihbarla ilgili dosyada cezai işlem uygulandı.

Gıda Tüketirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Ambalaj

Zorunlu etiket bilgilerinin yer aldığı ambalajlı ve etiketli gıdalar tercih edilmelidir. Ambalajsız gıdalar ile ambalajı yırtılmış veya bozulmuş gıdalar satın alınmamalıdır.

  • Son Tüketim Tarihi / TETT

Kolay bozulabilen ve kısa surede tüketilmesi gereken et ve süt ürünlerinde son tüketim tarihi; diğer ürünlerde ise tavsiye edilen tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmelidir.

  • Muhafaza

Her gıdanın kendine özgü muhafaza koşullarında (sıcaklık, nem, ışık, vb…) satışa sunulup sunulmadığı kontrol edilmelidir. Gıdaların bulunduğu buzdolabı ve derin dondurucuların sıcaklık ölçerlerinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Ürün etiketinde, özel muhafaza koşulu ve/veya kullanım koşulu belirtilmemişse bu koşullar sağlanmalı ve kullanma talimatına uyulmalıdır.

  • Bakanlık Onaylı

Hayvansal gıdaların etiketinde oval şekilde ve içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme onay numarasının bulunduğu “tanımlama işareti” aranmalı, diğer ürünler için ise yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan gıda işletmelerine verilen “İşletme Kayıt Numarası (İKN)” bulunan gıdalar tercih edilmelidir.

  • Kaynağı Belli

Kaynağı bilinmeyen çiğ süt satın alınmamalıdır. Çiğ süt kaynatılmadan tüketilmemelidir. Çiğ sütten yapılmış, salamura edilmemiş ve olgunlaştırılmamış peynir satın alınmamalıdır. Kırık, çatlak, kirli yumurta satın alınmamalıdır. Tahıl, kuru baklagillerin, sert kabuklu yemişler ve yağlı tohumların küflü, böcek yenikli, kırık taneli olmamasına özen gösterilmelidir.

  • Et & Balık

Etlerin kendine has koku, renk, görünümünün olmasına ve damgalı olmasına dikkat edilmelidir. Et güvenilir yerlerden satın alınmalıdır. Hazır kıyma yerine parça etten çektirilen kıyma, parça tavuk yerine de bütün tavuk tercih edilmelidir. Balık satın alırken kendine has kokusunun olmasına, pullarının parlak, gözlerinin berrak ve hafif kabarık, solungaçlarının kapalı ve koyu kırmızı renkte olmasına dikkat edilmelidir.